Hipertensi Gestational: Punca, Gejala & Rawatan

Gestasional tekanan darah tinggi adalah komplikasi semasa mengandung. Dalam kes ini, darah nilai tekanan melebihi had 140/90 mmHg dalam pengukuran berturut-turut. Sekiranya rehat di tempat tidur dan perubahan diet tidak turun darah tekanan, ubat terapi mungkin digunakan.

Apa itu hipertensi kehamilan?

Dalam kehamilan tekanan darah tinggi, meningkat dengan ketara darah tekanan berlaku semasa mengandung. Oleh itu, fenomena ini juga dikenali sebagai kehamilan tekanan darah tinggi. Hipertensi tekanan darah dikatakan berlaku apabila tekanan darah sistolik berada secara kekal atau tidak di atas 140 mmHg atau tekanan darah diastolik secara kekal atau berada di atas 90 mmHg. Hipertensi kehamilan mungkin tidak ada atau dikaitkan dengan proteinuria dan edema. Apabila digabungkan dengan proteinuria dan edema, yang keadaan tidak lagi disebut sebagai hipertensi kehamilan murni tetapi sebagai preeklampsia. Sekiranya wanita hamil telah mengalami hipertensi arteri sebelumnya mengandung, hipertensi kehamilan tidak wujud. Hipertensi kehamilan adalah salah satu penyebab kematian bayi yang paling biasa semasa melahirkan, menyumbang kira-kira 30 peratus daripada semua kes, dan sebagai komplikasi, ia juga meningkatkan risiko kematian ibu.

Punca

Hipertensi kehamilan mempengaruhi ibu hamil pada hampir seperempat dari semua kehamilan. Hipertensi kehamilan berlaku hampir secara eksklusif pada kehamilan pertama. Penyebab utama hipertensi kehamilan dianggap sebagai peningkatan jumlah darah dalam sistem peredaran darah ibu. Peningkatan darah ini jumlah sekitar 40 peratus semasa kehamilan. Di samping itu, metabolisme berubah. Kedua-dua karbohidrat dan metabolisme lemak dipengaruhi oleh perubahan ini. Gula darah dan darah lipid, sebagai contoh, peningkatan semasa kehamilan. Perubahan metabolisme ini juga mungkin berkaitan dengan fenomena hipertensi kehamilan. Namun, hingga kini, penyebab hipertensi agak spekulatif dan belum dapat dijelaskan secara saintifik.

Gejala, keluhan, dan tanda

Biasanya, hipertensi bermula pada minggu ke-20 kehamilan atau kemudian. Hipertensi kehamilan membuat wanita hamil mengadu gejala hipertensi yang biasa. Sakit kepala atau perasaan tekanan mungkin ada. Gangguan visual dengan keparahan yang lebih besar atau lebih kurang sama. Hipertensi boleh menyebabkan pening and loya. Oleh kerana tekanan vaskular juga meningkat pada hipertensi, penderita sering membuang air kecil lebih kerap daripada sebelum hipertensi keadaan. Di samping itu, edema disebabkan air retensi sebelum ini dilaporkan sebagai salah satu gejala utama. Sementara itu, edema tidak lagi dipahami sebagai gejala khas hipertensi kehamilan. Sebenarnya, air pengekalan menyertai kebanyakan kehamilan. Dalam tempoh tiga bulan selepas kelahiran, fenomena itu surut dalam 85 peratus kes. Selebihnya 15 peratus menderita hipertensi kronik selepas kehamilan.

Diagnosis dan kursus

Diagnosis hipertensi kehamilan dibuat dengan mengukur tekanan darah. Nilai 140/90 mmHg dianggap sebagai nilai pemotongan. Pengukuran dilakukan pada waktu rehat. Satu pengukuran tidak mencukupi untuk diagnosis. Hipertensi kehamilan hanya berlaku jika nilainya melebihi had yang ditentukan dalam dua ukuran berturut-turut. Ujian air kencing dilakukan untuk membezakan hipertensi kehamilan yang tulen daripada bentuk khas preeklampsia. Hipertensi kehamilan ringan dianggap mempunyai prognosis yang agak baik. Oleh itu, tahap yang agak tinggi biasanya bukan merupakan risiko besar bagi ibu dan janin. Walau bagaimanapun, jika hipertensi kehamilan meningkat menjadi preeklampsia dan dengan itu menimbulkan komplikasi lebih lanjut, prognosis bertambah buruk. Kedua-duanya janin dan ibu mungkin berisiko meningkat.

Komplikasi

Dalam kebanyakan kes hipertensi kehamilan, terdapat peningkatan mendadak tekanan darah semasa mengandung. Kanak-kanak biasanya tidak terjejas oleh keadaan, tetapi berlainan komplikasi mungkin timbul bagi ibu. Sebagai contoh, terdapat peningkatan kejadian sakit kepala and pening semasa mengandung. Ini boleh dikaitkan dengan tekanan perasaan dan loya, supaya kualiti hidup pesakit sangat berkurang. Peningkatan tekanan darah juga boleh menyebabkan jantung masalah pada pesakit, yang boleh mengancam nyawa. Dalam keadaan terburuk, kematian boleh berlaku akibat jantung serang. Sebagai peraturan, hipertensi kehamilan dapat didiagnosis dengan cepat dan pada tahap awal, sehingga perawatan juga dapat dimulai pada tahap awal. Dalam kes yang teruk, hipertensi kehamilan boleh membawa kepada kelahiran pra-matang. Ini boleh dikaitkan dengan kerosakan akibat dan, dalam keadaan terburuk, dengan kematian anak. Walau bagaimanapun, penyakit ini dapat dikawal dengan mudah dengan perubahan diet, agar tidak ada lagi komplikasi dan ketidakselesaan. Dalam beberapa kes, rawatan dengan bantuan ubat diperlukan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Cadangan untuk ibu mengandung adalah untuk mengambil bahagian dalam semua pemeriksaan yang ditawarkan untuk penjagaan atau kawalan pencegahan semasa kehamilan. Dengan cara ini, pemeriksaan terbaik dari kesihatan keadaan berlaku untuk ibu dan anak. Dalam perawatan rutin ada pengukuran tekanan darah, sehingga ketidakteraturan dapat dikesan lebih awal dan diagnosis cepat dapat dilakukan. Sekiranya penyelewengan berlaku di luar pemeriksaan, doktor harus berunding secepat mungkin. Palpitasi teruk, penyelewengan sistem kardiovaskular atau masalah peredaran darah mesti segera dibincangkan dengan doktor. Sekiranya terdapat rasa panas dalaman yang berterusan, berpeluh atau hot flashes, lawatan ke doktor adalah perlu. Sekiranya terdapat kegelisahan dalaman, perasaan sakit atau peningkatan suhu badan, doktor diperlukan. Sekiranya wanita hamil mempunyai perasaan tersebar bahawa terdapat penyimpangan dalam perkembangan anak, dia harus berjumpa doktor. Sekiranya terdapat kelemahan umum, penurunan prestasi yang tidak biasa, gangguan tidur atau masalah dengan kepekatan, lawatan ke doktor adalah perlu. Sekiranya terdapat gangguan pada penglihatan yang ada atau jika ibu mengandung menderita sakit kepala, dia harus berjumpa doktor. Perundingan dengan doktor diperlukan sekiranya berlaku pening, berterusan loya or muntah dari trimester kedua dan seterusnya. Yang luar biasa kuat keinginan untuk membuang air kecil mesti diperjelaskan.

Rawatan dan terapi

Ibu hamil dengan hipertensi kehamilan pada awalnya dipantau dengan baik. Pemantauan diperlukan bukan sahaja sepanjang waktu kehamilan tetapi terutama semasa bersalin. Ibu mengandung juga dididik oleh doktor mengenai hipertensi kehamilan dan kemungkinan akibat dan sebabnya. Pendidikan ini bercakap dengan idealnya memberi dia pemahaman yang cukup mengenai keadaan ini untuk mengurus dirinya sendiri sebanyak mungkin sepanjang sisa kehamilan. Melalui pendidikan dan pemantauan, hipertensi mempunyai akibat yang serius untuk sepanjang kehamilan atau kelahiran hanya dalam beberapa kes. Terapi ubat digunakan untuk menurunkan tekanan darah tepat pada masanya untuk mengurangkan risiko perkembangan kekurangan atau kelahiran pra-matang. Walau bagaimanapun, hipertensi kehamilan tidak dapat ditangani secara kausal, tetapi hanya secara simptomatik. Sekiranya terdapat nilai yang sangat tinggi, doktor menetapkan rehat di tempat tidur. Sebarang aktiviti boleh meningkatkan tekanan darah. Oleh itu, rehat fizikal bagi ibu sangat diperlukan untuk mengurangkan risiko minimum. Sebagai peraturan, ibu juga disarankan untuk mengikuti yang seimbang diet yang sesuai dengan keperluan kehamilan. Perubahan dalam diet sering berjaya, terutamanya dalam kes hipertensi ringan. Untuk ubat terapi tekanan darah tinggi, risiko dan faedah mesti ditimbang. Oleh itu, campur tangan ubat biasanya disarankan hanya pada hipertensi yang teruk. Bukan sahaja nilai yang sangat tinggi, tetapi juga nilai yang tinggi secara berterusan mempertikaikan dadah terapi. Contohnya, alphamethyldopa, beta-blocker, atau hydralazine boleh digunakan sebagai antihipertensi dadah.

Prospek dan prognosis

Hipertensi kehamilan adalah sementara kesihatan keadaan yang boleh didiagnosis secara eksklusif pada wanita hamil. Ia berlaku semasa kehamilan dan biasanya sembuh sendiri selepas bersalin. Anak yang belum lahir tidak terkena penyakit. Ia tidak menunjukkan penyelewengan. Walaupun begitu, tekanan darah tinggi boleh membawa kepada yang tidak diingini kelahiran pra-matang. Agak jarang, kematian bayi didokumentasikan sebagai akibatnya. Ini bergantung pada masa kelahiran pramatang serta keadaan dan pilihan rawatan perubatan untuk ibu dan anak. Walaupun hipertensi kehamilan menyebabkan pelbagai kesihatan masalah dan gangguan pada ibu hamil, keadaan dapat dipengaruhi secara positif oleh gaya hidup dan diet semasa kehamilan. Ini mengurangkan keluhan yang ada dan meningkatkan kesejahteraan umum. Pada beberapa pesakit, perjalanan penyakit ini bersifat kronik hingga melahirkan, walaupun ada banyak usaha. Peningkatan kewaspadaan diperlukan di sini dan tekanan darah harus diperiksa secara berkala beberapa kali pada siang hari. Terdapat kemungkinan tinggal pesakit dalam sehingga akhir kehamilan. Dalam rawatan perubatan pesakit luar atau rawat inap, peraturan tekanan darah yang mencukupi berlaku sehingga komplikasi serius dapat dielakkan pada kebanyakan pasien. Selepas bersalin, penyembuhan spontan berlaku.

pencegahan

Hipertensi kehamilan tidak dapat dicegah kerana penyebabnya adalah peningkatan fisiologi darah semasa kehamilan. Walaupun begitu, perjalanan hipertensi kehamilan dapat dipengaruhi. Wanita hamil dengan tekanan darah tinggi perlu mengambilnya dengan mudah dan idealnya mengubah diet mereka untuk mengelakkan tahap meningkat lebih jauh.

Susulan

Dengan hipertensi kehamilan, pilihan untuk rawatan susulan sangat terhad. Pertama sekali, rawatan perubatan dengan bantuan ubat-ubatan diperlukan untuk melegakan gejala hipertensi kehamilan dan mencegah komplikasi selanjutnya. Dalam kes yang paling teruk, penyakit ini boleh membawa hingga kematian orang yang terjejas sekiranya tidak dirawat. Penyakit ini biasanya memerlukan kekal pemantauan oleh doktor, dan rawatan di rumah pesakit tidak mungkin dilakukan. Atas sebab ini, diagnosis awal hipertensi kehamilan sangat penting untuk memastikan rawatan awal. Menderita keadaan ini perlu berehat dan merehatkan badan. Oleh itu, aktiviti berat dan aktiviti lain yang tidak perlu harus selalu dielakkan. Aktiviti sukan dan tekanan juga harus dielakkan. Dalam banyak kes, perubahan dalam diet juga diperlukan untuk mengurangkan gejala hipertensi kehamilan. Gaya hidup sihat dengan diet seimbang memberi kesan positif terhadap perjalanan penyakit ini. Semasa mengambil ubat, penjagaan mesti diambil untuk memastikannya diambil secara berkala. Jangka hayat pesakit biasanya tidak dikurangkan oleh hipertensi kehamilan sekiranya rawatan berjaya.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Selain rawatan perubatan hipertensi kehamilan menggunakan ubat-ubatan, semula jadi ubat-ubatan rumah juga dapat membantu menurunkan tekanan darah. Sangat penting untuk memperhatikan cecair mengimbangi dan memastikan bahawa cukup diminum. Di samping itu, wanita hamil yang mengalami tekanan darah tinggi semasa mengandung harus mengambil banyak vitamin D. Yang vitamin membantu badan untuk mengekalkan tekanan darah. The vitamin membantu badan mengawal tekanan darah. Lebih-lebih lagi, kekurangan vitamin D, menjadikan tekanan darah turun dengan segera. Semula jadi vitamin D terutamanya dihasilkan oleh cahaya matahari di kulit. Oleh itu, jalan-jalan di luar sangat sesuai. Lebih-lebih lagi, senaman yang cukup melalui berjalan kaki dapat meringankan aktiviti yang dilakukan simptom kehamilan dan mempunyai kesan yang sangat positif terhadap kesejahteraan wanita hamil. Mengambil bawang, bawang putih, pudina teh, banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, dan diet rendah garam juga membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Pelbagai ubat-ubatan rumah dengan penambahan minyak dan herba yang berbeza, juga dapat membantu menurunkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, ini tidak digalakkan tanpa basa-basi lagi, kerana tidak semua ramuan dan minyak serasi, terutamanya semasa kehamilan.