Gestosis (Gangguan Kehamilan Hipertensi): Punca, Gejala & Rawatan

Gestosis adalah mengandung gangguan disertai oleh tekanan darah tinggi. Ia berlaku dalam pelbagai bentuk dan penyebabnya masih belum diketahui. Gestosis harus dirawat seawal mungkin, jika tidak, boleh membawa kepada yang mengancam nyawa keadaan.

Apa itu gestosis?

Gestosis adalah keadaan yang berlaku hanya semasa mengandung (gestatio dalam bahasa Latin). Ciri gestosis antara lain meningkat darah tekanan (hipertensi = meningkat tekanan darah). Pada asalnya, semua penyakit dicetuskan oleh mengandung disebut sebagai gestosis dan dibahagikan kepada gestosis awal dan akhir sesuai dengan waktu kejadiannya. Oleh itu, sakit pagi adalah milik awal kehamilan, preeklampsia and tekanan darah tinggi hingga ke perut lambat. Hari ini, istilah gestosis digunakan secara eksklusif untuk penyakit semasa kehamilan yang menyebabkan peningkatan darah tekanan. Bentuk gestosis yang berbeza adalah eklampsia dan preeklampsia, tekanan darah tinggi, Sindrom HELLP, dan eklampsia graft. Nama sebelumnya "EPH-gestosis," yang didasarkan pada gejala edema, peningkatan ekskresi protein (proteinuria), dan meningkat darah tekanan (hipertensi), tidak lagi biasa digunakan.

Punca

Pencetus sebenar untuk gestosis belum difahami dengan jelas. Pada masa lalu, orang mengesyaki beberapa jenis keracunan tubuh dan oleh itu disebut gestosis keracunan kehamilan. Walau bagaimanapun, pendekatan ini belum dapat disahkan. Hari ini, diandaikan bahawa uterus menghantar impuls ke badan semasa kehamilan yang menyebabkan tekanan darah untuk bangkit. Namun, belum diketahui dengan tepat apa yang mencetuskan proses ini dan bagaimana proses itu berlaku. Diandaikan bahawa tubuh tidak dapat menyesuaikan diri dengan kehamilan dan dibebani oleh banyak perubahan. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa faktor yang kehadirannya meningkatkan risiko gestosis. Ini, misalnya, pelbagai keadaan yang sudah ada seperti kencing manis], disfungsi buah pinggang atau sindrom antiphospholipid. Walau bagaimanapun, wanita hamil yang teruk berat badan berlebihan atau lebih tua dari 40 juga mempunyai peningkatan risiko gestosis.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gejala gestosis termasuk tekanan darah tinggi, peningkatan perkumuhan protein dalam air kencing, loya, muntah, sakit kepala, edema, sawan, kesakitan di bahagian atas perut kanan, atau masalah penglihatan. Walau bagaimanapun, gestosis boleh dibahagikan kepada gestosis awal dan akhir. Gestosis awal biasanya tidak berbahaya dan berlaku pada trimester pertama kehamilan. Ini terutamanya diperhatikan oleh loya and muntah dan hilang pada minggu ke-12 kehamilan. Selepas tempoh bebas gestosis, gestosis lewat dengan gejala yang sangat teruk mungkin berlaku pada beberapa wanita pada sepertiga terakhir kehamilan. Sehingga sepuluh peratus wanita hamil menderita apa yang disebut preeklampsia, gestosis terlambat yang dicirikan oleh peningkatan kepekatan protein dalam air kencing, edema dan peningkatan yang teruk tekanan darah. Preeklampsia boleh berkembang menjadi eklampsia yang disebut dengan komplikasi yang mengancam nyawa seperti edema serebrum, trombosis atau akut buah pinggang kegagalan. Oleh kerana komplikasi tersebut mengancam nyawa bagi ibu dan anak, rawatan perubatan kecemasan segera diperlukan. Tidak ada penawar untuk gestosis semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, selepas kelahiran anak, gejala-gejala itu menurun. Bentuk pra-eklampsia yang lebih teruk adalah apa yang disebut Sindrom HELLP. Sindrom HELLP dicirikan oleh teruk kesakitan di bahagian atas perut juga loya and muntah. Dalam kes yang melampau, ia boleh membawa mati dalam beberapa jam. Tetapi sekali lagi, yang keadaan ibu dan anak cepat kembali normal selepas kelahiran.

Diagnosis dan kursus

Gejala khas gestosis adalah peningkatan tekanan darah, yang biasanya terjadi selepas minggu ke-20 kehamilan. Gestosis dikatakan berlaku apabila dalam pengukuran berturut-turut nilai sistolik lebih tinggi daripada 140 mmHg dan nilai diastolik lebih tinggi daripada 90 mmHg. Dalam pengukuran tunggal, gestosis disyaki dari tahap 160 mmHg. Biasanya terdapat tanda-tanda lain juga, seperti peningkatan perkumuhan protein (proteinuria) dalam air kencing dan air pengekalan (edema) pada kaki, kaki, tangan atau juga wajah. Proteinuria berlaku apabila satu liter air kencing mengandungi lebih daripada 300 mg protein. Untuk mengukurnya dengan tepat, wanita hamil mesti mengambil air kencing yang dikeluarkan melalui 24 jam. Sekiranya gestosis tidak dirawat, ia boleh membawa kepada keadaan yang mengancam nyawa bagi ibu dan anak. Eklampsia boleh berlaku dengan pening dan muntah, perut kesakitan, sakit kepala, sawan dan kesedaran terjejas. Untuk mengelakkan perjalanan yang teruk, diagnosis awal adalah penting. Pada tanda pertama hipertensi, doktor harus mengukur protein kepekatan dalam air kencing serta melakukan komprehensif ujian darah. Pemeriksaan lain yang mungkin termasuk sonografi (ultrasound) dan kardiotokografi (CTG, merakam bayi jantung bunyi).

Komplikasi

Komplikasi penyakit kehamilan hipertensi yang paling biasa yang tidak dikenali atau dirawat terlalu lewat adalah kelahiran pra-matang - walaupun ini dapat dielakkan, dalam beberapa kes gangguan pertumbuhan atau hati and buah pinggang kerosakan berlaku pada bayi yang belum lahir. Bentuk gestosis yang teruk - juga disebut eklampsia - menyebabkan kejang, akibatnya plasenta boleh melepaskan. Dalam kes ini, nyawa ibu dan anak sangat terancam. Akibat lain yang mungkin berlaku adalah akut buah pinggang kegagalan, edema serebrum, trombosis atau pendarahan teruk. Kekurangan oksigen semasa sawan boleh menyebabkan kemerosotan ibu otak berfungsi dan sekata koma atau kematian. Sindrom HELLP adalah komplikasi gestosis yang jarang berlaku yang juga mengancam nyawa ibu dan anak: Kerana penurunan hati fungsi, hati enzim dalam darah meningkat dengan mendadak dan pembekuan darah bertambah buruk. Sindrom HELLP dapat berkembang dalam beberapa jam dan dimanifestasikan oleh bahagian atas yang teruk sakit perut, sering disertai dengan loya dan gangguan penglihatan. Sekiranya kehamilan tidak dihentikan secepat mungkin dengan kelahiran caesar, hati pecah, pendarahan otak, atau detasmen plasenta boleh mengakibatkan. Menghidap gestosis meningkatkan risiko komplikasi berulang pada kehamilan berikutnya.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Wanita hamil harus selalu menghadiri pemeriksaan dan pemeriksaan pencegahan yang ditawarkan semasa kehamilan. Untuk memastikan kesihatan ibu dan anak dan untuk memeriksa perkembangan perkembangan, disarankan untuk memanfaatkan tawaran yang ada. Sekiranya ibu hamil mempunyai perasaan tidak normal atau tidak normal, disarankan untuk membuat temu janji dengan doktor. Sekiranya terdapat berdebar-debar, tekanan darah tinggi, atau peningkatan panas badan yang tidak biasa, lawatan ke doktor diperlukan. Sekiranya sawan atau kesakitan teruk, doktor kecemasan harus dipanggil. Sehingga ambulans tiba, arahan dan arahan perkhidmatan ambulans harus dipatuhi. Doktor kecemasan juga diperlukan sekiranya terdapat gangguan kesedaran atau kehilangan kesedaran. Sekiranya pengsan berlaku, wanita hamil harus segera duduk dan kemudian menghubungi 911. Sekiranya ibu hamil mengalami berat badan yang luar biasa air pengekalan kaki, tangan atau muka, dia harus berjumpa doktor. Sekiranya air pengekalan meningkat sehingga mobiliti terganggu atau kecacatan visual menyebabkan masalah psikologi, lawatan ke doktor adalah perlu. Sekiranya penyelewengan dapat dilihat semasa buang air kecil, doktor juga harus berunding.

Rawatan dan terapi

. terapi gestosis bergantung kepada keparahannya dan sebarang penyakit yang ada pada wanita hamil. Pada peringkat awal dan dengan gejala ringan, rehat dan rehat di tempat tidur sering kali dapat membantu. Matlamat utama rawatan adalah untuk mencegah eklampsia yang mengancam nyawa. Untuk menurunkan tekanan darah, antihipertensi dadah biasanya diberikan, tetapi ini hanya digunakan untuk nilai di atas 170/110 mmHg. Untuk mengatasi proteinuria, wanita hamil mesti meningkatkan pengambilan proteinnya. Magnesium sulfat diresepkan untuk mencegah kemungkinan kejang. Tempat tidur yang sepadan harus diperhatikan dalam apa jua keadaan. Sekiranya simptom sudah meningkat, pesakit biasanya dimasukkan ke hospital untuk dipantau secara kekal. Sebagai pesakit dalam, kateter kencing tetap sering ditempatkan untuk memantau pengeluaran air kencing, dan monitor tekanan darah berterusan dipasang untuk merakam bacaan pada selang waktu tertentu. Dalam kes-kes gestosis yang sangat teruk, kelahiran awal oleh bahagian cesarean mungkin perlu.

Prospek dan prognosis

Gestosis paling kerap berlaku pada trimester kehamilan pertama dan terakhir. Trimester kedua, yang dikenali sebagai tahap toleransi, selalunya sangat tenang dan tanpa gestosis. Walau bagaimanapun, semasa trimester pertama, kehamilan boleh menyebabkan kehamilan secara keseluruhan jika mereka sangat teruk. Pada trimester terakhir, dalam keadaan terburuk, mereka boleh menyebabkan kelahiran buruh pramatang dan kelahiran bayi pramatang yang memerlukan sokongan perubatan pada minggu-minggu pertama kehidupan. Sebilangan besar kehamilan kini dikesan pada peringkat awal melalui penjagaan pranatal, dan ada juga pilihan rawatan yang berkesan sehingga risiko untuk ibu dan anak dapat dijaga rendah dan wanita hamil tidak menderita secara tidak perlu. Perbezaan mesti dibuat antara gestosis dan apa yang disebut sebagai corong gestoses. Yang terakhir ini sudah ada sebagai penyakit sebelum kehamilan dan gejala mereka sekarang bertambah buruk olehnya. Sekiranya wanita itu dirawat dengan ubat untuk penyakit yang mendasari sebelum kehamilan, bahan aktif atau dos mungkin harus disesuaikan, kerana tidak semua ubat dan bahan aktif sesuai untuk wanita hamil. Gestosis biasanya hilang dengan cepat selepas kelahiran anak, sebaik sahaja hormon wanita mengimbangi kembali normal. Sebilangannya juga hilang hanya setelah beberapa minggu, seperti sakit pagi pada awal kehamilan.

pencegahan

Seseorang berjaya mencegah gestosis dengan melakukan pemeriksaan rutin dari awal sekiranya terdapat keadaan atau faktor yang menimbulkan risiko yang meningkat. Sekiranya gestosis dikesan lebih awal, ia dapat dirawat dengan lebih mudah dan boleh dipercayai.

Susulan

Dalam kebanyakan kes gestosis, pilihan untuk rawatan susulan sangat terhad. Fokusnya adalah pada pengesanan awal dan rawatan keadaan ini untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut. Sekiranya gestosis dikesan atau dirawat pada akhir proses, senario terburuk boleh mengakibatkan kematian ibu dan anak. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini dirawat dengan bantuan ubat-ubatan yang dirancang untuk menurunkan tekanan darah mereka yang terkena. Oleh itu, ubat-ubatan ini juga harus diambil dengan betul dan kerap untuk menghilangkan gejala ini sepenuhnya. Pesakit juga harus memeriksa tekanan darahnya secara berkala sekiranya berlaku kehamilan. Sekiranya terdapat keraguan, disarankan berjumpa doktor. Tambahan pula, mereka yang terjejas bergantung pada rehat tempat tidur yang ketat. Senaman atau aktiviti tekanan yang lain harus dielakkan untuk mempercepat proses penyembuhan. Selanjutnya, pemeriksaan berkala oleh doktor juga disarankan agar dapat memantau keadaan anak secara berkala. Sekiranya gestosis didiagnosis dan dirawat lebih awal, biasanya tidak ada komplikasi atau ketidakselesaan lebih lanjut dan dengan itu tidak ada perubahan jangka hayat ibu dan anak. Dalam beberapa kes, bagaimanapun, mereka yang terjejas mungkin harus bahagian cesarean.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Sekiranya gestosis telah didiagnosis, wanita yang terkena mesti mengambilnya dengan mudah. Terutama pada peringkat awal, rehat tempat tidur dan kelonggaran membantu melegakan simptom dan mencegah eklampsia. Untuk menurunkan tekanan darah, senaman sederhana, perubahan dalam diet, dan mengelakkan tekanan disarankan selain penggunaan ubat. Protein tinggi diet disyorkan untuk proteinuria. Kejang dapat dicegah dengan mengambil magnesium persiapan. Sebagai alternatif, persediaan dari homeopati boleh diuji, sebagai contoh Garam Schüßler atau penyediaan Cuprum metallicum C 200. Namun, sebelum ubat alternatif digunakan, doktor harus berunding. Mengiringi ini, badan tidak boleh terlalu tegang. Sekiranya gestosis maju, pesakit mesti pergi ke hospital. Dalam kebanyakan kes, kekal pemantauan kemudian diperlukan. Gestosis juga merupakan beban psikologi yang besar bagi kebanyakan wanita. Oleh itu, pertolongan terapeutik harus dicari selepas akhir kehamilan untuk mengatasi fasa kehidupan yang sukar. Sebilangan wanita juga dibantu melalui hubungan dengan orang lain yang terjejas. Doktor yang bertanggungjawab dapat menjawab soalan mengenai kemungkinan kumpulan pertolongan diri dan seumpamanya.