Gerak isyarat: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Isyarat adalah komunikasi nonverbal melalui lengan, tangan, dan kepala pergerakan. Ia sering berlaku bersamaan dengan komunikasi lisan dan menyokong ciri-ciri pertuturan.

Apa itu isyarat?

Isyarat adalah komunikasi nonverbal melalui lengan, tangan, dan kepala pergerakan. Isyarat mempunyai kepentingan yang sangat besar dalam evolusi manusia dan menyumbang kepada perkembangan bahasa. Mereka bahkan berpengaruh pada pengembangan lelaki berjalan tegak (Homo erectus) dan kemudian perkembangan manusia kreatif, Homo Faber. Dia menggunakan tangan sebagai alat sejak itu. Manusia menggunakan tangan untuk komunikasi dengan isyarat, dari mana organ pertuturan dan komunikasi akustik dapat berkembang. Dengan isyarat kebanyakan saintis memahami potensi ekspresi semiotik tubuh manusia dengan bantuan kepala, lengan dan tangan. Oleh itu, postur badan dan pergerakan badan tidak dimaksudkan olehnya. Sebilangan saintis memahami istilah itu dengan lebih luas dan menambahkan pergerakan badan yang tidak sedar. Yang lain memahami dengan gerak tubuh seluruh tindakan bukan linguistik, yang dengannya seseorang ingin menyatakan sesuatu dengan sengaja. Gerakan ritual, ekspresi wajah dan bahasa isyarat juga disatukan dalam definisi ini.

Fungsi dan tugas

Bahasa dan gerak isyarat telah berkembang selari sepanjang sejarah manusia. Hingga hari ini, terdapat hubungan erat antara komunikasi linguistik dan isyarat. Gerak isyarat memainkan peranan utama dalam upacara keagamaan dan sosial, tetapi digunakan dalam fungsi yang berbeza daripada gerakan sehari-hari. Gerakan dalam komunikasi interpersonal bertujuan untuk menjalin, mengesahkan, mengubah atau memulihkan hubungan. Sudah pada abad ke-17 buku-buku dengan senarai isyarat ilustrasi ditulis. Bermula pada abad ke-19, terdapat banyak petunjuk mengenai cara menggunakan gerak isyarat nonverbal untuk menekankan komunikasi dalam pidato umum. Gerak isyarat dibahagikan kepada dua kumpulan, isyarat autonomi dan ucapan. Gerak isyarat autonomi dapat menggantikan ucapan, misalnya, ketika menunjuk ke tempat duduk yang tersedia, iaitu, menggunakan gerakan menunjuk. Gerak isyarat bersama dengan ucapan bertujuan untuk menekankan apa yang disampaikan. Ilustrator yang disebut ini mempunyai tujuan untuk menyampaikan sesuatu dengan lebih jelas kepada persekitaran. Dengan bantuan gerak isyarat, gambaran pemandangan yang jelas disampaikan dalam fikiran, yang tidak selalu diberikan oleh ucapan sahaja. Isyarat sering merupakan bentuk bahasa yang dipermudahkan, tetapi seperti bahasa, ia menyampaikan gambaran, pemikiran, atau memori dari perawi. Kesamaan gerak isyarat dan bahasa: mereka mempunyai fungsi yang sama pada masa yang sama, tetapi menyatakannya dengan cara yang berbeza. Dengan bantuan gerak isyarat, gambaran pemandangan yang jelas disampaikan dalam fikiran, yang tidak selalu berlaku dengan ucapan.

Penyakit dan penyakit

Keupayaan terhad untuk mengekspresikan gerak isyarat terutama berlaku setelah kemalangan, ketika tangan tidak lagi berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, kelainan dalam gerakan juga muncul dalam gangguan psikosomatik. Maka ia boleh menyebabkan pengurangan atau pemacu peningkatan. Selalunya terdapat urutan pergerakan stereotaip. Gerak isyarat juga terganggu semasa afasia. Gangguan pertuturan berlaku akibat penyakit hemisfera kiri otak, terutamanya selepas a strok. Bergantung pada keparahannya, afasia mempengaruhi bukan sahaja pertuturan dan pemahaman, tetapi juga membaca, menulis dan aritmetik. Ekspresi wajah dan gerak badan juga sering terganggu. Selepas kemalangan atau otak penyakit, orang yang terjejas harus mengatasi kehilangan pertuturan atau bahasa. Gerak isyarat kemudian digunakan untuk mengimbangi, tetapi tidak melakukan apa yang diucapkan oleh bahasa lisan. Semakin teruk gangguan pertuturan, semakin banyak gerak isyarat yang dihasilkan oleh orang yang terjejas. Gerak isyarat kemudiannya adalah pampasan dan pengganti komunikasi lisan yang terhad. Pada orang yang sihat, sekumpulan peraturan untuk memberi isyarat secara umum dapat difahami dan mengikuti norma sosial. Sudah berada dalam keadaan psikologi tekanan perubahan berlaku, yang memperlihatkan diri mereka agak berbeza. Seseorang mengurangkan komunikasi dengan ketara, sehingga juga membatasi gerak isyarat, yang lain menunjukkan peningkatan kegelisahan dengan gerak isyarat yang berlebihan dan ucapan yang tidak sesuai. Penyakit teruk di mana gerak ganti berubah jelas adalah Sindiket Tourette. Perilaku tidak baik itu dianggap oleh persekitaran sebagai sesuatu yang sangat aneh, tetapi orang yang sakit tidak menggunakannya secara sedar. Rasa geram hidung, meringis, berkedip mata dan tidak senonoh diperhatikan. Di hadapan untuk pertama kalinya, persekitaran yang tidak curiga bertindak balas terganggu. Orang yang terjejas sering mengalami stigmatisasi dan menarik diri secara berkala.