Arteritis Sel Gergasi: Ujian Diagnostik

Kewajipan diagnostik alat perubatan.

  • Sonografi dupleks warna - pemeriksaan arteri temporal (temporal arteri), extracranial ("di luar tengkorak") kapal, dan oksipital arteri, arteri subclavian, dan lain-lain, untuk tanda-tanda keradangan; sebagai alternatif, pencitraan resonans magnetik beresolusi tinggi (MRI) boleh digunakan [pembengkakan dinding gema rendah / disebut halo; stenosis (penyempitan) juga boleh digunakan].
  • Temporal arteri biopsi (pengambilan sampel tisu dari arteri temporal) - jika disyaki arteritis temporalis [emas standard].

Pilihan diagnostik alat perubatan - bergantung pada hasil sejarah, pemeriksaan fizikal, diagnostik makmal dan wajib diagnostik alat perubatan - untuk penjelasan diagnostik pembezaan.

  • Sonografi dupleks (ultrasound pemeriksaan: gabungan gambar keratan rentas sonografi (B-scan) dan Sonografi Doppler kaedah; kaedah pengimejan dalam perubatan yang secara dinamik dapat mewakili aliran bendalir (terutamanya darah aliran)) arteri pelampau.
  • Pencitraan resonans magnetik * (MRI; kaedah pencitraan keratan rentas berbantukan komputer (menggunakan medan magnet, iaitu, tanpa sinar-X)) - selain pengimejan arteri temporal dangkal dengan cabangnya, penilaian arteri oksipital dangkal dan arteri fasial adalah mungkin (merakam corak kasih sayang kranial)
  • Tomografi pelepasan Positron* (PET; prosedur perubatan nuklear yang memungkinkan penciptaan keratan rentas organisma hidup dengan memvisualisasikan pengedaran corak bahan radioaktif yang lemah) - sesuai untuk pemeriksaan seluruh badan.
  • Tomografi pelepasan Positron/tomografi dikira (PET-CT) - memungkinkan dalam kebanyakan kes diagnosis yang boleh dipercayai walaupun tanpa biopsi.
  • Sinar X toraks (toraks sinar-X /dada), dalam dua pesawat - pengecualian aorta aneurisme (sebahagian daripada terapi pemantauan setiap 2 tahun).

* Untuk menilai penglibatan aorta tambahan dalam kranial yang dominan arteritis sel gergasi (iaitu tomografi dikira, jika perlu).