Ginkgo: Kesan dan Aplikasi

Apakah kesan ginkgo?

Terdapat pelbagai kajian mengenai kemungkinan kesan penyembuhan Ginkgo biloba untuk pelbagai masalah kesihatan. Untuk bidang permohonan tertentu, jawatankuasa pakar Agensi Ubat Eropah, HMPC (Jawatankuasa Produk Ubat Herba), telah meluluskan penggunaan tumbuhan ubatan secara perubatan:

  • Ekstrak kering ginkgo boleh digunakan untuk meningkatkan kecacatan kognitif dan kualiti hidup yang berkaitan dengan usia pada orang dewasa dengan demensia ringan.
  • Daun ginkgo serbuk boleh digunakan sebagai ubat herba tradisional untuk kaki berat, tangan dan kaki yang sejuk, yang mungkin berlaku berkaitan dengan gangguan peredaran darah yang ringan.

Satu lagi badan pakar antarabangsa, ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy), juga telah mengiktiraf penggunaan ekstrak ginkgo standard untuk tujuan berikut:

  • untuk rawatan simptomatik sindrom demensia ringan hingga sederhana (= kemerosotan intelektual, seperti yang berlaku dalam penyakit Alzheimer dan demensia vaskular)
  • @ untuk gangguan prestasi yang disebabkan oleh otak secara organik
  • untuk peningkatan prestasi kognitif
  • untuk rawatan simptomatik penyakit pembeli tingkap (penyakit oklusif arteri periferal, pAVK – juga dikenali sebagai kaki perokok)

Daun ginkgo serbuk juga diiktiraf sebagai ubat herba tradisional untuk kaki berat, tangan dan kaki sejuk yang dikaitkan dengan gangguan peredaran darah yang ringan. Prasyaratnya ialah penyakit serius sebagai punca sebelum ini telah dikecualikan dari segi perubatan.

Bagaimanakah ginkgo digunakan?

Daun ginkgo serbuk boleh digunakan pada kaki yang berat, tangan dan kaki yang sejuk berkaitan dengan gangguan peredaran darah yang ringan, dengan syarat penyakit serius sebagai punca aduan telah dikecualikan oleh doktor terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, untuk memastikan kesan, penggunaan persediaan ginkgo yang sudah siap adalah disyorkan.

Persediaan sedia untuk digunakan yang mengandungi ginkgo juga disyorkan untuk aplikasi lain (cth., untuk gangguan kognitif, tinnitus, penyakit window shopper). Mereka mengandungi ekstrak kering khas dari daun tumbuhan ubatan.

Untuk mengetahui dengan tepat cara menggunakan dan dos persediaan ginkgo, sila rujuk pada sisipan bungkusan atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Teh ginkgo sangat tidak digalakkan: Dos bahan yang berkesan tidak boleh dicapai dengan menyediakan teh daripada daun tumbuhan ubatan. Di samping itu, teh yang terdapat dalam perdagangan percuma (Internet) selalunya tidak dikawal dan oleh itu mungkin juga mengandungi bahan berbahaya daripada daun (asid ginkgolic dan ginkgotoxin).

Biji ginkgo

Biji ginkgo yang direbus atau dipanggang dianggap sebagai makanan istimewa di Jepun. Di samping itu, benih disyorkan dalam perubatan tradisional Cina (TCM), sebagai contoh, untuk batuk dan kelemahan pundi kencing. Walau bagaimanapun, pengambilan biji ginkgo tidak disyorkan (lihat "Kesan sampingan").

Pakar menasihatkan agar tidak mengambil kedua-dua teh ginkgo dan biji ginkgo.

Apakah kesan sampingan ginkgo?

Pada orang dewasa yang sihat, penggunaan lisan tumbuhan ubatan dalam jumlah sederhana biasanya kelihatan tidak mempunyai kesan buruk. Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit melaporkan kesan sampingan ginkgo seperti aduan gastrousus, sakit kepala atau tindak balas alahan kulit.

Makan biji ginkgo segar (mentah) atau panggang boleh mendatangkan kesan sampingan yang serius (disebabkan oleh ramuan ginkgotoksin).

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan ginkgo

Sekurang-kurangnya ujian darah menyeluruh disyorkan sebelum mula digunakan kerana tumbuhan ubatan boleh meningkatkan kecenderungan untuk berdarah.

Maklumkan kepada doktor anda jika anda mengambil persediaan ginkgo (atau sediaan herba dan/atau over-the-counter lain). Ini benar terutamanya jika dia akan menetapkan ubat lain untuk anda. Ini mungkin penting untuk perancangan terapi dan kemungkinan interaksi antara persediaan. Contohnya, ginkgo boleh berinteraksi dengan ubat antikoagulan ("pencair darah").

Dalam kes hipersensitiviti yang diketahui kepada tumbuhan ubatan, penyediaan dalam sebarang bentuk (tablet, titisan, dll.) mesti dielakkan.

Bagaimana untuk mendapatkan ginkgo

Anda boleh mendapatkan persediaan piawai dengan ekstrak ginkgo di farmasi dan kedai ubat yang lengkap (contohnya sebagai tablet ginkgo dan kapsul ginkgo).

Fakta menarik tentang ginkgo

Pokok Ginkgo biloba setinggi 30 hingga 40 meter hampir tidak berubah penampilannya selama berjuta-juta tahun dan oleh itu juga dipanggil "fosil hidup". Ia adalah satu-satunya wakil yang masih hidup dari apa yang dipanggil Ginkgoatae, subkumpulan gimnosperma.

Pokok ini adalah dioecious, yang bermaksud bahawa terdapat spesimen lelaki dan wanita semata-mata pokok ini. Daunnya bertangkai panjang dan berbilob dengan saraf bercabang. Kerana ia sangat hiasan dan juga sangat tahan terhadap pencemaran udara, ginkgo sering ditanam sebagai pokok hiasan di bandar-bandar di seluruh dunia. Rumah sebenar, bagaimanapun, adalah Asia Timur, di mana ginkgo tidak lagi ditemui di alam liar.