Ginseng: Kesan dan Aplikasi

Apakah kesan ginseng?

Penggunaan akar ginseng Korea atau sebenar (Panax ginseng) diiktiraf secara perubatan dalam kes berikut:

  • dalam kes penurunan prestasi mental dan fizikal (cth dengan gejala seperti lemah, keletihan, kurang tumpuan)
  • semasa fasa pemulihan (convalescence) selepas penyakit

Dalam perubatan rakyat Asia, akar ubat digunakan untuk banyak penyakit lain selain yang disebutkan di atas. Contohnya ginseng dikatakan dapat menguatkan sistem imun dan melambatkan proses penuaan.

Tumbuhan ubatan itu juga dikatakan berkesan untuk pelbagai masalah kesihatan dan penyakit, seperti penyakit pernafasan, penyakit kardiovaskular, kemurungan, kebimbangan, disfungsi erektil (mati pucuk) dan demam panas semasa menopaus. Walau bagaimanapun, keberkesanan ginseng dalam kes ini masih belum cukup disiasat dan terbukti.

Bahan-bahan ginseng

Bahan aktif utama akar ginseng adalah apa yang dipanggil ginsenosides (saponin triterpene jenis dammaran). Bahan-bahan lain termasuk minyak pati, poliasetilena, asid fenolkarboksilik dan polisakarida.

Bagaimanakah ginseng digunakan?

Untuk membuat secawan teh ginseng, tuangkan kira-kira 150 mililiter air mendidih ke atas dua gram akar kering dan dicincang halus. Selepas mendidih selama lima hingga sepuluh minit, tapis teh dan minum. Anda boleh minum secawan beberapa kali sehari selama tiga hingga empat minggu (dos harian: tiga hingga enam gram ubat ubatan).

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Persediaan sedia dengan ginseng

Pelbagai persediaan siap (seperti tablet atau kapsul ginseng) lebih biasa digunakan daripada teh ginseng. Untuk keberkesanan dan toleransi yang baik, anda harus sentiasa menggunakan persediaan berkualiti tinggi. Beberapa kesan sampingan ginseng yang diketahui kebanyakannya telah diperhatikan berkaitan dengan kualiti farmaseutikal yang lemah bagi persediaan yang digunakan.

Di samping itu, ginsenosides yang berkesan dalam penyediaan murah biasanya kurang dos atau ia adalah tiruan yang tidak mengandungi ginseng sama sekali. Oleh itu, anda hanya perlu menggunakan persediaan berkualiti tinggi. Untuk penggunaan dan dos yang betul, sila baca risalah pakej atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan ginseng?

Kadangkala insomnia berlaku. Reaksi kulit alahan adalah mungkin dengan penggunaan yang berpanjangan. Di samping itu, dalam kes individu penggunaan suplemen makanan dengan ginseng telah menyebabkan kesan sampingan seperti kehilangan selera makan, cirit-birit, gatal-gatal, ruam kulit, sakit kepala, pening, pendarahan faraj, ketiadaan haid, berdebar-debar, peningkatan atau penurunan tekanan darah atau pengekalan air dalam tisu (edema).

Apa yang perlu anda ingat apabila menggunakan ginseng

Oleh kerana kekurangan kajian mengenai kesan jangka panjang, anda tidak boleh menggunakan akar ginseng lebih lama daripada maksimum tiga bulan. Selepas berehat sekurang-kurangnya dua bulan, anda boleh mengambil persediaan tumbuhan ubatan semula.

Tumbuhan ubatan tidak boleh digunakan semasa mengandung dan menyusu atau pada kanak-kanak. Tiada kajian saintifik mengenai keselamatan ini.

Terdapat petunjuk bahawa akar ginseng mempengaruhi paras gula darah dan tekanan darah. Sekiranya anda menghidap diabetes atau tekanan darah tinggi, anda harus berjumpa doktor anda sebelum menggunakan tumbuhan ubatan.

Bagaimana untuk mendapatkan ginseng dan produknya

Anda boleh mendapatkan akar ginseng kering dan pelbagai persediaan sedia untuk digunakan (seperti kapsul, tablet bersalut dan tonik) dari farmasi anda dan kedai makanan kesihatan yang lengkap. Baca maklumat produk yang disertakan untuk mendapatkan maklumat tentang cara menggunakan persediaan dan dos, atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Fakta menarik tentang ginseng

Ginseng Korea atau benar (Panax ginseng) berasal dari Asia Timur. Kerabatnya ialah ginseng Siberia (Eleutherococcus senticosus), ginseng Cina (Panax pseudoginseng) dan ginseng Amerika (Panax quinquefolius). Mengikut nama mereka, mereka ditemui di Rusia, China dan Amerika. Akar keempat-empat spesies digunakan secara perubatan, dengan Panax ginseng mempunyai kesan yang paling besar.

Ginseng sejati ialah tumbuhan herba saka yang tumbuh sehingga 80 sentimeter tinggi dan mempunyai empat daun panjang lima jari dalam lingkaran terminal. Bunganya kecil, putih kehijauan dan tersusun dalam umbel. Akar berbentuk gelendong dengan hujung terbelah, yang menyerupai bentuk manusia, digunakan secara perubatan.