Glukosamin Sulfat: Fungsi

Proses fisiologi berikut dipengaruhi oleh glukosamin sulfat Rangsangan anabolik, kesan pelindung tulang rawan (= zat kondroprotektan / bahan pelindung tulang rawan):

 • Substrat utama untuk kolagen sintesis dan untuk pembentukan glycosaminoglycans dan proteoglycans, masing-masing, dalam matriks ekstraselular (matriks ekstraselular, bahan antar sel, ECM, ECM) rawan tisu.
 • Tingkatkan penggabungan prolin dan sulfat dalam rawan matriks.
 • Meningkatkan sintesis proteoglikan pada chondrocytes manusia - sel rawan tisu.
 • Peningkatan lekatan (lampiran) chondrocytes ke fibronectin, glikoprotein yang terlibat dalam banyak proses fisiologi yang berbeza, seperti pembaikan tisu.
 • Rangsangan sinoviosit (sel cecair sinovial) dan dengan itu meningkatkan kelikatan sinovial (sifat aliran cecair sinovial).

Perencatan proses katabolik:

 • Inhibisi proteolitik - penurunan protein - enzim, misalnya, stromelysin - endopeptidase yang melarutkan ikatan peptida dalam molekul, seperti dari proteoglikan, fibronektin dan beberapa jenis kolagen.
 • Perencatan kolagenase and phospholipase Aktiviti A2, mencegah penurunan tulang rawan.
 • Perencatan pengeluaran sitokin-sel yang mempengaruhi keradangan-khususnya, interleukin-1 dan faktor nekrosis tumor (TNF) -diturunkan alfa nitrida oksida (NO) dalam kultur chondrocytes manusia
 • Perencatan pembentukan peroksida dan aktiviti lysosomal enzim yang membelah makromolekul, seperti protein, polisakarida, lipid and asid nukleik.

Proses anti-radang:

 • Penghambatan mediator proinflamasi (pro-radang) tanpa menjejaskan sintesis prostaglandin.

Glukosamin sulfat dan osteoartritis

Glukosamin sulfat, seperti chondroitin sulfate, diklasifikasikan sebagai chondroprotectant, yang digunakan dalam penyakit sendi degeneratif. Mereka juga tergolong dalam SYSADOA (English Symptomatic Slow Acting Dadah in Osteoarthritis) kelas dan dicirikan oleh kekurangan kesan analgesik langsung (kesakitan-melegakan kesan). Dalam lebih daripada 30 kajian klinikal - terkawal, double-blind, secara rawak - dengan kira-kira 8,000 pesakit dengan penyakit gonarthrosis (osteoartritis daripada sendi lutut, kesesuaian klinikal Glucosamine sulfat dapat disahkan. Menurut penemuan terbaru, Glucosamine sulfat, di satu pihak, mempunyai sifat dekongestan dan analgesik untuk masalah sendi. Sebaliknya, bahan ini dapat memulihkan tisu tulang rawan dan tendon yang sudah rosak dan dengan demikian membawa peningkatan fungsi yang terjejas sendi. Menurut kajian GAIT, sakit sendi in penyakit gonarthrosis pesakit dikurangkan sebanyak 65.7% selepas 24 minggu glukosamin (1,500 mg / hari). Dalam kajian klinikal jangka panjang selama 3 tahun, glukosamin sulfat juga didapati dapat mengurangkan gejala penyakit gonarthrosis - kekakuan, kesakitan, kehilangan fungsi - dan mencegah perubahan struktur pada sendi lutut, melambatkan perkembangan gonarthrosis. Mengenai keadaan ruang sendi, tidak ada penyempitan ruang sendi yang dapat diukur dalam kumpulan tambahan glukosamin sulfat. Glukosamin sulfat akhirnya memenuhi syarat sebagai bahan pengubah penyakit dan tergolong dalam kumpulan DMOAD - pengubahsuaian penyakit osteoartritis dadah. Baru-baru ini plasebo and NSAID-kajian terkawal dengan 329 pesakit gonarthrosis selama 3 bulan rawatan dan 2 bulan susulan tambahan juga menunjukkan keberkesanan yang lebih lama atau kesakitan kelegaan dan toleransi glukosamin sulfat yang sangat baik berbanding dengan analgesik biasa (anti-radang bukan steroid dadah (NSAID), NSAID). Selepas pemberhentian terapi, keberkesanan mengubah gejala glukosamin sulfat berterusan sekurang-kurangnya 2 bulan. Sebaliknya, manfaat NSAID berkurang dengan cepat setelah rawatan dihentikan. Kesan sampingan penggunaan glukosamin adalah risiko penyakit dan kematian yang sedikit berkurang akibat kejadian kardiovaskular:

 • Nisbah bahaya untuk kejadian kardiovaskular adalah 0.85 (selang keyakinan 95% 0.80 hingga 0.90)
 • Kematian kardiovaskular 12% lebih rendah berlaku di kalangan pengguna glukosamin (nisbah bahaya 0.78; 0.70 hingga 0.87)
 • Koronari jantung penyakit berlaku 18% (nisbah bahaya 0.82; 0.76 hingga 0.88) dan strok 9% (nisbah bahaya 0.91; 0.83 hingga 1.00) lebih jarang.