Glycine | Senarai asid amino

Glycine

Glisin boleh dihasilkan di dalam badan daripada asid amino lain dan merupakan asid amino terkecil dengan struktur sederhana. Ini adalah komponen metabolisme hemoglobin (hemoglobin mengangkut oksigen di darah, terlibat dalam bekalan tenaga di creatine metabolisme dan memainkan peranan penting dalam pertumbuhan semula kulit, rambut pembentukan dan rawan pembentukan. Glycine juga diperlukan sebagai komponen DNA dan terlibat dalam pengaturan darah tahap gula.

Proline

Prolin dapat dihasilkan oleh badan dari asid glutamat dan ornitin dan oleh itu tidak semestinya diambil bersama makanan. Ia diperlukan dalam badan untuk kolagen pengeluaran dan terlibat dalam pembentukan tisu badan. Dalam penyakit kronik atau jangka panjang, proline tidak lagi dapat mengekalkan fungsi pelindungnya kolagen dan mesti dibekalkan dalam jumlah yang lebih besar.

Daging dan produk tenusu kaya dengan prolin, sedangkan produk tumbuhan hampir tidak mengandungi bahagian asid amino ini. Kekurangan boleh menyebabkan masalah sendi dan penurunan prestasi. Di samping itu, kestabilan arteri dinding boleh mengalami kekurangan prolin. Prolin hanya dapat menghasilkan kesan penuh apabila terdapat cukup vitamin C di dalam tubuh, jadi harus selalu ada cukup vitamin C di dalamnya diet.

Serin

Asid amino terakhir yang tidak penting adalah serine. Serin boleh dihasilkan daripada threonine, glisin dan glukosa dan tidak semestinya diambil bersama makanan. Ia bukan hanya komponen banyak protein, tetapi juga tergolong dalam ramuan banyak membran dalam tubuh manusia.

Terutama di otak ia dijumpai dalam kepekatan yang lebih tinggi di dinding sel (membran sel) dan memainkan peranan penting dalam penghantaran rangsangan ke sel. Kekurangan serin boleh menyebabkan pelbagai gejala. Gangguan kepekatan dan juga perhatian adalah antara akibat kekurangan serin dalam badan.

Dua asid amino lain (sistein dan triptofan) dapat dihasilkan dari serin. Asetilkolina juga dihasilkan berdasarkan serine dan, sebagai hormon, mempunyai kesan (menurunkan) darah tekanan, meningkatkan fungsi kelenjar dan mempercepat pergerakan usus) pada pelbagai organ manusia. Kekurangan serin hanya dapat terjadi jika terlalu sedikit protein dalam diet.

Sebilangan besar serin dihasilkan di dalam badan itu sendiri. Sekiranya pengeluaran serin dalam badan terlalu rendah, kacang soya, kacang tanah dan bijirin adalah sumber utama serin.