Goose Digest Well

Adakah anda suka angsa? Atau adakah anda lebih banyak jenis ayam belanda? Adakah anda lebih suka lobster, salmon dan co.? Atau adakah anda lebih tergoda dengan meringue, puding badam dan sorbet? Walau apa jua keadaannya. Dengan percutian, pencernaan anda adalah untuk pertarungan sebenar. Tetapi anda boleh melakukan banyak perkara untuk menjalani musim perayaan yang akan datang tanpa pedih ulu hati, kembung dan ketidakselesaan.

Bagaimana penghadaman berfungsi?

Dengan penghadaman, kita bermaksud transformasi makanan dengan bantuan enzim menjadi bahan yang boleh digunakan oleh badan. Ini bermula di mulut, di mana air liur enzim mulakan penukaran ini semasa mengunyah. Di dalam perut, asid hidroklorik dan enzim pencernaan utama pepsin ditambah. The hati menyumbang bile untuk pencernaan lemak, dan di pelbagai bahagian usus, pulpa makanan kemudian dipecah dan dihancurkan dengan bantuan berbilion bakteria supaya bahan penting dapat diserap melalui usus mukosa dan diangkut melalui aliran darah ke organ, otot dan otak.

Cuti adalah hari pertarungan besar

Sudah tentu, alasan bahawa makanan yang terlalu banyak dan kaya lemak bermaksud mengangkat berat. Beberapa makanan perayaan melampaui kekuatan sistem pencernaan - terutamanya jika tidak semua bahagian saluran makanan berfungsi sebagaimana mestinya. Atau adakah anda mengunyah dengan teliti? Adakah anda mengambil masa yang cukup untuk makan? Dan usus anda? Adakah anda membantunya dengan berjalan sejauh sepuluh kilometer setiap hari dan melakukan senaman anda otot perut secara berkala? Walau bagaimanapun, anda juga dapat merangsang pergerakan pencernaan usus secara semula jadi dengan cara lain. Contohnya, dengan komposisi makanan yang masuk akal atau juga oleh bahan pahit, seperti yang terdapat dalam dandelion, brokoli, hop, bijaksana and rosemary, dalam salad artichoke atau radicchio. Bahan pahit tersebut bertindak terutamanya melalui rasa tunas dari lidah. Beberapa saat kemudian, hempedu dan pankreas menghasilkan rembesan yang meningkat, pergerakan usus diaktifkan dan kerja pencernaan secara keseluruhan ditingkatkan.

Cara melegakan sistem pencernaan

Sekiranya anda ingin makan dan mencerna dengan lebih mudah, anda juga harus tahu bahawa di dalam badan komponen makanan tertentu diproses lebih baik, sementara yang lain sangat cepat ditambahkan ke simpanan lemak badan:

  • Pertama sekali, organisma terbakar alkohol kalori, kerana tidak dapat menyimpannya. 1 gram alkohol memberikan 7 kalori!
  • Kedua datang karbohidrat, seperti yang terdapat dalam gula, tetapi juga dalam kentang, roti, nasi, pasta atau sayur-sayuran. 1 gram karbohidrat mengandungi 4 kalori.
  • Di tempat ketiga adalah protein yang diproses - dari daging, ikan, telur, bijirin, kekacang atau sayur-sayuran. Satu gram protein dianggarkan 4 kalori.
  • Hanya kalori lemak yang terakhir. Dan jika makanan itu sudah mencukupi tenaga, kalori lemak segera dibebankan di atas lapisan lemak. 1 gram lemak membawa 9 kalori, jadi lebih daripada dua kali ganda karbohidrat atau protein.

Tidak hairanlah, jika begitu banyak orang mengadu masalah gastrik, hiperasiditas and pedih ulu hati, berat badan berlebihan and sembelit.

Adakah angsa panggang sihat?

Angsa panggang yang lazat adalah salah satu makanan Krismas yang biasa - tetapi berapa banyak kalori yang sebenarnya terdapat dalam sepotong angsa? Kandungan kalori angsa bergantung terutamanya pada apakah daging dimakan dengan atau tanpa kulit. 100 gram angsa tanpa kulit mengandungi kira-kira 150 kalori. Sekiranya, sebaliknya, angsa dimakan bersama kulit, 100 gram angsa mengandungi lebih dari dua kali ganda kalori. Siapa yang ingin melakukan sesuatu yang baik untuk tubuhnya selama cuti Krismas, oleh itu lebih baik melakukan tanpa kulit ketika memanggang angsa.

Dari biskut anise hingga bintang kayu manis

Spritzgebäck, sabit vanila, dan kuki roti pendek adalah makanan berat di antara makanan ringan Krismas. Mengejutkan hanya sedikit kalori yang membawa macaroons kelapa, madu kek dan anise kuki. Di sini anda dapat melihat apa kalori, lemak dan serat dalam makanan manis - masing-masing setiap 100 gram.

Jenis kuki Kalori (Kcal) Kandungan lemak Kolesterol Serat pemakanan
Kuki anise 335 3,1 140 0,9
Kek madu 340 3,6 65 1,7
Makarun kelapa 313 13,9 0 3,8
Gingerbread 372 8,7 36 2,6
shortbread 498 25,0 75 2,0
Kacang kacang 450 21,2 38 1,6
Lada Kacang 450 15,2 50 1,4
Percetakan 455 19,2 14 1,4
Spekula 441 18,7 96 1,5
shortbread 515 28,7 74 1,5
Croissant vanila 505 28,8 192 1,5
Kuki gandum 433 21,4 0 8,1
Bintang Kayu Manis 415 16,6 0 3,0