Gout: Punca, Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Punca: Peningkatan paras asid urik, sama ada kongenital atau diperoleh cth. melalui penyakit atau diet, faktor persekitaran lain seperti gaya hidup yang tidak menggalakkan.
 • Simptom: Sendi sakit, bengkak, kemerahan, gejala arthritis seperti demam, keletihan, rasa lemah, loya, muntah; kemudian, pergerakan terhad dan ubah bentuk sendi, aduan akibat batu karang (cth., sakit pada buah pinggang, darah dalam air kencing, kencing yang menyakitkan), nodul di bawah kulit pada sendi
 • Terapi: Perubahan diet dan gaya hidup, ubat penurun asid urik dan melegakan kesakitan, terapi fizikal serta fisioterapi, pembedahan sekiranya berlaku kerosakan sendi atau untuk membuang mendapan asid urik nodular; homeopati jika perlu, remedi rumah sebagai langkah iringan jika perlu.
 • Diagnostik: Sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal, darah, X-ray dan pemeriksaan ultrasound, ujian fungsi buah pinggang.

Apa itu gout?

Doktor memanggil gout sebagai penyakit metabolik yang dikaitkan dengan peningkatan kepekatan asid urik dalam darah (hiperurisemia). Dalam orang yang sihat, ia adalah antara tiga dan enam miligram setiap 100 mililiter serum darah. Daripada nilai kira-kira 6.5 miligram setiap 100 mililiter serum darah, pakar perubatan bercakap tentang hiperurisemia.

Dalam kes gout, yang seperti osteoarthritis adalah penyakit reumatik, biasanya terdapat tindak balas keradangan pada sendi. Doktor merujuk kepada ini sebagai arthritis urica. Selalunya, sendi pangkal ibu jari kaki terjejas. Dalam sesetengah kes, sendi bahagian tengah kaki dan sendi buku lali meradang. Perkara yang sama berlaku pada lutut dan sendi lengan dan tangan (siku, pergelangan tangan serta sendi jari). Kurang kerap, ia menjejaskan sendi besar seperti pinggul atau bahu.

Bergantung kepada punca paras asid urik yang tinggi dalam darah, doktor membezakan antara gout kongenital dan yang diperolehi, iaitu penyakit yang disebabkan oleh keadaan persekitaran atau gaya hidup, sebagai contoh.

Gout primer - gangguan kongenital

Kebanyakan pesakit gout mengalami gangguan metabolik kongenital yang diwarisi dan dikaitkan dengan gangguan rembesan asid urik (perkumuhan) oleh buah pinggang. Doktor merujuk kepada ini sebagai "hyperuricemia primer" atau "gout primer".

Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, badan juga menghasilkan asid urik yang sangat banyak sehingga buah pinggang terharu. Puncanya adalah kecacatan genetik, yang dibahagikan kepada dua gambar klinikal:

 • Sindrom Lesch-Nyhan (terjadi terutamanya pada kanak-kanak lelaki)
 • Sindrom Kelley-Seegmiller

Dalam gangguan ini, aktiviti enzim yang penting untuk kitar semula purin hampir sepenuhnya atau sebahagiannya berkurangan. Akibatnya, purin semakin terurai kepada asid urik.

Gout sekunder - gangguan yang diperolehi

Keadaan lain yang menyebabkan peningkatan pengeluaran asid urik termasuk:

 • Penyakit tumor lain
 • Anemia (anemia)
 • Ubat kemoterapi (sitostatik)
 • Radiasi sebagai sebahagian daripada terapi kanser

Dalam penyakit buah pinggang atau diabetes mellitus yang tidak dirawat atau tidak dikawal dengan secukupnya, paras asid urik meningkat kerana asid urik tidak mencukupi dikeluarkan.

Bagaimana gout berkembang

Dalam kes gout, paras asid urik yang tinggi dalam darah memainkan peranan utama, bersama-sama dengan faktor persekitaran yang lain. Disebabkan oleh genetik atau penyakit, badan sama ada menghasilkan terlalu banyak asid urik atau buah pinggang tidak mengeluarkannya dengan cukup dalam air kencing. Akibatnya, kristal asid urik kecil terbentuk, yang termendap di sendi khususnya. Tahap asid urik yang sangat tinggi mengancam serangan akut gout dengan kesakitan, kemerahan dan bengkak.

Asid urik terbentuk apabila purin dipecahkan. Purin pula adalah produk pecahan komponen tertentu bahan genetik - asid nukleik - dan terbentuk apabila badan memecahkan sel. Mereka juga ditelan dengan makanan; ia ditemui terutamanya dalam daging dan dalam dan dalam beberapa sayur-sayuran.

Pencetus untuk serangan gout akut

Serangan gout akut berlaku apabila paras asid urik melebihi paras tertentu. Pencetus utama adalah:

 • Penggunaan berlebihan makanan kaya purin seperti daging dan jeroan.
 • Penggunaan berlebihan makanan kaya fruktosa seperti jus buah-buahan manis
 • Terlalu banyak alkohol; bir terutamanya kaya dengan purin
 • Diet yang ketat: badan memecahkan otot, membebaskan jumlah purin yang banyak
 • Berlebihan fizikal; buah pinggang terutamanya mengeluarkan asid laktik yang dihasilkan, manakala pecahan asid urik disekat
 • Diuretik atau julap; apabila digunakan secara berlebihan atau untuk masa yang sangat lama, darah menjadi pekat dan kepekatan asid urik meningkat

Apakah gejala gout?

Simptom yang paling tipikal dalam gout adalah sakit teruk pada sendi. Mereka pada mulanya berlaku dalam serangan. Jika gout tidak dirawat, simptomnya akan bertambah teruk dan gout menjadi kronik.

Bila mana gejala menjadi ketara bergantung pada peringkat penyakit.

Gejala gout pada peringkat I: hiperurisemia

Tanda-tanda klinikal pertama gout ialah kerikil buah pinggang (batu karang terkecil) dan batu karang, yang belum lagi dikaitkan dengan gejala yang ketara pada peringkat ini.

Gejala gout di peringkat II: Gout akut

Jika paras asid urik melebihi nilai tertentu, serangan gout akut berlaku. Gejala termasuk sakit teruk pada sendi individu.

Jika tidak dirawat, serangan gout berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari. Selepas itu, gejala perlahan-lahan mereda.

Dalam kes yang lebih teruk, gejala tambahan keradangan berlaku. Sendi yang terjejas kemudiannya menjadi kemerahan, bengkak dan lebih panas daripada biasa. Mereka juga biasanya sangat sensitif terhadap sentuhan. Kulit di atas sendi sering gatal atau mengelupas.

Gejala lain yang mungkin di peringkat II:

 • Demam
 • Sakit kepala
 • Berdebar-debar
 • Loya and muntah-muntah
 • Rasa lemah dan prestasi berkurangan

Dengan serangan gout yang berulang, mobiliti sendi terjejas semakin berkurangan. Berjalan dan mencapai menjadi semakin sukar bagi mereka yang terjejas.

Gejala gout pada peringkat III: Fasa interkritikal

Gejala gout di peringkat IV: Gout kronik

Jika gout berkembang, gejala seperti sakit dan pergerakan terhad berlaku antara serangan: Gout menjadi kronik.

Gout sendi: Sendi sentiasa merah dan bengkak dan sakit walaupun dalam keadaan rehat. Akhirnya, perubahan sendi berlaku, mengubah bentuk sendi dan mengehadkan mobilitinya.

Gout tisu lembut: Hablur asid urik juga termendap dalam tisu badan yang lain. Di bawah kulit, contohnya pada tulang rawan telinga atau di atas sendi yang terjejas, nodul tisu keras kecil dengan bintik putih kadang-kadang terbentuk, dikenali sebagai articulophi. Gout tisu lembut terutamanya kerap menjejaskan jari dan kaki. Organ dalaman juga terjejas terutamanya buah pinggang.

Gout buah pinggang: Hablur asid urik juga terkumpul di dalam buah pinggang. Mereka pada mulanya membentuk batu kecil yang dipanggil kerikil buah pinggang. Jika ini bergumpal, batu karang yang lebih besar terbentuk. Ini boleh menjejaskan fungsi buah pinggang dengan teruk. Jika batu karang yang lebih besar menyekat sistem saliran buah pinggang (pelvis buah pinggang dan ureter), air kencing kembali ke dalam buah pinggang.

Dalam 40 peratus kes, buah pinggang juga terjejas oleh gout sebelum serangan pertama berlaku.

Bagaimana gout boleh dirawat?

Jika serangan gout berlaku atau jika simptom telah wujud untuk beberapa lama, doktor keluarga biasanya menjadi titik kontak pertama. Dia biasanya membuat diagnosis dan menguruskan terapi. Jika komplikasi timbul atau terapi tidak berkesan, doktor keluarga anda mungkin akan merujuk anda kepada pakar gout. Mereka biasanya pakar dalam (pakar dalam perubatan dalaman) atau pakar reumatologi, yang menjaga sendi, otot dan tendon yang sering rosak, terutamanya dalam gout kronik.

Rawatan gout terutamanya berkaitan dengan mengurangkan lebihan asid urik dalam darah ke tahap yang sihat. Terapi pada asasnya sentiasa diperlukan untuk gout, kerana ia tidak hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, selepas serangan awal gout, tidak wajib dirawat dengan ubat. Sebagai tambahan kepada terapi standard, terdapat beberapa perkara lain yang boleh membantu melawan gout atau mengurangkan gejala.

Jadilah aktif melawan gout sendiri

Mengubah diet untuk gout

Mereka yang terjejas mempunyai beberapa cara untuk membantu menurunkan paras asid urik sendiri. Perubahan dalam diet memainkan peranan penting dalam hal ini:

Makanan kaya purin hanya dalam bahagian kecil: Purin hadir dalam jumlah yang berbeza-beza dalam sesetengah makanan. Makanan yang kaya dengan purin termasuk daging (terutamanya dalam), sosej, makanan laut dan jenis ikan tertentu. Oleh itu, makan berlebihan kadangkala mengakibatkan serangan gout akut jika anda mempunyai kecenderungan untuk gout. Adalah disyorkan untuk mengambil makanan ini dalam kuantiti yang lebih kecil.

Sedikit alkohol yang mungkin: Pengambilan alkohol yang berlebihan amat bermasalah dalam gout. Buah pinggang mengeluarkan produk pecahannya. Dalam proses itu, mereka bersaing dengan asid urik. Dengan cara ini, alkohol memperlahankan pemecahan asid urik dan menyebabkan parasnya meningkat. Dalam kes yang paling teruk, walaupun sedikit alkohol boleh mencetuskan serangan gout pada orang yang berisiko. Bir amat kritikal. Selain alkohol, ia juga mengandungi banyak purin.

Menjimatkan lemak: Terlalu banyak lemak juga menghalang perkumuhan asid urik. Oleh itu pakar mengesyorkan makan sedikit makanan tinggi lemak yang mungkin – jangan tutup lebih daripada 30 peratus pengambilan kalori harian anda dengan lemak. Walau bagaimanapun, had ini cepat dicapai, kerana lemak mempunyai ketumpatan tenaga tertinggi dari semua nutrien.

Beri perhatian khusus kepada lemak diet tersembunyi, contohnya dalam sosej atau makanan mudah.

Jika anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci cara terbaik untuk makan untuk gout, baca teks Gout – Pemakanan.

Petua lain menentang gout

Kurangkan berat badan berlebihan: Jika indeks jisim badan anda melebihi 25, doktor mengesyorkan anda menurunkan berat badan. Jika anda kurang berat, paras asid urik anda akan turun secara automatik. Tetapi berhati-hati: Turunkan berat badan secara perlahan dan terkawal. Puasa yang ketat membawa risiko mencetuskan serangan akut gout!

Bergerak, tetapi jangan keterlaluan: Senaman mempunyai kesan positif pada sendi gout. Fungsi bertambah baik dan gejala keradangan reda dengan lebih cepat. Walau bagaimanapun, jangan terlalu memaksa diri anda - senaman yang berlebihan menghasilkan lebih banyak asid laktik, yang melambatkan penguraian asid urik melalui buah pinggang. Berjalan-jalan biasa, sebaliknya, disyorkan.

Ubat untuk pengurangan asid urik

Gout tidak boleh diubati dengan ubat. Sebaik sahaja anda berhenti mengambil ubat, kesannya terhadap paras asid urik hilang dan ia meningkat semula.

Oleh itu, doktor mengesyorkan mengambil pengurang asid urik dalam kes berikut, sebagai contoh:

 • Dalam kes tahap asid urik melebihi sembilan miligram setiap desiliter serum darah
 • Dalam kes sejarah keluarga gout dan paras asid urik yang tinggi
 • Di hadapan gout sendi
 • Dengan kehadiran batu karang
 • Dalam gout kronik

Terdapat dua kategori ubat untuk merawat paras asid urik yang tinggi: Sama ada ia menggalakkan perkumuhan asid urik atau menghalang pengeluarannya.

Urikosurik – peningkatan perkumuhan asid urik

Urikosurik menyebabkan badan mengeluarkan lebih banyak asid urik. Benzbromarone, sebagai contoh, tergolong dalam kumpulan ini. Rawatan gout dengan urikosurik bermula dalam dos yang kecil, kerana dos yang lebih besar membawa risiko serangan gout. Adalah penting bahawa pesakit minum lebih daripada dua liter sehari.

Urikostat – mengurangkan pembentukan asid urik

Uricostat mengandungi bahan aktif allopurinol. Ia menghalang enzim yang diperlukan untuk langkah terakhir pembentukan asid urik. Akibatnya, terdapat peningkatan jumlah prekursor asid urik dalam darah. Walau bagaimanapun, ini lebih larut dalam air, yang bermaksud bahawa badan mengeluarkannya lebih mudah daripada asid urik itu sendiri. Rawatan dengan urikostatik malah melarutkan mendapan kristal asid urik yang telah terbentuk. Apa yang dipanggil gout tophi dan batu karang dengan itu mundur dalam kes yang ideal.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya serangan gout akut?

Ubat untuk terapi gout jangka panjang tidak sesuai untuk serangan gout akut. Perkara utama di sini adalah untuk melegakan gejala seperti sakit secepat mungkin. Ubat penahan sakit anti-radang menawarkan bantuan yang sangat berkesan untuk gout.

Terapi kortison: Jika NSAID tidak mencukupi, doktor menggunakan glukokortikoid yang mengandungi kortisol, contohnya prednisolone. Jika sendi yang lebih besar seperti lutut terkena gout, doktor kadangkala menyuntik kortison terus ke dalam sendi. Untuk sendi yang lebih kecil, kortison diberikan dalam bentuk tablet. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengambil persediaan kortison selama lebih daripada beberapa hari.

Sekiranya fungsi buah pinggang terjejas, doktor biasanya merawat dengan kortison dengan segera. Terapi serangan gout dengan ubat anti-radang bukan steroid kemudiannya tidak boleh dilakukan.

Colchicine: Pada masa lalu, gout sering dirawat dengan colchicine. Hari ini, doktor jarang menetapkannya kerana kesan sampingannya, seperti cirit-birit, loya, dan muntah. Ia tidak boleh diambil semasa mengandung. Ia juga tidak sesuai untuk lelaki yang ingin melahirkan anak dalam masa terdekat.

Tiada rawatan diri dengan ubat penahan sakit!

Salap yang mengandungi diklofenak sebagai bahan aktif, sebagai contoh, secara amnya selamat dan boleh digunakan sebagai tambahan kepada aplikasi tempatan untuk sendi yang menyakitkan. Tetapi di sini juga, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor yang hadir sebelum digunakan.

Terapi walaupun tiada simptom

Untuk mengelakkan penyakit sekunder, rawatan gout yang konsisten adalah penting. Persatuan Rheumatologi Jerman mengesyorkan terapi penurun asid urik selama sekurang-kurangnya lima tahun. Jika tophi telah terbentuk, rawatan ditunjukkan untuk lima tahun lagi selepas resolusi mereka.

Pembedahan untuk gout

Jika sendi individu sudah rosak teruk akibat gout, terdapat pilihan untuk menggantikannya dengan sendi tiruan. Operasi sedemikian dilakukan sebagai pesakit dalam. Selepas operasi, tinggal beberapa hari di hospital adalah perlu.

Ini diikuti dengan pergerakan dan terapi pekerjaan supaya orang yang terjejas boleh belajar menangani sendi baru. Sendi baru kadangkala menyebabkan kesakitan yang teruk pada permulaannya. Sebagai peraturan, bagaimanapun, operasi ini akhirnya kurang menyakitkan daripada terus hidup dengan sendi yang patah.

Rawatan gout fizikal

Terapi gout fizikal bertujuan untuk mengurangkan gejala sedia ada dan mengurangkan kesakitan. Ia juga direka untuk mengelakkan kerosakan sendi dan salah jajaran dalam kes gout yang berpanjangan.

 • Rawatan haba dan sejuk, serta ultrasound dan elektroterapi, membantu mengurangkan sakit gout pada sendi.
 • Prosedur relaksasi otot mengurangkan kesakitan.
 • Terapi fizikal menguatkan otot, melegakan tekanan pada sendi.
 • Fisioterapi dan terapi pekerjaan menghalang atau membetulkan pergerakan terhad dan ketidakselarasan sendi.

Homeopati untuk gout

Ramai penghidap bersumpah dengan ubat homeopati apabila ditanya "Apakah yang membantu melawan gout?". Walau bagaimanapun, keberkesanan ubat homeopati masih belum terbukti. Bagi mereka yang yakin dengan mereka, mereka adalah pilihan untuk mengiringi terapi. Perubahan gaya hidup, atau jika perlu, ubat ortodoks bagaimanapun disyorkan sebagai komponen utama terapi gout. Ubat gout homeopati adalah:

 • Bryonia: Disyorkan terutamanya untuk kesakitan akut dan untuk kelonggaran am keadaan fikiran.
 • Ledum: Tambahan untuk aplikasi sejuk yang berjaya dan melegakan kesakitan
 • Lycopodium: Untuk kesakitan akut dan keadaan umum yang tidak tenang
 • Belladonna: Terhadap kesakitan dan demam yang teruk

Konsep homeopati dan keberkesanan khususnya adalah kontroversi dan tidak disokong dengan jelas oleh kajian.

Ubat rumah untuk gout

Sekiranya berlaku serangan gout, ubat rumah berikut dianggap sebagai tambahan yang berguna untuk terapi gout:

 • Sendi rehat: Lumpuhkan sendi yang terjejas. Jangan letakkan sebarang beban padanya lagi sehingga anda tidak lagi mempunyai sebarang aduan. Rehat katil mungkin perlu.
 • Sejukkan sendi: Mampat penyejuk melegakan kesakitan pada sendi. Tuala yang direndam dalam air sejuk sudah memadai untuk ini. Sebagai alternatif, pemampat kuark juga sesuai. Dadih menyimpan sejuk lebih lama daripada tuala basah. Pek sejuk terlalu sejuk dan cepat menyebabkan kerosakan kulit. Jangan sejuk selama lebih daripada sepuluh minit pada satu masa, tetapi beberapa kali sehari.
 • Minum teh: Minum teh adalah baik melawan gout. Ia membuang asid urik keluar dari badan. Pakar sering mengesyorkan teh istimewa, seperti yang diperbuat daripada biji rami, daun birch atau sebagai infusi dengan seulas bawang putih. Walau bagaimanapun, asas kesan teh adalah bahawa ia adalah diuretik.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Sekiranya simptom-simptom itu berterusan untuk masa yang lama, tidak bertambah baik atau menjadi lebih teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Bagaimana gout boleh dikesan?

Jika gout disyaki, doktor keluarga atau doktor perubatan dalaman, iaitu pakar dalaman, adalah orang yang sesuai untuk dihubungi. Dalam temu bual anamnesis, dia akan merekodkan sejarah perubatan anda dan bertanya tentang gejala anda. Dia akan bertanya kepada anda pelbagai soalan, seperti:

 • Pernahkah anda mengalami aduan yang sama pada masa lalu?
 • Adakah anda mempunyai saudara mara yang mempunyai aduan yang sama?
 • Bagaimana diet anda?
 • Adakah awak minum alkohol?
 • Adakah aduan berlaku secara kekal atau sekejap-sekejap?

Pemeriksaan fizikal

Dengan ujian pergerakan, doktor menentukan sama ada sudah ada sekatan pergerakan sendi.

Penentuan nilai darah

Paras asid urik: Antara lain, paras asid urik yang tinggi boleh ditentukan dengan ujian darah. Pada lelaki, hyperuricemia wujud pada tahap melebihi tujuh miligram setiap 100 mililiter serum darah dan pada wanita pada tahap melebihi enam miligram setiap 100 mililiter.

Selepas serangan akut gout, kepekatan asid urik kembali normal. Oleh itu, gout tidak boleh diketepikan dengan pasti walaupun nilainya normal.

Penanda keradangan dalam darah: Penanda keradangan tertentu dalam darah memberikan bukti lanjut tentang gout. Ini termasuk:

 • Tahap protein C-reaktif (CRP) yang tinggi.
 • Peningkatan jumlah sel darah putih (leukosit).
 • Peningkatan kadar pemendapan sel darah (ESR)

Untuk mengesahkan diagnosis gout, doktor juga memeriksa sampel cecair sinovial. Jika kristal asid urik boleh dikesan di sini, kemungkinan besar ia adalah gout.

X-ray dan pemeriksaan ultrasound

Pemeriksaan X-ray dengan media kontras sesuai untuk melihat lebih dekat pada buah pinggang dan membantu untuk menjelaskan sama ada tisu buah pinggang telah rosak oleh penyakit ini.

Ujian fungsi buah pinggang

Ujian fungsi buah pinggang boleh menentukan sama ada dan sejauh mana prestasi buah pinggang terjejas.

Apakah perjalanan penyakit dalam gout?

Serangan akut gout biasanya berlaku pada waktu malam atau pada awal pagi dan kadangkala berlangsung dari beberapa hari hingga dua minggu. Kemudian gejala perlahan-lahan reda semula. Tempoh serangan gout boleh dipendekkan dengan ketara dengan rawatan yang cepat dan disasarkan. Selepas serangan gout, beberapa masa (malah beberapa bulan hingga bertahun-tahun) kadang-kadang berlalu sebelum serangan gout seterusnya berlaku. Tempoh serangan gout serta tempoh masa di antaranya berbeza-beza secara individu.

Dalam gout kronik, yang agak jarang berlaku hari ini, gejala-gejala itu berterusan secara kekal. Walau apa pun, ini memerlukan rawatan berterusan.

Kecenderungan kepada peningkatan paras asid urik biasanya kongenital dan oleh itu tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, terapi yang konsisten selalunya boleh mengurangkan tahap asid urik dalam jangka masa panjang. Ini tidak menghapuskan risiko serangan akut gout, tetapi ia mengurangkannya dengan ketara.

Perjalanan penyakit dan prognosis sangat bergantung pada seberapa ketara kecenderungan kepada paras asid urik yang tinggi dan sejauh mana konsisten pesakit mengambil ubat penurun asid urik, sebagai contoh, atau seberapa baik dia melaksanakan gaya hidup penurun asid urik.

Perubahan sendi kekal

Sebaik sahaja kerosakan pada sendi telah berlaku, ia tidak akan mundur, bergantung pada keparahannya. Dalam kes yang teruk, sendi kadangkala menjadi cacat, menyebabkan kesakitan kekal atau kehilangan mobiliti. Dalam kes sedemikian, adalah penting untuk berunding dengan pakar, seperti pakar ortopedik, pada peringkat awal. Terapi ortopedik tambahan mungkin diperlukan.

Maklumat lanjut

Buku

Edeltraut Hund-Wissner: Makanan lazat untuk gout: lebih 130 resipi: paras asid urik yang rendah akhirnya. Trias, 21 Oktober 2015

Garis panduan

Garis panduan DEGAM: versi panjang kepada garis panduan S2e Gout: Serangan Gout yang Kerap dan Gout Kronik Persatuan Perubatan Am dan Keluarga Jerman (DEGAM), 03/2019: http://www.awmf.org/leitlinien/detail/ll/ 053-032a.html

Persatuan

Liga Gout Jerman e.V.: http://www.gichtliga.de/