Gout | Fisioterapi untuk pembengkakan dan nodul pada sendi jari

Gout

Gout adalah penyakit metabolik di mana kepekatan asid urik di darah terlalu tinggi. Ini menyebabkan keradangan sendi yang teruk, yang boleh menyebabkan kesakitan dan merosakkan sendi. Punca yang tepat masih belum dijelaskan, - namun disebabkan oleh pengeluaran asid urik yang terlalu tinggi, yang dapat berkembang kerana buah pinggang masalah.

Selesema-tanda simptom seperti demam atau anggota badan terasa sakit serta kemerahan dan bengkak. Sekiranya serangan dari gout diakui dalam masa dan dirawat secara perubatan, tidak ada komplikasi yang akan berlaku. Sebaliknya, gejala seperti kecacatan sendi dan simpulan tisu lembut boleh berlaku. Untuk mengelakkan kejadian yang kerap berlaku gout serangan, pesakit harus dirawat secara perubatan. Maklumat lengkap mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel Fisioterapi untuk gout.

Arthrosis sendi jari

Fingelenksarthrose merujuk kepada keausan rawan/ kemerosotan tulang rawan terutamanya di jari sendi. Wanita biasanya lebih kerap terkena dan, berbeza dengan yang normal arthrosis dari semua sendi lain, arthrosis bukan hanya disebabkan oleh kelebihan beban, tetapi sering bersifat hormon. Atas sebab ini, wanita sangat terjejas oleh arthrosis daripada jari sendi dan juga mendapati diri mereka selepas atau semasa menopaus.

Jari kecederaan, seperti patah tulang atau kecederaan kapsul, bagaimanapun, boleh menjadi penyebab berkembang arthrosis daripada sendi jari. Tanda-tanda sendi jari arthrosis biasanya bermula dengan kesakitan dan masalah dalam situasi seharian. Membuka balang jem, memegang cawan atau menghidupkan kunci tiba-tiba hanya dapat dilakukan dengan kesakitan.

Di samping itu, bentuk nodul pada sendi jari dan pergerakannya sangat terhad. Selain itu, kecacatan jari, yang disebabkan terutamanya oleh nodul, menjadi lebih kerap. Rasa sakit di jari sangat teruk semasa serangan arthrosis akut.

Gangguan kepekaan juga boleh menjadi gejala. Ketegangan jangka panjang pada jari, seperti ketika bermain piano atau biola, merajut, menyulam atau kerja manual lain, mengerjakan papan kekunci atau di kawasan urut terapi dapat menggalakkan arthrosis pada sendi jari. Anda juga boleh membaca artikel berikut mengenai topik ini:

  • Fisioterapi untuk kapsul koyak di pergelangan tangan
  • Fisioterapi untuk arthrosis pergelangan tangan
  • Fisioterapi untuk patah tulang karpal
  • Fisioterapi untuk patah tulang scaphoid pada tangan