Mencengkam Refleks: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Bayi yang baru lahir mempunyai pelbagai corak tindak balas motor yang tidak sedarkan diri terhadap rangsangan tertentu pada minggu dan bulan pertama kehidupan. Refleks mencengkam adalah salah satu daripadanya dan terdiri dari genggaman kuat dengan tangan ketika disentuh dan tekanan dikenakan pada telapak tangan. Jari kaki dan telapak kaki juga melengkung dalam gerakan mencengkam tersirat ketika telapak kaki disentuh. Refleks mencengkam mungkin pada mulanya berfungsi sebagai refleks yang berpegang pada ibu.

Apakah refleks mencengkam itu?

Bayi yang baru lahir mempunyai pelbagai jenis motor refleks ketika lahir. Ini adalah tingkah laku tidak sedar yang dipicu oleh rangsangan deria tertentu. Bayi yang baru lahir mempunyai pelbagai jenis motor refleks ketika lahir. Ini adalah corak tingkah laku tidak sedar yang dipicu oleh rangsangan deria tertentu. Perkembangan dan hilangnya refleks kurang bergantung pada masa kelahiran, tetapi lebih bergantung pada waktu kelahiran reka bentuk (usia konsepsi). Refleks pegangan boleh dibahagikan kepada refleks pegangan tangan dan refleks pegangan kaki, yang berkembang dan hilang secara bebas antara satu sama lain. Apabila telapak tangan bayi yang baru lahir disentuh dan tekanan diberikan, ia bertindak balas secara tidak sedar dengan gerakan mencengkam jari yang kuat (penutupan kepalan tangan) Refleks pegangan kaki adalah serupa dengan ini. Namun, refleks pegangan kaki hanya terdiri dari kelengkungan jari kaki dan lenturan telapak kaki ketika disentuh dan tekanan dikenakan pada telapak kaki, iaitu hanya gerakan mencengkam tersirat. Kemungkinan mencengkam dengan kaki telah merosot pada manusia secara berkembang. Refleks pegangan tangan dan kaki dapat dikesan dari sekitar minggu ke-32 pada reka bentuk dan hilang untuk tangan pada bulan ke-9 selewat-lewatnya, dan refleks genggaman kaki mundur pada akhir tahun pertama kehidupan selewat-lewatnya, atau ketika anak itu belajar berjalan tegak.

Fungsi dan tugas

Pada bayi baru lahir, pusat sistem saraf, terutamanya serebrum, belum dikembangkan sepenuhnya dan belum berfungsi sepenuhnya, kerana jika tidak, ukurannya kepala akan menjadikan proses kelahiran lebih bermasalah. Banyak kemahiran yang diperlukan - terutamanya kemahiran motor - yang kemudian berlaku secara sedar akan digantikan oleh refleks terkawal secara tidak sedar, yang setanding dengan rangkaian kawalan kendiri dan dipicu oleh rangsangan tertentu. Fungsi dan penggunaan refleks genggaman yang paling penting, terutama refleks mencengkam tangan, mungkin berlaku semasa peringkat perkembangan awal lelaki pada hakikat bahawa bayi yang baru lahir dapat secara aktif berpegang pada ibu atau berpegang pada tali atau tali benda. Ini untuk sementara waktu ibu atau orang lain dengan kedua tangan bebas untuk melakukan perkara lain. Refleks mencengkam kaki mungkin juga berfungsi untuk menahan dan melekat, tetapi hari ini ia berfungsi hanya dengan cara yang tidak sempurna kerana pergerakan di bahagian tengah kaki tulang dan panjang jari kaki serta otot telah merosot sepanjang sejarah perkembangan manusia. Walaupun refleks pegangan tangan yang kuat masih berfungsi sepenuhnya hari ini dan bayi dapat memegang bar, tali atau bahkan pakaian ibu pada bulan-bulan pertama kehidupan, refleks pegangan kaki tidak lagi memenuhi fungsi ini. Namun, ia dapat digunakan untuk mempertahankan kemungkinan dasar menggenggam kaki melalui latihan yang sesuai semasa peralihan ke aktiviti motor sukarela. Refleks mencengkam berfungsi kurang untuk memegang objek seperti refleks daripada kemungkinan memegang diri sendiri. Refleks mencengkam kaki juga dapat membuktikan menyusahkan jika tidak mundur semasa pembelajaran fasa untuk berjalan tegak. Kanak-kanak itu kemudian mengalami kesukaran untuk meletakkan berat badan di seluruh telapak kaki kerana sebaliknya dia selalu ingin mencengkam kaki dan cenderung untuk berdiri dan berjalan berjinjit.

Penyakit dan keluhan

Refleks bayi awal pada bayi baru lahir - juga disebut refleks primitif - melayani pelbagai tujuan. Contohnya, beberapa refleks penting hanya sebelum kelahiran, untuk melindungi bayi daripada terjeratnya tali pusat dengan anggota badan sebelum kelahiran dan mengatur bayi untuk posisi terbaik untuk kelahiran dengan melakukan pergerakan tertentu. Walaupun refleks mencengkam tidak menjadi kepentingan utama untuk kelangsungan hidup manusia pada masa kini, masih penting bahawa refleks itu sudah matang semasa dilahirkan. Refleks mencengkam yang lemah atau hilang sepenuhnya menunjukkan penyakit otot atau sendi langsung yang serius atau kekurangan saraf. dijelaskan tanpa gagal. Sebagai peraturan, refleks motor lain juga terjejas dalam hal refleks mencengkam yang tidak berkembang. Biasanya, dalam bulan-bulan pertama kehidupan, refleks primitif secara beransur-ansur ditimpa dan digantikan oleh tindakan motor sedar. Ini berlaku melalui peningkatan pematangan neocortex dan myelination of afferent saraf, yang dapat melaporkan mesej deria ke pusat sistem saraf lebih pantas daripada yang mungkin melalui mesej dari lengkungan refleks. Kemerosotan refleks mencengkam dan juga penurunan refleks lain hanya berlaku mengikut peraturan jika anak melatih degradasi melalui multisensori berterusan pembelajaran, melalui tindakan motor sedar (misalnya suka bermain). Pada beberapa kanak-kanak dan bahkan orang dewasa, sisa-sisa refleks primitif disimpan, yang boleh membawa hingga terganggu pembelajaran tingkah laku, gangguan perhatian dan masalah tingkah laku. Juga kekurangan aritmetik, membaca dan ejaan sebahagiannya disebabkan oleh kekurangan pecahan refleks primitif tertentu. Contohnya, jika refleks pegangan kaki tidak mundur akibat percubaan kanak-kanak untuk berjalan, belajar berdiri tegak dan berjalan sangat sukar. Kaki berulang kali cuba melengkung ke dalam dengan gerakan mencengkam khayalan ketika berat diletakkan di telapak kaki.