Grindelie: Aplikasi, Rawatan, Manfaat Kesihatan

Grindelia memperindah banyak kebun hari ini dengan bunga kuningnya. Walau bagaimanapun, kilang itu, yang berasal dari Amerika, juga dapat digunakan sebagai ubat untuk pelbagai penyakit.

Kejadian dan penanaman Grindelia

Selain bunganya yang berwarna kuning cerah, ini terkenal dengan batangnya yang berkerut panjang dan hampir berkilau, yang ditutup dengan kelenjar resin. Grindelia tergolong dalam keluarga komposit. Di bawah nama saintifiknya Grindelia robusta (lebih baru juga: Grindelia camporum) kira-kira 50 spesies berbeza diringkaskan. Tanaman ini dinamai sempena ahli botani David Hieronymus Grindel (1776-1836). Secara semula jadi, Grindelia terdapat di benua Amerika dan tersebar di sana dari Mexico ke Kanada. Tumbuhan ini tumbuh setinggi setengah meter hingga satu meter dan tahan panas juga sejuk. Ini berkat nama panggilannya "robusta" kerana tidak sensitif. Selain bunganya yang berwarna kuning cerah, ini terkenal dengan batangnya yang berkerut panjang dan hampir berkabut, yang ditutup dengan kelenjar resin. Daun monoton berbulu jarang berkembang hingga kira-kira lima sentimeter dan mempunyai margin bergigi. Bunga dari grindelia terbentuk dari beberapa baris. Bentuk bunga ini kepala secara botani disebut kelopak selubung. Dalam istilah orang awam, bentuk bunga ini mengingatkan kita pada bunga daisy.

Kesan dan aplikasi

Untuk beberapa lama, Grindelia juga telah ditanam di Eropah sebagai tanaman hiasan. Ia dikenal dengan nama-nama tarweed, gumweed dan spleenwort. Tukang kebun sangat menghargainya kebolehpercayaan dan tidak sensitif. Grindelia tahan lasak dan tumbuh subur di hampir semua tanah. Walaupun pada awalnya ia berada di rumah di kawasan kering dan separa gersang, ia juga bertolak ansur dengan tanah yang agak lebat, tetapi tidak berlakunya genangan air. Tanah tidak boleh terlalu kaya dengan nutrien; penambahan kompos atau baja tidak digalakkan. Tumbuhan tumbuh di bawah sinar matahari atau separa teduh dan mekar dari bulan Mei hingga Oktober. Ia mencapai bentuk terbaik di tempat yang sangat cerah, di mana ia dapat mencapai ketinggian hingga 1.50 meter. Dengan bunga kuning terang, ia menambah warna segar ke katil abadi. Benih dapat disemai dari sekitar 16 darjah, dan penyebaran melalui keratan juga mungkin. Di beberapa negara Amerika, Grindelia ditanam bukan hanya sebagai tanaman hiasan, tetapi juga sebagai tanaman perubatan. Ini kerana Grindelia mempunyai tradisi lama dalam perubatan rakyat. Telah digunakan oleh penduduk asli Amerika selama berabad-abad untuk merawat banyak penyakit. Kerana kandungan resinnya yang tinggi, tanaman ubat ini digunakan untuk selesema, bronkitis, asma dan rejan batuk. Untuk tujuan ini, beberapa cawan teh yang dibuat dari bunga kering dan daun grindelia diminum setiap hari. Kira-kira satu sudu ramuan dicurahkan sehingga mendidih air untuk persiapan dan dibiarkan merendam selama kira-kira sepuluh minit sebelum mengeringkan jenazah. Ahli homeopati juga menggunakan tanaman dalam bentuk globula dalam rawatan penyakit pernafasan. Teh Grindelia juga disyorkan secara tradisional untuk keradangan dari kencing pundi kencing. Kesan menguntungkan dari grindelia pada kulit kerengsaan apa-apa jenis juga diketahui. Oleh itu, di Amerika, rebusannya merupakan penawar tradisional terhadap keradangan teruk yang disebabkan oleh kontak dengan racun ivy. Perkara ini diperhatikan oleh doktor California Dr Cranfield dari Monterey dan memastikan bahawa grindelia diberi status sebagai ubat rasmi di AS seawal tahun 1863. Grindelia juga berjaya digunakan terhadap yang lain kulit ruam, ekzema dan dermatitis hingga ke hari ini. Paling kerap tinctures digunakan untuk tujuan ini. Sekiranya komponen tanaman segar tersedia, ia juga dapat digunakan untuk membuat tapal, yang digunakan pada daerah yang meradang kulit. Selain itu, kerana kesannya yang menenangkan dan jelas, ekstrak dari grindelia adalah komponen produk kosmetik semula jadi.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Grindelia adalah salah satu ramuan perubatan yang sangat jarang dicirikan oleh kandungan resin yang tinggi. Ini adalah dari sepuluh hingga dua puluh peratus. Di antara resin yang terdapat dalam kepekatan tumbuhan yang tinggi adalah asid diterpenic, sebab itulah ia juga disebut asam grindelia. Bahan penting lain adalah bahan seperti sabun, yang disebut saponin, dan minyak pati. Kesan penolakan rembesan dan penenang ubat yang dibuat dari bahan Grindelia adalah berdasarkan interaksi ketiga-tiga komponen ini. Telah terbukti secara saintifik dalam banyak kajian. Kesan anti-radang grindelia juga telah lama dikenali oleh perubatan tradisional. Ujian makmal menunjukkan bahawa ramuan tumbuhan menghalang pertumbuhan kulat dan bakteria. Selain itu, ramuan Grindelia kaya dengan fenolik asid karboksilik. Ini sebatian tanaman sekunder aromatik asid karboksilik, struktur asasnya ialah fenol. Ini mempunyai anti-radang dan antioksidan kesan. Mereka juga nampaknya dapat memperlambat pertumbuhan kanser sel Namun, belum ada jumlah data yang mencukupi mengenai aspek ini, sehingga kajian lebih lanjut ditunjukkan. Pada dos yang sangat tinggi, melebihi jumlah yang disyorkan setiap hari dos kira-kira empat hingga enam gram ramuan kering, kerengsaan gastrik mukosa telah diperhatikan setelah pengambilan teh Grindelia. Diduga bahawa overdosis seperti itu juga boleh merengsakan buah pinggang. Wanita hamil atau menyusui yang ingin menggunakan persediaan grindelia harus berunding dengan doktor keluarga mereka. Di samping itu, grindelia boleh mempunyai darah kesan penurunan tekanan dan oleh itu hanya disyorkan secara kondisional untuk orang yang menghidapnya hipotensi.