Sakit yang Membesar: Apa yang Perlu Dilakukan?

Kesakitan yang semakin meningkat: gejala

Apabila kanak-kanak mengadu sakit akut di kaki mereka pada waktu petang atau pada waktu malam, yang biasanya hilang pada siang hari, ia biasanya sakit yang semakin meningkat. Kanak-kanak kecil pun boleh terkena.

Kesakitan dirasai secara bergilir-gilir di kedua-dua belah kaki – kadang-kadang satu kaki sakit, pada kali yang lain, dan kadang-kadang kedua-dua kaki sakit pada masa yang sama.

Peha, tulang kering dan/atau betis sering terjejas. Kesakitan yang semakin meningkat juga sering berlaku di kawasan lutut atau kaki. Biasanya, ia tidak boleh ditetapkan dengan jelas kepada struktur tertentu (seperti sendi atau otot).

Hanya jarang remaja melaporkan sakit yang semakin meningkat di lengan - dan apabila mereka melakukannya, mereka mengiringi sakit di kaki. Bahagian lain badan seperti sternum, tulang rusuk atau tengkorak bukanlah "lokasi" biasa untuk kesakitan yang semakin meningkat.

Apabila kanak-kanak lelaki melaporkan sakit testis, sesetengah ibu bapa memikirkan kesakitan yang semakin meningkat. Walau bagaimanapun, kesakitan akut di kawasan buah zakar selalunya disebabkan oleh kecederaan (cth. semasa bersukan) atau penyakit, seperti testis berpintal atau keradangan testis. Sakit testis adalah penting untuk diperiksa oleh doktor!

Apakah rasa sakit yang semakin meningkat?

Keterukan kesakitan yang semakin meningkat berbeza-beza. Kadang-kadang ia hanya ketara apabila sensasi menarik yang sedikit, kadang-kadang rasa sakit yang kuat seperti kekejangan membangunkan kanak-kanak dari tidur mereka.

Tempoh dan kekerapan serangan berbeza-beza

Serangan sakit berbeza-beza panjangnya. Kadang-kadang kesakitan hanya berlangsung beberapa minit, kemudian sekali lagi sehingga satu jam atau bahkan beberapa jam.

Kekerapan serangan sakit juga berbeza-beza. Ia boleh berlaku sekali atau dua kali seminggu dan juga kurang kerap, contohnya sekali sebulan.

Walau bagaimanapun, kesakitan yang semakin meningkat biasanya hilang sepenuhnya pada keesokan harinya.

Senarai semak – kesakitan yang semakin meningkat

Senarai berikut menunjukkan ciri-ciri penting yang biasanya diperhatikan dengan kesakitan yang semakin meningkat:

 • Kaki terkena sakit.
 • Kesakitan berlaku secara bergantian pada kedua-dua kaki.
 • Ia tidak berlaku secara langsung dalam satu sendi.
 • Ia berlaku pada waktu petang atau pada waktu malam, tetapi tidak pada waktu siang.
 • Kawasan yang menyakitkan tidak menunjukkan kemerahan atau bengkak.
 • Kesakitan yang semakin meningkat tidak disertai dengan demam.
 • Corak gaya berjalan tidak biasa, contohnya kanak-kanak tidak lemas.
 • Kanak-kanak berumur antara tiga dan 12 tahun biasanya terjejas.

Sakit yang semakin meningkat: Sehingga umur berapa?

Sebagai contoh, kesakitan yang semakin meningkat biasanya bermula pada kanak-kanak pada usia tiga tahun, kadang-kadang juga pada usia dua atau empat tahun. Pada bayi, sakit membesar adalah tidak tipikal.

Sumber pakar sering menyebut usia sekitar 12 tahun sebagai had atas - kesakitan yang semakin meningkat hilang semasa remaja (akil baligh). Selepas itu, sekitar umur 14 atau 18 tahun, sakit petang atau malam biasanya mempunyai punca lain.

Apa yang perlu dilakukan dengan kesakitan yang semakin meningkat?

Untuk kesakitan yang semakin teruk, doktor mengesyorkan menggosok atau mengurut kawasan yang terjejas. Ini sering melegakan kesakitan dengan cepat.

Anda juga boleh menggunakan persediaan yang diperbuat daripada tumbuhan ubatan untuk mengurut lembut, contohnya penyediaan arnica (cth. salap). Tumbuhan ubatan mempunyai kesan melegakan kesakitan. Namun, gunakan sahaja sediaan arnica yang sesuai untuk kanak-kanak. Ahli farmasi boleh menasihati anda tentang perkara ini.

Menggosok dengan minyak wort St. John juga boleh bermanfaat untuk kesakitan yang semakin meningkat. Tumbuhan ubatan itu dikatakan mempunyai kesan memanaskan, melegakan dan melegakan kesakitan.

Penggunaan haba juga boleh mengurangkan kesakitan yang semakin meningkat pada kanak-kanak. Botol air panas adalah ubat rumah yang biasa. Jika kaki anak anda sakit, mereka mungkin juga suka mandi kaki yang hangat. Haba boleh melegakan ketidakselesaan untuk masa yang singkat.

Ubat penahan sakit juga mengatasi kesakitan. Ibuprofen dan paracetamol sesuai untuk kanak-kanak. Dos bergantung pada berat kanak-kanak. Tanya doktor atau ahli farmasi anda tentang perkara ini dan tempoh penggunaan.

Jika kanak-kanak mengalami sakit kronik, senaman regangan untuk otot adalah dinasihatkan. Sebagai contoh, kanak-kanak boleh "meregangkan" otot betis dan paha dan fleksor sebagai langkah pencegahan sebelum tidur - kaki paling kerap terjejas oleh sakit yang semakin meningkat. Jika perlu, minta doktor atau ahli fisioterapi untuk menunjukkan kepada anda senaman regangan yang sesuai.

Jika sakit membesar berterusan, anda juga mungkin boleh mencuba rawatan osteopatik. Kaedah terapi manual ini sering juga digunakan untuk sakit belakang. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang konsep osteopati dalam artikel Sakit belakang - osteopati.

Ibu bapa sesetengah kanak-kanak bergantung kepada kaedah penyembuhan alternatif seperti homeopati untuk kesakitan yang semakin meningkat. Sebagai contoh, globul seperti Calcium phosphoricum D12 dan Rhus toxicodendron D12 dikatakan membantu dengan gejala.

Konsep homeopati dan keberkesanan spesifiknya adalah kontroversi dalam komuniti saintifik dan belum dibuktikan dengan jelas oleh kajian.

Mengapa sakit membesar berlaku?

Walau bagaimanapun, penyelidikan masih belum dapat mengenal pasti mekanisme yang jelas yang bertanggungjawab terutamanya untuk perkembangan kesakitan.

Tambahan pula, kesakitan yang semakin meningkat tidak berlaku secara keutamaan dalam fasa apabila kanak-kanak membesar dengan cepat. Sebaliknya, ia juga ketara pada kanak-kanak yang pertumbuhannya terganggu atau tertangguh.

Pelbagai hipotesis

Sebab-sebab kesakitan yang semakin meningkat adalah misteri. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa hipotesis. Berikut adalah beberapa contoh:

Ambang sakit yang dikurangkan: sesetengah penyelidik mengesyaki bahawa sakit yang semakin meningkat adalah sindrom kesakitan bukan keradangan umum pada awal kanak-kanak yang berkaitan dengan ambang sakit yang rendah.

Kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mengalami kesakitan yang semakin meningkat mempunyai ambang kesakitan yang lebih rendah daripada anak yang berumur dan jantina yang sama tanpa aduan ini.

Lebihan beban setempat: Menurut hipotesis lain, kesakitan yang semakin meningkat mungkin disebabkan oleh beban berlebihan setempat pada radas rangka. Penyelidik telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang terjejas mempunyai kekuatan tulang yang kurang daripada kanak-kanak yang sihat.

Hipotesis ini akan menjelaskan mengapa sakit yang semakin meningkat di kaki biasanya berlaku pada lewat hari - dan selalunya pada hari-hari apabila kanak-kanak aktif secara fizikal.

Kecenderungan genetik: Kesakitan yang semakin meningkat berlaku lebih kerap dalam sesetengah keluarga. Ini menunjukkan faktor genetik yang memihak kepada berlakunya kesakitan tersebut.

Faktor risiko yang mungkin

Para saintis Yunani telah menemui kemungkinan hubungan antara kesakitan yang semakin meningkat dan parameter tertentu yang mengelilingi kelahiran kanak-kanak yang terjejas. Menurut ini, faktor berikut, antara lain, nampaknya dikaitkan dengan peningkatan risiko sakit yang semakin meningkat:

 • berat lahir rendah (<3000 g)
 • panjang badan pendek semasa lahir (< 50 cm)
 • lilitan kepala kecil semasa lahir (< 33 cm)

Menurut kajian ini, lutut ketukan yang lebih jelas juga sering dikaitkan dengan kesakitan yang semakin meningkat.

Seberapa biasa sakit membesar?

Kesakitan yang semakin meningkat sedikit kurang biasa pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Kekerapan keseluruhan mereka sukar ditentukan - sebahagiannya kerana tiada kriteria diagnostik yang standard dan kumpulan umur yang berbeza sering dikaji dalam hal ini.

Bergantung pada kajian, dianggarkan sehingga 37% kanak-kanak terjejas, dan dalam beberapa kajian angka itu lebih tinggi. Jika hanya kanak-kanak usia sekolah dipertimbangkan, antara sepuluh dan 20 peratus dianggap mengalami kesakitan yang semakin meningkat pada satu ketika.

Bagaimanakah kesakitan yang semakin meningkat didiagnosis?

Jika kanak-kanak dalam umur biasa mengalami kesakitan biasa dan tiada punca lain dapat ditemui - contohnya menggunakan prosedur pengimejan atau ujian makmal - doktor biasanya membuat diagnosis "sakit yang semakin meningkat".

Faktor masa sering juga diambil kira: Serangan sakit mestilah telah berlaku sekurang-kurangnya tiga bulan.

Sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal

Untuk menjelaskan kesakitan, doktor terlebih dahulu mengambil sejarah perubatan pesakit muda mereka (anamnesis):

Mereka meminta ibu bapa dan kanak-kanak yang terjejas (bergantung pada umur mereka) untuk menerangkan gejala dengan lebih terperinci. Sebagai contoh, adalah penting untuk mengetahui dengan tepat bagaimana kesakitan itu menunjukkan dirinya, berapa lama ia telah wujud dan berapa kerap ia berlaku.

Soalan lain yang mungkin termasuk sama ada kesakitan berlaku pada waktu petang atau pada waktu malam, terutamanya selepas hari-hari yang sangat aktif secara fizikal, dan sama ada kanak-kanak itu diketahui mempunyai sebarang penyakit yang mendasari.

Temu bual sejarah perubatan diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Antara lain, doktor memeriksa sistem muskuloskeletal - keseluruhan sistem muskuloskeletal, bukan hanya kawasan yang sering sakit. Sebagai contoh, mereka menguji mobiliti sendi dan memeriksa gaya berjalan kanak-kanak untuk keabnormalan.

Doktor juga mencari kelainan di bahagian badan yang biasanya sakit, seperti sama ada kawasan itu sakit atau bengkak.

Ujian darah juga rutin dijalankan. Sebagai contoh, doktor mengukur parameter keradangan dalam darah kanak-kanak, seperti kadar pemendapan eritrosit dan protein C-reaktif. Kesakitan yang semakin meningkat tidak disebabkan oleh keradangan, itulah sebabnya nilai keradangan tidak dapat dilihat di sini.

Prosedur pengimejan juga boleh digunakan, terutamanya pemeriksaan X-ray. Di sini juga, penemuan untuk kesakitan yang semakin meningkat adalah luar biasa.

Dalam kes individu, pemeriksaan lanjut mungkin diperlukan untuk menolak sebab lain untuk kesakitan (diagnosa pembezaan) - atau untuk membuktikannya. Ini mungkin termasuk, sebagai contoh, ujian darah yang lebih meluas atau pengimejan resonans magnetik (MRI).

Diagnosis pembezaan

Terdapat pelbagai jenis diagnosis pembezaan untuk kesakitan yang semakin meningkat - iaitu punca lain yang mungkin untuk kesakitan.

Sebagai contoh, adalah penting untuk menjelaskan sama ada ia sebenarnya adalah sakit yang semakin meningkat atau rematik. Pada kanak-kanak, arthritis idiopatik juvana adalah punca yang paling biasa. Ini adalah penyakit reumatik yang paling biasa pada zaman kanak-kanak.

Trauma (seperti patah tulang keletihan), keradangan (cth. otot rangka) dan penyakit metabolik (seperti riket) juga merupakan diagnosis pembezaan yang mungkin.

Berikut ialah ringkasan pilihan diagnosis pembezaan yang mungkin untuk kesakitan yang semakin meningkat:

 • Trauma (cth. patah tulang tekanan, tindak balas beban berlebihan)
 • Penyakit reumatik: cth. arthritis idiopatik juvana, kolagenosis (penyakit tisu penghubung), fibromyalgia
 • Myositis (keradangan otot rangka)
 • Osteomielitis (keradangan sumsum tulang)
 • Artritis septik (keradangan sendi yang disebabkan oleh bakteria)
 • Rickets
 • Kekurangan vitamin C
 • Vitamin A yang berlebihan
 • Penyakit Fabry (gangguan metabolik kongenital)
 • Penyakit Perthes (gangguan peredaran darah yang jarang berlaku pada kepala femoral)
 • leukemia
 • limfoma
 • metastasis daripada tumor kanser (metastasis)
 • Tumor tulang atau saraf tunjang
 • Sindrom kaki resah

Kesakitan yang semakin meningkat: perkembangan dan prognosis

Walaupun sakit yang semakin tidak menyenangkan, ia adalah jinak dan tidak perlu dibimbangkan. Ibu bapa tidak perlu takut apa-apa kerosakan akibat.

Di samping itu, gejala mereda dengan sendirinya atau hilang secara spontan: kebanyakan kanak-kanak menghilangkan rasa sakit yang semakin meningkat selepas kira-kira satu hingga dua tahun.