Usus Grunt: Struktur, Fungsi & Penyakit

. kolon, juga disebut usus besar, adalah bahagian tengah usus besar. Ia dibahagikan kepada empat bahagian, bermula di belakang lampiran dan berakhir di persimpangan dengan Rektal.

Apakah usus besar?

. kolon pada manusia panjangnya kira-kira satu setengah meter dan mempunyai lumen sekitar lapan sentimeter. Pada manusia, bentuknya menyerupai U yang terbalik. U terbalik ini membingkai usus kecil. Fungsi utama kolon adalah untuk pulih air and elektrolit dan untuk menyerap semula komponen makanan yang belum diserap oleh usus kecil.

Anatomi dan struktur

Usus besar bermula selepas usus buntu (caecum), iaitu di bahagian bawah kanan perut. Di wilayah lampiran, the usus kecil bergabung dengan usus besar. Pada peralihan adalah injap Bauhin yang disebut. Ia mencegah kandungan usus besar mengalir kembali ke usus kecil. Ini memastikan bahawa populasi bakteria yang berbeza dari usus besar dan kecil tidak bercampur. Di samping itu, penutup memastikan makanan diangkut dalam bahagian. Hampir sejurus selepas kepak, bahagian menaik (usus ascendens) usus besar bermula. Bahagian ini berukuran sekitar 20-25cm dan bergabung dengan lancar ke bahagian mendatar pada tahap kedua belas vertebra toraks. Bahagian ini dipanggil kolon melintang. Selekoh kiri yang menghubungkan kedua-dua bahagian tersebut disebut flexure kanan atau flexura coli dextra. Kolon melintang bergabung dengan lenturan kiri (flexura coli sinistra), yang bergabung menjadi kolon menurun, usus besar yang turun. Ini bergabung dengan sigmoid (kolon sigmoid), gelung kolon berbentuk s. Kolon berakhir dengan permulaan Rektal, yang pada gilirannya dibatasi pada akhir oleh anus/dubur.. Kolon menunjukkan struktur dinding berlapis empat yang khas dari saluran gastrointestinal. Lapisan paling dalam adalah mukosa, selaput lendir, yang seterusnya terdiri daripada tiga lapisan. The mukosa terletak pada a tisu penghubung lapisan (tunica submucosa). Pada lapisan ini jalankan darah and limfa kapal yang membekalkan usus besar, dan menyerap nutrien yang diserap, elektrolit and air. Sebagai tambahan, plexus saraf, plexus submucosal, terletak di tisu penghubung lapisan. Di bawah submucosa berjalan tunica muscularis, lapisan otot yang dibentuk oleh lapisan otot anulus dalaman dan lapisan otot membujur luar. Otot-otot ini berfungsi untuk mencampurkan dan mengangkut pulpa makanan. Kerana pergerakan otot peristaltik dan penyempitan khas, lapisan otot membentuk taenia dan haustra yang begitu khas pada usus besar. Di antara dua lapisan otot itu terdapat lagi plexus saraf, yang disebut plexus Auerbach. Bergantung pada bahagian usus besar, sama ada longgar tisu penghubung atau peritoneum membentuk lapisan dinding kolon keempat dan terakhir. Kolon melintang ditutup sepenuhnya oleh peritoneum; bahagian kolon menaik dan menurun dilindungi oleh peritoneum hanya pada permukaan anteriornya.

Fungsi dan Tugas

Injap Bauhin melepaskan pulpa makanan ke bahagian tambahan dalam bahagian. Kedua plexus saraf kemudian memberikan peristaltik khas, atau beralun, pengecutan otot kolon. Pergerakan bercampur dapat dibezakan dengan pergerakan pengangkutan. Pergerakan pencampuran disebabkan oleh penguncupan otot cincin dan selalu berjalan hanya dalam jarak dekat. Mereka berfungsi untuk mencampurkan kandungan usus dengan kuat. Ini memastikan penyerapan semula nutrien penting yang mencukupi. Pergerakan pencampuran berlaku kira-kira 15 kali seminit. Pergerakan pengangkutan berlaku kurang kerap. Ini adalah gelombang peristaltik panjang yang mengangkut pulpa makanan ke Rektal. Gelombang pengangkutan melalui usus sekitar dua hingga tiga kali sehari. Ini sering diikuti dengan buang air besar. Fungsi utama usus besar adalah untuk pulih air and elektrolit. Kira-kira satu liter cecair dipulihkan setiap hari melalui usus besar. Di samping itu, penukaran enzim dari komponen makanan tertentu berlaku di usus besar dengan bantuan usus besar bakteria. Yang bakteria terutamanya memecahkan serat sayur-sayuran dan menghasilkan nutrien penting seperti vitamin K atau vitamin B7 dalam prosesnya.

Penyakit

Keradangan usus besar dipanggil kolitis. Ia biasanya disertai oleh kesakitan and cirit-birit. Bentuk khas dari kolitis is ulser kolitis.Ia tergolong dalam kumpulan penyakit radang usus kronik dan menyebabkan pendarahan yang teruk cirit-birit and kejang di usus besar kerana kerosakan mukosa dengan ulserasi. Yang lain penyakit radang usus yang kronik yang boleh mempengaruhi usus kecil dan juga usus besar Penyakit Crohn. Di sini juga, gangguan pencernaan dan cirit-birit berlaku. Kedua-dua penyakit ini tergolong dalam kumpulan penyakit autoimun. Diverticula adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan lebam di dinding usus. Sekiranya sisa makanan yang dicerna terkumpul di diverticula ini, an keradangan, yang disebut diverticulitis, boleh berlaku. Diverticulitis paling kerap berlaku di kawasan sigmoid. Gejalanya serupa dengan yang dialami apendiks, kecuali bahawa kesakitan lebih cenderung berada di perut bawah kiri. Diverticulitis oleh itu disebut juga kiri apendiks. Kolorektal kanser adalah barah kedua yang paling biasa di Jerman. Karsinoma kolon dan rektum menyumbang lebih daripada 95% daripada semua tumor kolon malignan. Gejala tumor pada usus besar agak tidak khas. Gejala awal mungkin merangkumi darah di dalam najis atau perubahan pergerakan usus secara tiba-tiba. Gejala lain termasuk bau busuk kembung perut, najis pensil (pembentukan najis yang sempit), dan penggantian antara sembelit dan cirit-birit. Darah kerugian juga boleh menyebabkan anemia, dengan gejala seperti keletihan, menggigil, keguguran rambut, dan pucat.

Penyakit biasa dan biasa

  • Ulser kolitis
  • Penyakit Crohn
  • Diverticulitis
  • Kanser kolorektal