Undang-undang penjagaan – Maklumat penting

Penjagaan - sebabnya

Di Jerman, pada tahun 1992, perwalian sebagai penjagaan undang-undang untuk kebajikan orang yang berkenaan menggantikan perwalian dan perwalian cacat yang telah berkuat kuasa sehingga itu. Kelebihan perwalian ialah orang yang di bawah perwalian mempunyai lebih banyak hak dan penjaga lebih berkuasa. Di samping itu, arahan penjagaan tidak perlu komprehensif, tetapi hanya boleh digunakan untuk kawasan tertentu.

Prasyarat untuk penjagaan adalah keperluan objektif untuk bantuan dan sokongan. Ia hanya boleh diwujudkan sekiranya orang berkenaan tidak lagi dapat menguruskan hal ehwal mereka tanpa bantuan. Sebabnya boleh menjadi penyakit mental, kecacatan mental kongenital, fizikal atau psikologi. Contoh kecacatan mental ialah kemerosotan mental pada pesakit demensia.

Peraturan yang berbeza di Austria dan Switzerland

Perwakilan dewasa hanya boleh digunakan untuk kawasan yang sangat diperlukan. Untuk memastikan ini, terdapat empat bentuk (atau tahap) perwakilan dewasa sejak 1 Julai 2018:

 • Proksi penjagaan kesihatan: Dengan proksi penjagaan kesihatan, sesiapa sahaja yang mampu sepenuhnya membuat keputusan boleh menentukan dengan tepat siapa yang boleh bertindak bagi pihak mereka pada masa hadapan jika mereka tidak lagi dapat melakukannya sendiri. Anda juga boleh melantik wakil sah yang berbeza untuk pelbagai bidang kehidupan anda. Dengan proksi penjagaan kesihatan, anda boleh mengekalkan penentuan diri yang terbaik dalam fasa di mana anda tidak lagi boleh membuat keputusan sendiri. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini di sini.
 • Wakil dewasa yang dipilih: Jika seseorang tidak membuat peruntukan melalui proksi penjagaan kesihatan, kadangkala masih mungkin bagi orang yang tidak lagi mampu bertindak sepenuhnya untuk melantik wakil dewasa yang dipilih untuk diri mereka sendiri.
 • perwakilan dewasa berkanun: Sejak Julai 2018, ini telah menggantikan "kuasa perwakilan waris" dan merupakan pilihan jika tiada proksi penjagaan kesihatan telah dibuat dan "perwakilan dewasa yang dipilih" tidak mungkin.
 • Perwakilan dewasa kehakiman: Ini menggantikan "penjagaan" dahulu dan boleh dipertimbangkan jika tiada surat kuasa wakil dan tiada perwakilan dewasa lain (dipilih atau berkanun) mungkin.

Sebagai contoh, KESB boleh memerintahkan penjagaan sekiranya seseorang tidak lagi mampu untuk menguruskan sendiri hal-hal penting. Dalam erti kata lain, seorang penjaga dilantik dan ia ditentukan dengan tepat bidang kehidupan orang itu (contohnya perumahan, wang, kesihatan) yang mereka bertanggungjawab dan pilihan yang mereka ada. Sehubungan itu, terdapat pelbagai jenis penjagaan.

Sebagai contoh, dalam kes penjagaan yang disertakan, penjaga hanya menawarkan nasihat dan sokongan ambang rendah kepada orang berkenaan – tetapi orang berkenaan tetap bertanggungjawab ke atas semua perkara itu sendiri. Dalam kes bantuan wakil, sebaliknya, penasihat boleh membuat kontrak dan menjalankan transaksi bagi pihak orang yang berkenaan. Dalam kes penjagaan penyertaan, orang yang berkenaan dan penjaga hanya boleh membuat keputusan (seperti memuktamadkan kontrak) dengan persetujuan masing-masing.

Mencadangkan penjagaan

Di Jerman, sesiapa sahaja boleh memohon kepada mahkamah tempatan yang berwibawa (mahkamah penjaga) untuk mendapatkan penjagaan jika terdapat syak wasangka yang munasabah bahawa mereka atau orang lain tidak lagi dapat menghadapi kehidupan seharian tanpa bantuan undang-undang dan organisasi.

Mahkamah jagaan mesti meneliti permohonan ini dan melantik pakar. Mereka adalah pekerja mahkamah yang melawat orang yang berkenaan di persekitaran tempat tinggal mereka dan doktor yang mendokumenkan keadaan kesihatan mereka.

Jika dirasakan bahawa orang yang berkenaan tidak dapat mewakili kepentingan mereka dengan secukupnya, seorang penjaga ad litem dilantik untuk tempoh prosiding mahkamah. Ini boleh menjadi orang yang dipercayai orang berkenaan, peguam atau pekerja pihak berkuasa dan persatuan penjagaan.

Perbicaraan kehakiman

Seorang hakim memutuskan tentang keperluan penjagaan dan pelantikan penjaga. Dia menerima semua laporan pakar dan mesti membentuk tanggapan peribadi orang berkenaan. Untuk melakukan ini, dia melawat orang yang berkenaan secara peribadi di hospital, rumah jagaan atau di rumah. Walau bagaimanapun, orang yang berkenaan juga boleh menolak pendengaran dalam persekitaran peribadi mereka. Perbicaraan kemudiannya berlaku di mahkamah.

Dalam mesyuarat akhir, hakim menerangkan kepada orang yang dijaga bagaimana dia akan membuat keputusan.

Siapa yang menjadi penjaga?

Sekiranya mahkamah tidak mengetahui orang yang dipercayai yang sanggup mengambil alih penjagaan, penjaga profesional dilantik. Mereka ini boleh menjadi pekerja sosial atau peguam yang mencari rezeki daripada mewakili dan menjaga sekumpulan besar orang dalam jagaan mereka. Penjaga profesional biasanya menerima bayaran kadar rata. Hanya jika seseorang individu tidak dapat memberikan penjagaan boleh persatuan jagaan atau pihak berkuasa awam dilantik sebagai penjaga.

Skop penjagaan

Penjagaan hanya disediakan untuk bidang tanggungjawab yang tidak dapat dilakukan oleh orang berkenaan secara bebas. Bergantung pada kebolehan seseorang, sama ada penjagaan menyeluruh atau penjagaan untuk bidang berikut disediakan:

 • Rawatan perubatan dan penjagaan kesihatan
 • Penjagaan harta
 • Hak kediaman
 • Urusan perumahan
 • Kawalan mel dan telefon

Tugas penjaga

Bergantung pada kawasan penjagaan yang ditetapkan, penjaga mengendalikan transaksi perbankan untuk anak didik mereka, memperuntukkan wang untuk tempoh masa tertentu, membuat kontrak dengan tuan tanah dan pengurus rumah dan menemani penerima penjagaan kepada doktor. Tidak perlu dikatakan bahawa doktor dibebaskan daripada tugas kerahsiaan mereka terhadap penjaga. Penerima penjagaan dan penjaga memutuskan bersama rawatan perubatan yang terbaik.

Hubungan peribadi antara penjaga dan anak didik mereka adalah penting. Dalam apa jua keadaan tidak memadai jika penjaga hanya berurusan dengan surat-menyurat dan hal-hal undang-undang dan tidak melawat orang yang dijaga secara tetap. Dalam amalan, bagaimanapun, ini selalunya tidak berlaku. Inilah sebabnya mengapa ahli politik sedang mengkaji undang-undang mengenai penjagaan dan mungkin memperbaharuinya.

Had kepada kuasa membuat keputusan

Undang-undang penjagaan mentakrifkan situasi di mana penjaga tidak boleh membuat keputusan sendirian, tetapi mesti mendapatkan kelulusan mahkamah yang berwibawa. Ini termasuk di atas semua

 • rawatan perubatan atau campur tangan yang dikaitkan dengan risiko tinggi kepada nyawa atau risiko tinggi kerosakan kekal kepada kesihatan (kecuali dalam kecemasan)
 • pensterilan
 • Penempatan di wad tertutup hospital atau rumah jagaan
 • Penamatan penyewaan sedia ada

Tamat perwalian

Mahkamah jagaan mesti memutuskan penamatan atau lanjutan penjagaan selepas selewat-lewatnya tujuh tahun. Dalam kebanyakan kes, mahkamah berwibawa menetapkan tarikh lebih awal di mana keperluan penjagaan mesti dikaji semula apabila melantik penjaga.

Terlepas dari ini, orang yang berada di bawah jagaan atau penjaga mereka boleh memberitahu mahkamah pada bila-bila masa bahawa keperluan untuk penjagaan telah berubah dalam masa yang sama atau bahkan telah berhenti memohon. Mahkamah kemudiannya mesti memutuskan sama ada untuk menamatkan perwalian.

Jika orang di bawah jagaan tidak berpuas hati dengan penjaganya, mereka boleh mencadangkan penjaga lain kepada mahkamah. Orang ini mestilah sama-sama sesuai dan bersedia untuk mengambil alih penjagaan. Sekiranya penjaga tidak menunaikan kewajipan mereka, mereka akan diberhentikan oleh mahkamah.