Panduan kehamilan

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Kehamilan

definisi

Mengandung didefinisikan sebagai fasa yang berlangsung rata-rata 267 hari (pc, lihat di bawah) di mana sel telur yang disenyawakan matang di badan wanita. Kemajuan mengandung dinyatakan sebagai minggu pm (selepas haid, selepas yang terakhir haid), kerana ini diketahui oleh wanita dengan kepastian yang lebih besar daripada reka bentuk (pc, post conceptionem). Ini bermaksud usia janin atau embrio sebenarnya kurang dari 2 minggu.

Berikut ini, maklumat akan selalu merujuk kepada usia selepas yang terakhir haid. Berkenaan dengan kelahiran anak, seseorang juga berbicara tentang fase pra, peri dan pasca kelahiran, yang merujuk pada masa sebelum, selama dan setelah kelahiran. 9 bulan dari mengandung seterusnya dibahagikan kepada 3 tempoh 3 bulan setiap satu (trimester, trimester).

Hingga minggu ke-10 kehamilan, buah disebut sebagai embrio, kemudian sebagai janin. Dalam kitaran haid wanita, ovulasi berlaku pada hari ke-15 selepas permulaan haid. Yang ovulasi produk, sel telur, berukuran kira-kira 0.2 mm dan selepasnya ovulasi kekal dalam tiub fallopian (tiub), di mana ia tetap subur selama 12 hingga maksimum.

24 jam. Pembajaan berlaku apabila, selepas ejakulasi, biasanya satu sperma sel (sperma - mampu membuahi selama maksimum 2-3 hari) menembusi telur (sekiranya kembar / kembar tiga kembar, ini bersamaan dengan 2 atau 3). Kini pembahagian pematangan ke-2 berlaku dengan kehilangan satu mayat polar (impregnasi).

Set kromosom sederhana sperma dan fius telur (konjugasi) dan sel yang mampu berkembang (zigot) terbentuk. Dalam masa kira-kira 3 hari, sel ini berhijrah melalui tiub fallopio di bawah kawalan hormon melalui kerlipan, rembesan tiub dan motilitas dan menjalani pembelahan sel menjadi morula (mulberry Latin, tahap lapan sel). Pada hari ke-4 hingga ke-5 pemindahan ke rongga rahim (cavum uteri) berlaku.

Pembelahan sel selanjutnya berlaku untuk membentuk blastokista, yang biasanya menanam dirinya di dinding posterior uterus sekitar hari ke-6 selepas ovulasi. Proses ini mengambil masa 14 hari dan berkembar masih dapat dilakukan sehingga selesai. Blastocyst terbahagi kepada 2 lapisan: Lapisan luar (trophoblast) dari mana plasenta terbentuk dan lapisan dalam (embrio) dari mana embrio telah ditubuhkan.

Kedua-dua lapisan ini dihubungkan oleh tali pusat. Kira-kira 24 jam selepas persenyawaan, sel-sel prekursor plasenta (syncythiotrophoblasts) menghasilkan hormon kehamilan hCG (manusia chorionic gonadotropin). Ini merangsang korpus luteum di ovari untuk menghasilkan progesteron, hormon yang menekan ovulasi dan haid selanjutnya.

Di samping itu, ini hormon melonggarkan lapisan uterus, yang juga akan memudahkan implantasi. Ramai wanita menyedari tanda-tanda awal kehamilan bahkan sebelum haid pertama berakhir: kelembutan payudara, meningkat keinginan untuk membuang air kecil, loya dan ketidakselesaan di kawasan perut boleh menjadi tanda-tanda seperti itu (gejala kehamilan). Ada juga yang mengamati tabiat makan yang tidak normal dan masalah peredaran darah.

Dari sudut pandangan saintifik, indikasi (indikator) kehamilan diklasifikasikan sebagai tidak pasti, kemungkinan dan selamat, bergantung kepada indikasi kebolehpercayaan. Petunjuk yang tidak pasti adalah ketiadaan haid, pagi muntah dan loya serta perubahan ginekologi (perubahan warna faraj yang terang, pembesaran rahim). Petunjuk kehamilan yang mungkin berlaku adalah hasil positif dari a ujian kehamilan (mis. Clearblue®), yang memanfaatkan peningkatan kepekatan hormon kehamilan hCG dalam air kencing atau darah.

Petunjuk yang boleh dipercayai adalah pengesanan pasti bagi embrio/janin by ultrasound, janin jantung bunyi dan pergerakan janin. Semasa mengandung banyak wanita menunjukkan tanda-tanda kehamilan yang khas. Ini termasuk aduan sistem gastrointestinal, seperti kembung perut, pedih ulu hati or loya, tetapi juga gejala ginekologi dalam bentuk tarikan pada payudara dan, tentu saja, ketiadaan haid bulanan.

Terutama semasa awal kehamilan, banyak wanita sering mengadu kembung perut. Ini dapat dijelaskan dengan peningkatan dalam progesteron tahap (progesteron adalah salah satu corpus luteum hormon bertanggungjawab untuk mengekalkan kehamilan), yang melemaskan otot-otot viseral. Ini juga melonggarkan otot saluran pencernaan dan pencernaan kemudian menjadi lebih perlahan.

Dengan cara ini, usus bakteria dapat menghasilkan lebih banyak gas pencernaan dalam jangka masa yang lebih lama dan menyebabkannya kembung perut. Oleh kerana kesan ini progesteron, banyak wanita juga sering memerhatikan pedih ulu hati semasa awal kehamilan. Mekanisme penutup bawah esofagus, yang biasanya mencegah asid gastrik dari meningkat dari perut ke dalam esofagus, dilonggarkan oleh peningkatan tahap progesteron dan dengan demikian memudahkan perjalanan asid gastrik.

Walau bagaimanapun, pedih ulu hati juga merupakan beban utama pada trimester kehamilan terakhir. Ia tidak begitu banyak hormon yang penting untuk perkembangan pedih ulu hati, melainkan perut asid, yang didorong keluar dari perut ke dalam kerongkongan oleh bayi yang sedang membesar dan dengan demikian menyebabkan pedih ulu hati yang khas (biasanya muncul dalam bentuk membakar kesakitan di belakang tulang dada). Oleh itu, ini adalah gejala yang boleh berlaku di mana-mana bahagian kehamilan.

Tanda kehamilan yang lain adalah menarik pada payudara atau payudara. Sekitar minggu ke-5 hingga ke-9 kehamilan, tubuh mula menyiapkan tisu kelenjar susu untuk kemungkinan tempoh penyusuan selepas bersalin, dan banyak wanita melihat pengetatan dan peningkatan ukuran payudara mereka. Sebilangan wanita juga merasa menarik kesakitan serta kepekaan yang melampau untuk menyentuh payudara mereka.

Warna puting juga boleh menjadi gelap semasa hamil. Tanda kehamilan yang cukup pasti ialah ketiadaan haid. Walau bagaimanapun, mesti dikatakan bahawa ketiadaan haid juga boleh mempunyai sebab lain daripada kehamilan yang ada.

Walaupun begitu, bagi kebanyakan pasangan, ini adalah tanda pertama kehamilan. Tanda ini dapat dikesan sejak awal, biasanya pada minggu kedua atau ketiga kehamilan, di mana waktu itu kehamilan bahkan tidak disahkan oleh pakar sakit puan, tetapi berterusan sehingga melahirkan. Semua tanda-tanda kehamilan ini adalah gejala khas yang terdapat pada kebanyakan wanita hamil. Walau bagaimanapun, kejadian mereka sama sekali tidak membuktikan bukti kehamilan yang utuh.