Garis Panduan | Perut akut

Garis panduan

Jika sesuatu perut akut disyaki, prosedur yang sistematik dan pantas diperlukan. Ini bermaksud bahawa sebuah perut akut memerlukan "tindakan akut", kerana keputusan harus dibuat dengan cepat apakah pembedahan perlu dilakukan. Langkah pertama adalah selalu wawancara pesakit (anamnesis), yang dapat memberikan maklumat penting mengenai penyebab gejala.

Ini diikuti dengan pemeriksaan klinikal pesakit, di mana bukan sahaja pemeriksaan perut dan pemeriksaan rektum berperanan, tetapi juga keadaan umum dan keadaan peredaran darah (jantung kadar dan darah tekanan) pesakit diambil kira. Sebagai tambahan, darah dan air kencing diperiksa. A ujian kehamilan harus dilakukan pada pesakit wanita.

Untuk menggambarkan keadaan yang tepat di rongga perut, pada masa ini, teknik berasaskan alat digunakan. Ini termasuk: Di samping itu, x-Ray toraks dapat memberikan maklumat mengenai penyebab aduan di luar rongga perut. Bergantung pada diagnosis doktor yang merawat yang disyaki, pemeriksaan lebih lanjut mungkin diperlukan.

Sangat penting bahawa penggunaan teknik radas tidak menyebabkan kelewatan, kerana ada paksaan akut untuk bertindak dalam hal perut akut. Selama semua langkah ini, walaupun teruk kesakitanPada terapi kesakitan harus dilakukan sehingga diketahui punca perut akut. Ini dapat mengaburkan gejala yang merupakan petunjuk penting penyebabnya dan menyembunyikan kemerosotan keadaan.

Setelah melalui langkah-langkah anamnesis, pemeriksaan klinikal dan prosedur pencitraan, sekitar 90% dari mereka yang terkena menjalani pembedahan. Pada awalnya, pesakit harus diberikan dua kateter dalam dua urat (akses iv) supaya cecair dan ubat dapat diberikan dengan cepat jika perlu.

Bergantung pada keparahan gambaran klinikal, rongga perut dapat dibuka dalam ruang lingkup operasi dengan menggunakan sayatan perut (laparotomi) atau prosedur invasif minimum, seperti sejenis laparoskopi, boleh dilakukan. Selain itu, bergantung kepada penyebabnya, kesakitan terapi, rawatan dengan antibiotik atau bahkan terapi untuk menyokong peredaran ditunjukkan. - gambaran keseluruhan perut, iaitu pemeriksaan sinar-X dalam keadaan berdiri dan sebelah kiri,

  • Pemeriksaan ultrasonik (sonografi)
  • Dan juga tomografi yang dikira (CT).

Profilaksis perut akut tidak mudah dilakukan. Oleh kerana terdapat banyak kemungkinan penyebabnya, secara teorinya adalah mustahak untuk mencegah semuanya. Tetapi bagaimana anda mencegah radang usus buntu?

Perforasi dengan penyakit yang sudah ada sebelumnya, sebaliknya, dapat dielakkan dengan langkah-langkah terapi tepat pada masanya. Batu Hempedu juga boleh dielakkan dengan seimbang diet. Pernyataan umum mengenai profilaksis perut akut tidak dapat dibuat.

Prognosis perut akut bergantung kepada sebab yang tepat. Walau bagaimanapun, jelas bahawa perut akut adalah keadaan darurat dan tindakan segera diperlukan. Bergantung pada tahap dan tempoh simptom yang ada, doktor mungkin memperjuangkan kehidupan pesakit.

Pecah limpa selepas kemalangan mungkin lebih sukar dikawal daripada apendiks. Oleh itu, tidak mustahil untuk membuat pernyataan umum di sini.