Garis Panduan | Adneksitis

Garis panduan

Garis panduan tersebut mengesyorkan terapi antibiotik empirikal atau pengiraan selepasnya darah budaya telah diambil untuk pengesanan patogen. Ini bermakna bahawa rawatan antibiotik mesti dimulakan dengan cepat (dalam 24-48 jam) tanpa menunggu hasil kultur patogen. Oleh itu, Antibiosis disasarkan terhadap penyakit tersebut bakteria dijangka wujud dalam spektrum patogen.

Selanjutnya, perubahan kepada terapi lain harus dilakukan sebaik sahaja patogen diketahui. Terapi antibiotik yang dikira ini harus berbentuk terapi infus selama 14 hari dengan amoksisilin-k asid klavulanat dan doxycycline. AmoxicillinAsid klavulanat diarahkan terhadap mikroorganisma gram-positif dan gram-negatif yang tahan terhadap apa yang disebut betalaktamase.

Walau bagaimanapun, mereka sensitif terhadap amoksisilin-kolavulanat asid dan oleh itu dapat dikawal olehnya. Doxycycline adalah antibiotik dari subkelas yang disebut tetrasiklin dan mempunyai kesan penghambatan terhadap pertumbuhan gram positif, gram negatif dan sel dinding kurang bakteria (kesan bakteriostatik). Sekiranya tindak balas klinikal terhadap terapi infus sangat baik, pemberian oral antibiotik dapat dipertimbangkan setelah beberapa lama dan pemberhentian dari hospital dipertimbangkan. Setelah analisis patogen tepat oleh darah budaya, maka mungkin untuk beralih kepada yang spesifik antibiotik yang tepat dipadankan dengan patogen untuk memerangi patogen lebih khusus.

Pembezaan antara keradangan pelvis dan apendisitis

Gejala yang dinyatakan di atas mungkin juga menunjukkan apendiks (radang usus buntu). Oleh itu, sukar untuk membezakan antara kedua penyakit itu hanya berdasarkan gejala. Apendiks selalunya boleh berlaku secara tiba-tiba dengan bahagian bawah kanan yang teruk sakit perut.

Demam, loya, muntah dan cirit-birit juga boleh berlaku. Apendiks boleh berlaku di sebelah kanan dan kiri. Terdapat pelbagai pemeriksaan yang dapat menunjukkan radang usus buntu.

Ini merangkumi dua titik tekanan pada perut, McBurney dan Lanz. Pelepasan kontralateral kesakitan juga boleh berlaku bersamaan peritonitis dengan radang usus buntu. Dengan bantuan ultrasound, doktor yang memeriksa mungkin dapat mengesan apendiks atau ovari yang meradang.

Walau bagaimanapun, peperiksaan tidak selalu mungkin dilakukan atau senang dilakukan. Sekiranya simptom dan pemeriksaan tidak membenarkan pembezaan antara kedua penyakit ini, pembedahan laparoskopi dapat dilakukan. Ini adalah sejenis pembedahan mini.

Melalui sayatan kulit yang kecil, kamera dapat digunakan untuk melihat ke dalam perut dan, jika perlu, operasi dapat dilakukan. Penggunaan kondom mempunyai kesan perlindungan yang terbukti. Di samping itu, kebersihan yang baik dan kebersihan intim mesti dijamin. Pencegahan dengan kontraseptif hormon tidak dipastikan secara seragam.