GW1516

Produk

GW1516 tidak didaftarkan sebagai ubat dan tidak tersedia secara komersial. Ia dilaporkan diperdagangkan di pasaran gelap.

Struktur dan hartanah

GW1516 (C21H18F3TIDAK3S2, Mr = 453.5 g / mol) adalah turunan thiazole.

Kesan

GW1516 mengaktifkan PPAR-delta (reseptor diaktifkan proliferator peroksisom). Ini mendorong kehilangan lemak dan pembinaan otot dan boleh meningkatkan prestasi dan ketahanan. Ini adalah "latihan farmakologi". GW1516 menurunkan darah tahap lipid dan bertambah baik insulin tindak balas. Walau bagaimanapun, kesannya muncul terutamanya apabila ubat itu digabungkan dengan aktiviti fizikal. Ini berbeza dengan susukan AICAR. "Bayangkan jika kesihatan faedah bersenam dapat dihasilkan hanya dengan menggunakan pil senaman yang disebut. Ini akan menjadi impian setiap kentang sofa ”- Warden, Fuchs (2008).

Kawasan Permohonan

GW1516 dikembangkan untuk rawatan dislipidemia, obesiti, dan sindrom metabolik. Kerana GW1516 diperhatikan menyebabkannya menyebabkan kanser pada haiwan, ujian klinikal di GlaxoSmithKline dihentikan.

Penyalahgunaan

GW1516 boleh disalahgunakan sebagai doping ejen dalam sukan yang kompetitif. Mengikut doping senaraikan, bahan tersebut dilarang semasa dan di luar pertandingan atletik.