Pembedahan Ginekomastia: Rawatan dan Kursus

Bagaimana ginekomastia dirawat?

Dalam banyak kes, gynecomastia (pembesaran tisu kelenjar susu pada satu atau kedua-dua belah payudara) pada lelaki mengalami kemunduran dengan sendirinya. Terutama dalam kes ginekomastia akil baligh, ini biasanya berlaku sebelum umur 20 tahun. Kemudian rawatan biasanya tidak diperlukan.

Berbeza dengan ginekomastia sebenar, pseudogynecomastia (lipomastia) menyebabkan lemak terkumpul di dalam payudara. Dalam kes ini, pengurangan berat badan dan senaman yang konsisten membantu tisu lemak untuk surut.

Sebelum memulakan rawatan untuk ginekomastia, pemeriksaan perubatan terperinci diperlukan supaya doktor dapat mencari puncanya. Jika ginekomastia disebabkan oleh penyakit yang mendasari, ini akan dirawat terlebih dahulu. Jika sebab hormon bertanggungjawab, mereka yang terjejas mengambil ubat yang sesuai untuk mengawal tahap hormon.

Kos untuk pengurangan payudara lelaki bergantung pada keparahan dan kaedah rawatan dan mesti dijelaskan dengan doktor yang merawat. Kenyataan umum mengenai perkara ini sukar dan tidak boleh dipercayai.

Peralihan antara pembedahan kosmetik dan pembedahan yang bersesuaian dari segi perubatan biasanya bersifat cair, yang menjadikan pembayaran balik oleh insurans kesihatan lebih sukar dalam beberapa kes. Doktor yang merawat, bersama pakar bedah, akan menyerahkan laporan penemuan kepada syarikat insurans kesihatan untuk menjelaskan terlebih dahulu sama ada kos akan ditanggung.

Bagaimanakah pembedahan ginekomastia diteruskan?

Sebagai peraturan, prosedur berlangsung satu hingga satu setengah jam. Bergantung pada bentuk anestesia, pesakit tiba di hospital pada waktu petang sebelum prosedur dan tetap berpuasa sebelum operasi walaupun anestesia tempatan digunakan.

Dua minggu sebelum pembedahan, pesakit harus mengelak daripada mengambil ubat penipisan darah. Ini boleh melambatkan pembekuan darah dan dengan itu menggalakkan pendarahan selepas pembedahan. Ubat ini termasuk bahan aktif seperti asid acetylsalicylic, ibuprofen atau diclofenac.

Biasanya, pakar bedah plastik melakukan pembedahan ginekomastia. Ia biasanya dilakukan melalui hirisan kecil di halaman puting. Teknik pembedahan baru memungkinkan untuk mengelakkan parut besar dalam banyak kes. Pakar bedah pakar membuang tisu kelenjar serta tisu lemak semasa pembedahan ginekomastia.

Prognosis

Apakah penjagaan selepas pembedahan ginekomastia?

Selepas pembedahan ginekomastia, adalah penting untuk memantau dengan teliti proses penyembuhan parut pembedahan. Kawalan luka adalah penting untuk mengesan dan merawat keradangan atau terganggu, parut berlebihan dalam masa.

Doktor menetapkan pembalut sokongan atau jaket mampatan, yang dipakai oleh pesakit selama beberapa minggu. Pada masa ini, adalah penting untuk menahan diri daripada aktiviti fizikal yang berat, terutamanya sukan.

Memperbaiki penampilan luaran adalah matlamat penting rawatan ginekomastia. Sebelum dan selepas perbandingan dengan foto mendokumentasikan kejayaan campur tangan pembedahan dengan sangat baik dan membuat peningkatan yang dicapai jelas kepada pesakit. Dengan cara ini, sebarang pertumbuhan payudara yang diperbaharui juga boleh dikesan pada peringkat awal.