Hematoma kerana peregangan ligamen | Ketegangan ligamen pada sendi pergelangan kaki

Hematoma kerana peregangan ligamen

Selain parah kesakitan dan bengkak, ligamen regangan sering mengakibatkan lebam (hematoma) selepas beberapa jam. Bertentangan dengan kepercayaan umum, ini juga berlaku jika hanya serat ligamen individu yang terkoyak dan ligamen secara keseluruhan hanya melebar dan tidak koyak. Puncanya adalah terkoyak kecil kapal yang kemudiannya berdarah ke tisu sekitarnya dan dengan itu dapat dilihat secara luaran sebagai lebam.

Oleh kerana kecederaan itu terletak berhampiran permukaan kulit, maka lebam berlaku dengan cepat setelah kecederaan dan mengambil dimensi yang berbeza bergantung pada lokasi dan tahap kecederaan. Kelegaan sering diberikan dengan melumpuhkan dan mengangkat kaki yang terkena, menyejukkannya atau menggunakan a pembalut mampatan. Kesakitan salap atau gel penyejuk juga boleh digunakan. Heparin salap dapat membantu dengan mencegah darah pembekuan (kelas bahan aktif antikoagulan). Diterapkan 2 hingga 3 kali sehari, ia mengurangkan pembengkakan dan memastikan bahawa darah gumpalan di kapal di bawah kulit larut dengan lebih cepat, menyebabkan lebam untuk semakin pudar.

Punca pemanjangan ligamen

Peregangan atau peregangan ligamen boleh mempunyai pelbagai sebab. Penyebab ketegangan ligamen yang paling biasa adalah gangguan atau pergerakan yang tidak betul semasa bersukan. Terutama jika pesakit belum melakukan pemanasan secukupnya sebelum latihan, latihan ligamen berlebihan (ligamenta) atau pergerakan yang tidak betul dapat dengan cepat menyebabkan regangan ligamen.

Tetapi ligamen tidak hanya boleh dirobek semasa sukan. Punca peregangan ligamen lain adalah ketika pesakit membongkok dengan roda tinggi atau ketika pesakit secara amnya melakukan pergerakan yang canggung. Trauma ganas, seperti kejatuhan atau pukulan ke lutut, juga boleh menjadi penyebab peregangan ligamen.

Di sini sangat penting untuk membezakan sama ada pesakit "hanya" melebarkan ligamen atau sama ada air mata di ligamen (lihat: Ligamen koyak) berlaku. Ini sangat menyakitkan dan membawa kepada pergerakan (patologi) sendi yang terjejas, kadang-kadang juga menyebabkan kepincangan (kemerosotan) sendi. Penyebab ligamen yang paling kerap meregangkan hingga a ligamen koyak, bagaimanapun, tetap sukan. Terutama sukan di mana terdapat pemberhentian tiba-tiba atau perubahan arah yang telah ditentukan untuk ligamen koyak. Oleh itu, sukan seperti bola sepak, tenisbola keranjang atau bola baling adalah penyebab regangan ligamen.

Gejala peregangan ligamen

. gejala regangan ligamen boleh berbeza-beza dan bergantung, antara lain, pada seberapa kerap pesakit telah menarik ligamen dan seberapa parah ketegangannya. Ramai ahli sukan dan wanita bahkan tidak menyedari ligamen yang ditarik setelah beberapa waktu, kerana ligamen menjadi lebih tegang setelah beberapa ketika. Fenomena ini dapat diperhatikan terutamanya pada pemain bola atau pemain skater.

Sekiranya mereka pada mulanya mempunyai gejala regangan ligamen, Seperti kesakitan atau sedikit bengkak, mereka akan dapat melakukan pembelahan tanpa rasa sakit selepas beberapa ketika dengan melakukan latihan. Sebab untuk ini adalah bahawa ligamen elastik dan menjadi lebih elastik setelah beberapa lama kerana terlalu kuat. Walau bagaimanapun, jika peregangan ligamen akut berlaku, gejala adalah normal.

Tipikal gejala regangan ligamen termasuk sakit dan bengkak pada sendi yang terjejas. Sebagai contoh, jika pemain bola sepak telah menarik ligamen (ligamentum) di lututnya, hasilnya adalah sakit akut dan bengkak di kawasan lutut. Kesakitan dan bengkak biasanya diatasi dengan: lebih baik.

Gejala peregangan ligamen, sebaliknya, menjadi semakin teruk apabila pesakit cuba meletakkan berat pada sendi yang terjejas dan terus melakukan sukan. Selalunya sendi sudah sakit di bawah beban kecil, seperti berjalan. Walaupun begitu, penting untuk membezakan antara ligamen yang koyak dan meregang.

Ligamen koyak mempunyai gejala yang lebih ketara daripada ligamen koyak. Sekiranya ligamen terkoyak, sebaliknya, pergerakan yang tidak biasa berlaku. Sebagai contoh, pesakit boleh memutar (memutar) ke bawah kaki ke dalam atau ke luar tidak normal (patologi) kerana a ligamen koyak di lutut.

Oleh itu, pembentukan hematoma juga cenderung menunjukkan ligamen yang koyak. Gejala ini tidak semua terdapat ketika ligamen diregangkan. Dalam kes ini, sendi tetap stabil dan pesakit dapat (walaupun sakit) dan melakukan pergerakan normal.

Apabila ligamen diregangkan, gejala seperti pendarahan (haematoma) jarang berlaku. Di samping itu, walaupun terdapat simptom, pesakit masih dapat memberi tekanan pada sendi yang terkena ketika ligamen diregangkan. Selanjutnya, sendi stabil. - Menyejukkan

  • Storan tinggi dan
  • Imobilisasi lutut