Hemoglobinopati | Hemoglobin

Haemoglobinopati

Hemoglobinopati adalah istilah payung untuk penyakit yang menyebabkan perubahan pada hemoglobin. Ini cenderung secara genetik. Yang paling terkenal adalah sel sabit anemia dan talasemia (dibahagikan kepada talasemia alpha dan beta). Penyakit ini disebabkan oleh mutasi, iaitu perubahan pada protein (anemia sel sabit) atau dengan pengurangan pengeluaran protein ini (talasemiaPenyakit ini mempunyai kesamaan dengan penyakit yang berbeza-beza dan, bergantung kepada keparahannya, menyebabkan anemia ringan atau teruk atau bayi yang tidak mampu bertahan hidup.

Hemoglobin dalam air kencing

Sekiranya molekul hemoglobin dijumpai di darah, ini adalah tanda peningkatan kematian sel darah merah dalam aliran darah. Ini dikenali sebagai hemoglobinuria. The buah pinggang menapis keseluruhan darah aliran beberapa kali dalam satu jam.

Sebagai peraturan, bagaimanapun, ia tidak menapis protein. Jika erythrocytes mati di dalam kapal bukannya di limpa, di mana mereka biasanya dipecah, sejumlah besar hemoglobin molekul boleh didapati secara bebas di darah. Yang buah pinggang kemudian tapiskan dan buang air kecil ke dalam air kencing.

Sama seperti hemoglobin memberikan warna merah kepada darah, sehingga air kencing menjadi merah gelap. Malaria juga menyebabkan hemoglobinuria. Walau bagaimanapun, yang lebih biasa adalah jenis anemia atau kesilapan dalam pemindahan.

Sekiranya penyebabnya terdapat dalam sistem vaskular, haemoglobinuria sering berlaku. Ia tidak boleh dikelirukan dengan hematuria, di mana darah lengkap terdapat di dalam air kencing. Sebab dan sebabnya berbeza.

HbA1C

Hemoglobin A1C adalah bentuk hemoglobin khas dalam tubuh manusia. Ia juga dikenali sebagai glikohemoglobin dan menggambarkan molekul hemoglobin normal yang digabungkan dengan glukosa. Setiap orang mempunyai sejumlah kecil HbA1C dalam darah mereka, dan ini dapat ditentukan oleh a ujian darah.

Sekiranya terdapat sejumlah besar gula dalam darah dalam bentuk glukosa, penukaran hemoglobin menjadi bentuk "gliserasi" berlaku tanpa enzim. Proses ini tidak boleh diterbalikkan. Oleh kerana eritrosit bertahan selama rata-rata lapan minggu sebelum dipecah, jumlah HbA1C dapat digunakan untuk menganggarkan jumlah gula dalam darah selama beberapa minggu terakhir.

Oleh itu, tahap HbA1C dianggap sebagai gula darah memori dan digunakan dalam perubatan. Pesakit yang mempunyai penyakit gula yang diketahui kencing manis mellitus harus diperiksa nilai HbA1C mereka setiap tiga bulan. Julat normal adalah 4-6% daripada jumlah hemoglobin. Pesakit kencing manis juga harus berusaha mengekalkan tahapnya di bawah 8% untuk mencegah kerosakan kekal dari penyakit ini. Pada pesakit dengan kekurangan zat besi anemia, hati sirosis, kekurangan buah pinggang dan penyakit lain yang boleh mempengaruhi kiraan darah, nilai dipalsukan dan tidak bermakna.