Rambut gugur semasa menopaus

Rambut gugur semasa menopaus: Punca

Rambut gugur teruk secara tiba-tiba? Bagi wanita dalam dan selepas menopaus, rambut nipis adalah lebih peraturan daripada pengecualian. Bergantung pada kajian, lebih separuh daripada wanita berumur 50 tahun ke atas dipengaruhi oleh keguguran rambut, dan dari usia 60 tahun ia adalah sehingga 80 peratus.

Salah satu punca rambut gugur selalunya ialah hormon seks menjadi tidak seimbang semasa menopaus. Itulah sebabnya keguguran rambut jenis ini juga dipanggil keguguran rambut akibat hormon atau alopecia hormon.

Semasa menopaus, jenis keguguran rambut ini agak biasa. Ovari menghasilkan semakin kurang estrogen semasa peringkat kehidupan ini. Ini mengakibatkan lebihan hormon seks lelaki (androgen), seperti testosteron. Kitaran rambut menjadi keliru dan fasa pertumbuhan rambut dipendekkan. Hasilnya: lebih banyak rambut gugur.

Lelaki sudah biasa dengan masalah ini, dan rambut wanita menjadi semakin nipis apabila usia semakin meningkat. Menopaus tidak selalu menjadi pencetus. Folikel rambut juga menua secara bebas daripada perubahan hormon sebelum dan selepas menopaus. Kehilangan sehingga 100 helai rambut setiap hari tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika terdapat lebih banyak atau jika tompok botak terbentuk, ini adalah tanda keguguran rambut.

Apabila badan telah melalui perubahan hormon, dalam beberapa kes rambut tumbuh semula selepas menopaus. Berapa lama keguguran rambut berlaku semasa menopaus berbeza dari wanita ke wanita. Ia boleh bertahan beberapa minggu, beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Rambut gugur semasa menopaus: Apa yang perlu dilakukan?

Keguguran rambut semasa menopaus sering berhenti semula apabila perubahan hormon selesai. Ramai wanita mendapati sukar untuk menunggu selama ini, terutamanya dalam kes keguguran rambut yang ketara: apabila rambut mula gugur, ia sering memberi tekanan psikologi kepada mereka yang terjejas. Wanita khususnya berasa tidak selesa dengan rambut yang menipis dan mungkin berasa malu. Dalam kes yang paling teruk, kemurungan berkembang.

Walau bagaimanapun, keguguran rambut pada wanita menopaus boleh dirawat. Pertama, berunding dengan doktor anda. Pakar terbaik boleh menasihati anda tentang gejala menopaus seperti keguguran rambut, mengetahui punca dan mencadangkan terapi yang optimum.

Apa yang doktor buat

Doktor anda mempunyai cara yang berbeza untuk merawat keguguran rambut semasa menopaus. Apa yang benar-benar membantu berbeza dari orang ke orang.

  • Terapi penggantian hormon: bagi sesetengah wanita, terapi penggantian hormon (HRT atau terapi hormon) secara amnya membantu dengan gejala menopaus dan juga melegakan keguguran rambut.
  • Minoxidil: Rawatan dengan bahan aktif minoxidil juga boleh dilakukan untuk keguguran rambut yang berterusan. Pakar mengesyaki bahawa kesannya adalah sebahagiannya disebabkan oleh fakta bahawa ia meningkatkan aliran darah ke kulit kepala. Walau bagaimanapun, sebagai kesan sampingan yang tidak diingini, ia juga boleh menyebabkan peningkatan pertumbuhan rambut di bahagian lain badan.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Terdapat beberapa ubat rumah, alternatif herba atau pilihan perubatan pelengkap dan alternatif untuk mengurangkan keguguran rambut semasa menopaus. Walau bagaimanapun, kebanyakan kaedah ini tidak terbukti secara saintifik. Oleh itu, gunakannya hanya dengan berunding dengan doktor anda dan/atau hanya sebagai tambahan kepada terapi klasik.

Sesuaikan diet anda

Nutrien yang kita ambil melalui makanan mempunyai pengaruh ke atas beberapa proses dalam badan - termasuk pertumbuhan rambut dan kesihatan. Untuk mengurangkan keguguran rambut semasa menopaus, diet yang kaya dengan vitamin C, B dan A serta mineral zink, besi, tembaga, magnesium atau kalsium masuk akal.

Berat badan yang sihat juga boleh membantu melawan keguguran rambut semasa menopaus. Wanita yang berlebihan berat badan dengan indeks jisim badan lebih daripada 25 secara statistik mengalami keguguran rambut selepas menopaus lebih kerap daripada wanita yang mempunyai berat badan normal.

Sapukan minyak rosemary

Rawatan rumah herba

Untuk keguguran rambut semasa menopaus, terdapat beberapa ubat herba yang boleh dicuba oleh wanita yang terjejas, contohnya:

  • Antioksidan, seperti flavonoid dalam epal, kayu manis, koko atau anggur, kadangkala boleh menggalakkan pertumbuhan rambut.
  • Kafein dikatakan dapat meningkatkan percambahan sel dan pertumbuhan rambut.
  • Jus bawang boleh merangsang folikel rambut untuk membantu mengurangkan keguguran rambut semasa menopaus.