Rambut: Struktur, Fungsi, Penyakit

Apa itu rambut?

Rambut ialah benang bertanduk panjang yang terdiri daripada keratin. Sebagai pelengkap kulit yang dipanggil, ia terbentuk dalam epidermis dari bulan embrio ketiga.

Terdapat tiga jenis rambut pada manusia:

  • Rambut Lanugo (rambut berbulu): rambut halus, pendek, nipis dan tidak berpigmen yang berlaku semasa tempoh embrio dan gugur selewat-lewatnya pada bulan ke-4 kehidupan.
  • Rambut Vellus (rambut bulu): rambut pendek, halus, berpigmen sedikit ini pada mulanya menggantikan rambut lanugo. Mereka membentuk rambut badan pada kanak-kanak, tetapi sebahagiannya juga pada wanita.
  • Rambut terminal (rambut kekal): biasanya rambut panjang, tebal dan lebih kurang berpigmen yang membentuk rambut kepala, bulu mata dan kening sejak lahir. Semasa akil baligh, bulu velus di ketiak dan kawasan kemaluan menjadi bulu terminal sedemikian. Perkara yang sama berlaku untuk kebanyakan rambut badan lelaki.

Rambut: Struktur

Bulu tumbuh dari tumbuhan berbentuk kon di kedalaman epidermis, yang tumbuh menjadi tisu penghubung embrio. Ini berkembang menjadi papila rambut, kon tisu penghubung yang dibekalkan dengan darah. Di sekelilingnya terletak mentol rambut, hujung akar rambut yang menebal, yang memanjang secara serong ke dalam hipodermis.

Oleh kerana rambut berdiri pada sudut dalam kulit, arah, "garisan", dapat dilihat. Ini boleh dilihat terutamanya dalam pusaran yang membentuk rambut.

Di antara belos rambut dan permukaan kulit mengalir otot belos rambut, yang boleh mengecut apabila teruja, menyebabkan rambut berdiri dan menjadikan permukaan kulit kelihatan seperti "goose bump".

Sama ada rambut lurus atau kerinting bergantung pada keratan rentas batang rambut. Jika keratan rentas bulat, ia biasanya sangat licin. Jika keratan rentas bulat hingga bujur, ia licin atau mungkin membentuk keriting. Jika keratan rentas sangat elips, ia biasanya membentuk keriting kecil yang sangat kuat.

Perkembangan rambut berlaku secara kitaran, dan setiap folikel rambut atau folikel rambut mempunyai kitaran sendiri, yang tidak bergantung pada folikel rambut lain. Kitaran boleh dibahagikan kepada tiga bahagian: fasa Anagen, Catagen dan Telogen.

Perkembangan rambut: Fasa anagen

Mentol rambut mengambil bentuk yang berbeza semasa perkembangan batang rambut:

Semasa fasa pertumbuhan (fasa anagen), apabila rambut baru terbentuk, mentol baru juga terbentuk dalam akar rambut, yang berlapis dalam beberapa lapisan kerana pembentukan sel baru yang berterusan. Terdapat aktiviti metabolik yang tinggi, tetapi juga sensitiviti yang tinggi terhadap semua jenis bahan pencemar.

Perkembangan rambut: fasa katagen

Dalam fasa peralihan (fasa katagen), aktiviti metabolik dan dengan itu pengeluaran sel mentol rambut berakhir - ia ditutup dan dikeratin (penyimpanan keratin). Rambut dibulatkan di bahagian bawah dan dikelilingi oleh sarung luar akar rambut dan perlahan-lahan bergerak ke atas.

Fasa catagen berlangsung satu hingga dua minggu. Kira-kira satu peratus rambut di kepala berada dalam fasa ini.

Perkembangan rambut: fasa telogen

Dalam fasa akhir atau rehat (fasa telogen), mentol disesarkan, sarung akar rambut dalam hilang dan matriks yang baru terbentuk memperbaharui papila rambut dan pembahagian sel bermula semula. "Rambut anagen" baru terbentuk, yang kemudian mengeluarkan bulu mentol dalam fasa telogennya.

Kira-kira 18 peratus rambut di kepala berada dalam fasa ini. Fasa telogen berlangsung dua hingga empat bulan.

Berapa banyak rambut yang ada pada seseorang?

Bilangan rambut di kepala adalah kira-kira 90,000 hingga 100,000, tetapi terdapat perbezaan yang ketara pada orang yang mempunyai warna rambut yang berbeza: Secara purata, orang berambut perang mempunyai rambut paling banyak dengan sekitar 140,000, diikuti oleh si rambut coklat dengan sekitar 100,000 rambut di kepala mereka. Rambut merah membawa bahagian belakang dengan hanya kira-kira 85,000 rambut.

Bulu tumbuh kira-kira 0.3 milimeter sehari, iaitu kira-kira satu sentimeter sebulan. Ketebalan rambut (diameter/rambut) ialah 0.04 milimeter untuk rambut vellus dan 0.12 milimeter untuk rambut terminal. Ketumpatan adalah kira-kira 200 rambut setiap sentimeter persegi.

Warna rambut

Warna rambut berasal daripada pigmen yang dihasilkan oleh sel tertentu yang dipanggil melanosit. Sel-sel ini terdapat dengan banyaknya di kawasan mentol rambut. Apabila udara memasuki sumsum rambut, ia menyebabkan uban. Campuran awal rambut yang tidak berwarna dan berwarna semula jadi memberikan kesan "kelabu". Apabila semua rambut bebas pigmen, ia kelihatan putih.

Apakah fungsi rambut?

Dalam kebanyakan haiwan, rambut adalah penting untuk penebat haba, sebagai perlindungan terhadap pengaruh luaran, dan sebagai organ orientasi dan sentuhan. Pada manusia, fungsi rambut ini tidak lagi memainkan peranan utama. Hanya rambut khas yang masih mempunyai fungsi perlindungan. Sebagai contoh, rambut di kepala melindungi daripada sinaran sejuk dan UV, dan rambut di hidung dan telinga melindungi daripada penembusan zarah debu.

Selain itu, rambut manusia (seperti rambut haiwan) juga boleh menghantar rangsangan sentuhan, tekanan dan sentuhan - terima kasih kepada banyak ujung saraf pada akar rambut.

Akhir sekali, rambut mempunyai fungsi penting sebagai perhiasan dalam semua budaya.

Di manakah terletaknya rambut?

Apakah masalah yang boleh menyebabkan rambut?

Keradangan purulen kelenjar folikel rambut dipanggil furuncle. Bentuknya yang paling teruk dipanggil karbunkel. Dalam kes ini, beberapa folikel rambut jiran meradang (dengan gabungan tisu).

Bahan berbahaya

Toksin merosakkan rambut terutamanya dalam fasa anagen. Kekuatan dan tempoh pendedahan kepada bahan pencemar dan sensitiviti folikel individu memainkan peranan dalam keamatan kerosakan.

Dalam kes bahan pencemar yang lebih ringan, rambut anagen berubah sebelum waktunya menjadi rambut telogen, yang membawa kepada keguguran rambut selepas dua hingga empat bulan (bersamaan dengan tempoh fasa telogen).

Dalam kes pencemar yang lebih kuat, hanya sebahagian daripada rambut anagen ditukar menjadi rambut telogen. Majoriti rambut anagen yang sensitif menjadi distrofi dan putus pada titik paling sempit, yang membawa kepada keguguran rambut yang cepat.

Dengan bahan pencemar yang sangat kuat, transformasi dan permulaan keguguran rambut berlaku dalam beberapa jam hingga beberapa hari.

Bahan pencemar yang sangat kuat atau secara tiba-tiba menyebabkan keseluruhan matriks rambut binasa dalam beberapa jam: Rambut pecah dan gugur.

Rambut gugur dan kekurangan rambut

Pembentukan kebotakan pada lelaki adalah berdasarkan kecenderungan keturunan. Ia boleh bermula sejurus selepas akil baligh.