Haiwan Membantu Menyembuhkan

Arnab dan anjing yang mengunjungi rumah penjagaan dan juga hospital, kuda dan ikan lumba-lumba sebagai ahli terapi untuk kanak-kanak yang cacat dan sakit parah - pendekatan terapi perlahan-lahan mendapat penerimaan. Haiwan terapi telah diteliti secara ilmiah sejak sekitar awal 1960-an, tetapi haiwan digunakan untuk memberi kesan positif kepada manusia kesihatan lebih awal.

Terapi sokongan anjing, kucing dan Co.

Dengan sangat perlahan dan berhati-hati, Klara M., 82, menyentuh anjing retriever emas Senta di kepala, membelai lapisan sutera - dan tersenyum buat kali pertama dalam beberapa bulan. Klara M. tinggal di rumah untuk orang tua, di mana lawatan ke haiwan digunakan khusus untuk tujuan terapi. Persatuan “Tiere helfen Menschen e. V. " (Animals Help People) telah mengadakan program lawatan ini. Sementara itu, inisiatif ini telah menjalin banyak hubungan dengan orang-orang di seluruh Jerman yang mengatur kumpulan lawatan anjing seperti itu. Beberapa kemudahan mempunyai kucing peliharaan mereka sendiri, yang sengaja digunakan untuk menjaga orang tua. Dan di rumah persaraan lain, penduduk bahkan dibenarkan untuk memelihara haiwan kesayangan mereka sendiri, kecuali jika ada alasan perubatan, seperti alahan, kerana tidak melakukannya.

Terapi haiwan di hospital

Di hospital masyarakat antroposofik di Herdecke (North Rhine-Westphalia, Jerman), domba digembala dan dijaga di padang rumput klinik oleh pesakit yang tidak perlu tidur di siang hari. Lelaki dan wanita menderita multiple sclerosis duduk di atas kuda - kuda nil adalah nama bentuk ini fisioterapi, yang bukan hanya alamat saraf, otot dan sendi, tetapi juga semakin meningkatnya emosi. Di Herdecke, kanak-kanak yang sakit parah dengan penyakit kronik bahkan ditetapkan untuk bersentuhan dengan kuda sebagai "ubat mental."

Sejarah terapi bantuan haiwan

Membantu haiwan terapi telah diteliti secara ilmiah sejak sekitar awal 1960-an, tetapi haiwan digunakan untuk memberi kesan positif kepada manusia kesihatan lebih awal. Contoh terkenal adalah "York Retreat" di England, yang didirikan pada tahun 1792 oleh William Tuke. Itu adalah institusi bagi mereka yang sakit jiwa, yang diizinkan untuk merawat kebun dan memelihara binatang kecil. Di Jerman, haiwan sengaja digunakan pada abad ke-19 di pusat epilepsi di Betel - untuk menenangkan dan menghuni pesakit yang ditempatkan di sana.

Kemungkinan penggunaan haiwan untuk tujuan terapi

Contoh penggunaan semasa untuk haiwan terapi adalah banyak:

  • Dalam “Manual Berkualiti Hidup dengan Dementia"Dari Kuratorium Deutsche Altershilfe, seekor anjing berjaya" membuka pintu "kepada pesakit demensia di rumah jagaan yang sukar bertindak balas terhadap orang.
  • Anjing yang dilatih khas membantu orang kurang upaya untuk menguasai hidup mereka secara autonomi.
  • Kanak-kanak cacat tingkah laku mengembangkan keyakinan diri dalam berurusan dengan rakan berkaki empat dan belajar mengurangkan ketakutan hubungan.
  • Di sekitar 140 hospital di Jerman, haiwan yang dilatih khas ditoleransi di wad hospital atau digunakan dalam terapi.

Sementara itu, Institut Robert Koch menganjurkan pemeliharaan haiwan di kemudahan penjagaan dan perkhidmatan lawatan di hospital: “Namun, jika anda mempertimbangkan risiko dan faedah antara satu sama lain, kesan positif terhadap kesejahteraan dengan menjaga haiwan peliharaan jelas lebih tinggi. Oleh itu, masuk akal untuk… Membolehkan haiwan dalam keadaan yang ditentukan juga di kemudahan dan hospital. "

Haiwan dalam krisis kehidupan

Profesor Reinhold Bergler dari University of Bonn membuktikan dalam sebuah kajian bahawa kucing dapat membantu mengatasi krisis kehidupan. Dari 150 orang, yang semuanya berada dalam situasi krisis akut, separuh hidup tanpa haiwan peliharaan, sementara separuh lagi tinggal bersama kucing. Bagi orang yang tidak mempunyai haiwan peliharaan, hampir dua pertiga meminta pertolongan psikoterapi profesional; pemilik kucing, tiada. Kucing, Bergler menjelaskan, memberikan keselesaan serta kegembiraan dalam hidup dan berfungsi sebagai pemangkin dalam menangani masalah. Walaupun mereka yang tidak mempunyai haiwan menekan peristiwa kritikal, pemilik kucing - setelah perasaan negatif yang berlaku pada awal krisis - dapat secara aktif memproses apa yang mereka alami dan mengembangkan sikap yang lebih positif.

Pemilik haiwan peliharaan menjalani kehidupan yang lebih sihat

Kajian Australia tahun 1992 menunjukkan bahawa pemilik haiwan peliharaan lebih rendah kesihatan faktor-faktor risiko, seperti bertingkat darah lipid and tekanan darah. Mereka cenderung untuk menghidap penyakit kardiovaskular - hasil daripada senaman biasa. Bagi orang yang kerap perubahan emosi or kemurungan, haiwan bahkan dapat memberikan bantuan terapi.

Haiwan mempengaruhi emosi

Kaedah seperti hipoterapi kini tidak kontroversial dalam penyelidikan. Terutama dalam kes spastik terhasil sejak awal zaman kanak-kanak otak kerosakan, multiple sclerosis dan penyakit lain di pusat sistem saraf, kesannya dapat dilihat dengan jelas. Kajian dan pemerhatian mengenai penggunaan anjing dan kucing dalam psikiatri dan penjagaan geriatrik membuktikan bahawa haiwan selalu berjaya membuat orang ketawa. Mood mencerahkan dan kemurungan dilawan.

Tanggungjawab terhadap haiwan mempunyai kesan stabil

Haiwan meningkatkan motivasi orang, mendorong mereka untuk melakukan aktiviti dan mengatur rutin harian. Dengan kehadiran mereka semata-mata, mereka menggantikan perasaan kesepian dan dapat mengisi jurang emosi, seperti yang disebabkan oleh kehilangan saudara terdekat. Telah terbukti juga bahawa memikul tanggungjawab terhadap binatang membuat orang tidak bunuh diri. Tanggungjawab inilah yang memberi kesan stabil, terutama pada orang tua, kerana ia menyusun rutin harian. Lebih-lebih lagi, tugas-tugas yang berkaitan dengan binatang mesti dilaksanakan, tanpa menghiraukan suasana hati dan fikiran seseorang pada masa ini.