Tomography emission Positron (PET)

definisi

Positron emission tomography (PET) adalah prosedur pemeriksaan pencitraan khas yang dapat digunakan untuk memvisualisasikan proses metabolik dalam tubuh. Untuk tujuan ini, pesakit diberikan glukosa radioaktif tahap rendah melalui vena, dapat dilihat dengan unit pengukur dan maklumat diproses menjadi gambar spasial. Gula diedarkan ke seluruh badan dan terkumpul terutamanya dalam tisu dengan peningkatan peredaran metabolik. Dalam banyak kes, PET digabungkan dengan komputasi tomografi (CT), yang juga memungkinkan pengimejan spasial. Prosedur gabungan PET dan CT digunakan, misalnya, dalam diagnosis kanser, saraf dan jantung penyakit.

Bilakah peperiksaan akan diadakan?

Tomografi pelepasan positron paling sering digunakan untuk menjelaskan yang disyaki kanser. Pemeriksaan juga dapat membantu dalam menentukan sama ada a kanser yang sudah didiagnosis sudah merebak. Petunjuk lebih lanjut muncul pada pesakit di mana struktur yang jelas telah dikesan oleh tomografi komputer (CT).

PET boleh digunakan untuk menunjukkan sama ada ini meningkatkan aktiviti metabolik (contohnya, dalam keradangan atau barah) atau adakah aktiviti tersebut dikurangkan (contohnya, pada tisu parut). Selain itu, pemeriksaan PET juga sesuai untuk pemantauan terapi. Sekiranya, misalnya, barah yang didiagnosis sedang dirawat kemoterapi atau radiasi, PET boleh digunakan untuk menentukan sama ada fokus tumor semakin kecil atau hilang sepenuhnya.

Walaupun selepas rawatan tumor selesai, PET dapat digunakan sebagai bagian dari perawatan selepas ini untuk menentukan apakah tumor barah baru telah terbentuk atau tidak. Faktor penentu dalam menentukan sama ada pesakit ditunjukkan untuk pemeriksaan PET adalah pertimbangan individu bersama dengan pesakit sejarah perubatan dan penemuan lain. Setelah berunding dengan doktor yang merawat, faedahnya harus ditimbang dengan beban dan risiko pemeriksaan.

PET dari otak

. otak adalah organ dengan penggunaan tenaga tertinggi, termasuk dalam bentuk gula. Aktiviti metabolik kawasan individu di otak Oleh itu dapat dilihat dengan mudah menggunakan tomografi pelepasan positron. Oleh itu, PET boleh menyumbang kepada diagnosis otak tumor, sebagai contoh.

Ini biasanya menunjukkan pengumpulan gula berlabel radioaktif yang sangat meningkat. Pemeriksaan PET juga dapat menyumbang kepada diagnosis yang berkaitan dengan kejang epilepsi. Dalam fasa bebas kejang, aktiviti di kawasan otak yang terjejas berkurang.

Penemuan PET yang jelas juga dapat dilakukan di demensia penyakit seperti Alzheimer. Aktiviti metabolik juga agak berkurangan di sini. Walau bagaimanapun, pemeriksaan PET bukan sebahagian daripada prosedur diagnostik standard untuk penyakit ini. Oleh itu, kesihatan syarikat insurans biasanya tidak menanggung kos. Oleh itu, sama ada tomografi pelepasan positron otak mesti ditentukan secara individu.