Hallux valgus - apakah sebenarnya? | Latihan Hallux valgus

Hallux valgus - apakah sebenarnya?

A Hallux valgus adalah salah letak jari kaki apabila mempunyai selekoh yang signifikan ke sisi pada sendi pangkal. Akibatnya, jari kaki besar dan jari kaki kedua saling menyentuh antara satu sama lain dan penyimpangan paksi membujur kaki berlaku. Kesalahan kedudukan ini tetap kekal dan sering menyebabkan kesakitan. Walau bagaimanapun, berapa banyak kesakitan pesakit menderita tidak bergantung pada sejauh mana Hallux valgus, kerana bahkan hallux valgus yang kurang jelas boleh menyebabkan ekstrem kesakitan. Paksi longitudinal kaki yang diubah membawa kepada corak gaya berjalan dan keausan jari kaki, yang lambat laun menyebabkan sakit di kawasan yang terjejas atau bahkan ketidakselesaan di seluruh badan, kerana corak gaya berjalan yang berubah juga mempengaruhi rantai menaik.

Punca

Dalam kebanyakan kes, Hallux valgus akhirnya berkembang menjadi tunda tegar (arthrosis dalam sendi metatarsophalangeal jari kaki besar). Hallux valgus adalah salah satu penyakit kaki yang paling biasa dan boleh dirawat secara konservatif atau pembedahan. Penyebab hallux valgus boleh berbeza.

Selalunya, seseorang menyedari ketegangan keluarga, iaitu generasi sebelum seseorang mengalami masalah dengan jari kaki. Malangnya, tidak ada yang dapat dilakukan untuk mengatasi beban keluarga ini, kerana perubahannya terletak pada bahan genetik. Namun, sesuatu boleh dilakukan terhadap sebab lain, iaitu memakai kasut yang buruk.

Terutama pemakaian kasut tinggi dan runcing oleh wanita boleh menyebabkan hallux valgus dalam jangka masa panjang. Sebagai kaki depan dimasukkan ke dalam kasut, yang kaki pertengahan kawasan dimampatkan dan kaki depan pergeseran sebagai hasilnya, yang menunjukkan perubahan tipikal. Ini juga merupakan sebab mengapa lebih banyak wanita daripada lelaki mempunyai masalah dengan hallux valgus. Yang lain kepincangan kaki juga boleh menjadi penyebab hallux valgus. Meratakan lengkungan melintang dalam splayfoot memastikan bahawa terdapat peningkatan tekanan pada kaki depan, yang boleh membawa kepada hallux valgus.