Hammer Toe: Rawatan, Punca, Gejala

Gambaran ringkas

  • Rawatan: kasut pemasangan atau ortopedik, ortotik, sisipan kasut, pitam, pembedahan seperti kedudukan semula tendon atau pembinaan semula sendi.
  • Punca: Kasut yang tidak sesuai, terlalu ketat, malposisi kaki seperti splay foot, kaki runcing dan kaki berongga, malposisi jari kaki lain seperti hallux valgus
  • Gejala: Sakit, yang sering berlaku di kemudian hari, gangguan gaya berjalan dan ubah bentuk jari kaki sebagai masalah estetik.
  • Prognosis: Lebih awal rawatan kaki tukul, lebih baik prognosis. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, individu yang terjejas mengalami hammertoe sekali lagi.
  • Pencegahan: Memakai kasut yang sesuai dan serata mungkin boleh menghalang kaki tukul. Ia amat berfaedah untuk berjalan tanpa alas kaki.

Apa itu kaki tukul?

Kebanyakan orang yang terkena hammertoe juga mengalami kecacatan kaki seperti splayfoot, high arch atau bunion (hallux valgus). Jarang sekali, hammertoe adalah kongenital.

Selain hammertoe, terdapat kecacatan jari kaki lain yang hampir sama dengannya. Walau bagaimanapun, di sini, anggota kaki individu disalah kedudukan dengan cara yang berbeza.

Jari kaki (Digitus flexus)

Walau bagaimanapun, kaki cakar tidak sama dengan kaki cakar (juga kaki berongga, pes cavus). Ini adalah kecacatan seluruh kaki.

Jari kaki palu

Berbeza dengan kaki tukul, pada kaki Mallet kedua-dua sendi pangkal dan sendi tengah dilanjutkan. Jari kaki menunjuk lurus ke hadapan di atas kedua-dua sendi ini. Dalam sendi terminal, jari kaki melengkung sehinggakan hujung jari kaki menghala ke tanah di sini juga.

Bagaimanakah jari kaki tukul dirawat?

Jika jari kaki hanya sedikit melengkung dan hanya terdapat sedikit titik tekanan, ia selalunya mencukupi untuk melaraskan kasut secara individu. Satu kemungkinan, sebagai contoh, adalah untuk melebarkan penutup kaki atau menggunakan kasut baru dengan kotak jari kaki yang lebih lebar supaya jari kaki mempunyai lebih banyak ruang di dalam kasut semula.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa dalam banyak kes stoking sokongan, yang menghasilkan tekanan maksimum 18 hingga 21 mmHg, mempunyai kesan positif pada hammertoes dan mengurangkan ketidakselesaan.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, hanya pembedahan hammertoe sahaja yang membantu. Apabila memilih kaedah pembedahan, faktor penentu ialah berapa banyak jari kaki melengkung dan sama ada ia masih boleh digerakkan.

Perpindahan Tendon

Pembinaan semula bersama

Jika tulang jari kaki lebih cacat, pakar bedah mengeluarkan sekeping falang tengah atau proksimal. Dia kemudian meluruskan jari kaki. Kadang-kadang doktor memasukkan wayar kecil ke jari kaki yang terjejas. Ia direka untuk menstabilkan jari kaki dalam kedudukan yang diperbetulkan dan dikeluarkan selepas beberapa minggu.

Pita sebagai alat bantu alternatif

Keberkesanan kinesiotape tidak terbukti secara perubatan. Jika aduan berterusan dan berulang walaupun terdapat pita, adalah disyorkan untuk berjumpa doktor.

Bagaimanakah kaki tukul berkembang?

Kebanyakan hammertoes berkembang dalam jangka masa yang panjang dalam perjalanan hidup. Terdapat faktor risiko tertentu yang menggalakkan kecacatan ini:

Kasut yang tidak betul

Malposisi kaki yang mengiringi

Splayfoot atau gerbang tinggi mengubah lengkungan kaki. Jika kaki terlebih beban atau tersalah beban dalam salah satu kecacatan ini disebabkan oleh berat badan berlebihan atau kasut yang tidak sesuai, kaki depan kehilangan ketegangannya. Gerbang longitudinal jatuh dan jari kaki bergerak berasingan. Ini mengubah arah tarikan otot dan tendon. Jari kaki kemudian menggulung seperti tukul.

Gangguan neurologi

Dalam kelumpuhan spastik, kekejangan otot (contractures) kadang-kadang berlaku pada kaki, mengakibatkan hammertoe. Hammertoes juga berkembang lebih kerap dalam gangguan neurologi lain seperti ataxia Friedreich. Ini kerana penghidap sering juga mempunyai lengkungan yang tinggi, yang menimbulkan risiko untuk hammertoe.

Selepas trauma

Penyakit sendi

Rheumatoid arthritis adalah keradangan kronik pada sendi. Ia adalah penyakit yang berlaku pada sendi jari kaki dan juga menggalakkan hammertoe.

Apakah gejala tipikal jari kaki tukul?

Jari kaki tukul tidak semestinya membawa kepada gejala. Biasanya, mereka yang terjejas hanya pergi ke doktor apabila mereka mengalami kesakitan yang teruk. Yang lain mengalami hakikat bahawa bentuk kaki mereka berubah secara visual kerana jari kaki tukul. Dalam kes ini, hammertoe lebih merupakan masalah estetik.

Dengan semua gejala yang diterangkan, perlu diperhatikan bahawa mereka tidak semestinya berkaitan dengan tahap kecacatan. Malah kaki hammertoe yang sedikit disebut menyebabkan ketidakselesaan yang teruk dalam sesetengah kes, manakala orang lain tidak mengalami gejala walaupun dengan kaki tukul yang teruk.

Bagaimanakah hammertoe didiagnosis?

Kadangkala X-ray kaki membantu dengan diagnosis. Mereka digunakan terutamanya untuk merancang pembedahan hammertoe.

Kursus penyakit dan prognosis

Tanpa rawatan, malposisi terus bertambah buruk dari masa ke masa. Prognosis kemudiannya menjadi lebih teruk.

Bagaimanakah jari kaki tukul boleh dicegah?