Tangan: Fungsi, Anatomi, dan Gangguan

Apakah tangan itu?

Organ pencengkam yang paling penting bagi tubuh manusia terbahagi kepada karpus, metacarpus dan jari. Karpus dibentuk oleh lapan tulang kecil, mencangkung, empat daripadanya diedarkan ke atas dua baris melintang dan dinamakan mengikut bentuknya: Tulang Scaphoid, lunate, segi tiga dan kacang kacang disusun ke arah lengan bawah, manakala tulang poligon yang lebih besar dan kecil, tengkorak dan tulang kait disusun ke arah metacarpus. Mnemonik membantu mengingati nama: "Jika tongkang belayar di bawah cahaya bulan dalam segi tiga mengelilingi kaki kacang, poligon besar dan poligon kecil, di bahagian kepala mesti ada cangkuk."

Tulang-tulang kecil ini diikat rapat oleh ligamen dan membentuk peti besi dengan lengkungan menghadap ke atas. Di bahagian dalam ligamen melintang yang kuat adalah laluan untuk tendon dan saraf yang menarik dari lengan bawah ke tapak tangan, membolehkan pergerakan dan sensasi. Tulang karpal secara keseluruhan menyediakan sambungan yang jelas kepada kedua-dua lengan bawah (ulna, jejari) dan metakarpal.

Jari-jari terdiri daripada 14 tulang individu memanjang, yang – seperti 14 tulang jari kaki di kaki – dibahagikan seperti berikut: Ibu jari (seperti ibu jari kaki) terdiri daripada dua tulang sahaja, falang proksimal dan distal atau kuku. Jari (atau jari kaki) yang tinggal terdiri daripada tiga tulang setiap satu: Falang basal, falang tengah dan falang distal atau kuku.

Apakah fungsi tangan?

Fungsi utama adalah mencengkam. Ibu jari memainkan peranan yang menentukan dalam hal ini, kerana ia adalah satu-satunya jari yang boleh membentuk sepasang penyepit dengan semua jari yang lain. Tetapi bukan sahaja fungsi mencengkam yang menjadikan tangan istimewa: Disebabkan oleh banyak korpuskel sentuhan, yang mana kebanyakannya terletak di hujung jari, ia juga merupakan organ deria penting yang boleh berkembang ke tahap yang sangat tinggi melalui latihan khas. – seperti yang diperlukan, sebagai contoh, bagi orang buta untuk mengorientasikan diri mereka dan membaca Braille.

Di manakah letak tangan?

Ia membentuk hujung lengan sama seperti kaki membentuk hujung kaki. Ia disambungkan ke lengan bawah dengan pergelangan tangan.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan tangan?