Tiroiditis Hashimoto: Punca, Gejala, Rawatan

Dua bentuk kemajuan

Tiroiditis Hashimoto juga dipanggil tiroiditis limfositik kronik, tiroiditis Hashimoto kronik, atau (lebih jarang) penyakit Hashimoto. Kadang-kadang seseorang juga menemui istilah tiroiditis autoimun, sindrom Hashimoto, penyakit Hashimoto atau nama singkatannya Hashimoto.

Ia adalah penyakit autoimun. Ini bermakna sistem imun pesakit sendiri menyerang kelenjar tiroid. Pesakit membentuk apa yang dipanggil autoantibodi yang memusnahkan kelenjar tiroid mereka. Doktor membezakan kes klinikal (dengan gejala) daripada kes di mana orang mempunyai autoantibodi dalam darah mereka tetapi masih tiada masalah dengan kelenjar tiroid mereka.

Terdapat dua kursus tiroiditis Hashimoto:

 • Dalam bentuk klasik, kelenjar tiroid membesar (pembentukan goiter) tetapi kehilangan fungsi.
 • Dalam bentuk atropik, tisu tiroid dimusnahkan dan organ atrofi.

Bentuk atropik tiroiditis Hashimoto diperhatikan lebih kerap daripada bentuk klasik. Tiroiditis Hashimoto menyebabkan hipotiroidisme dalam jangka masa panjang.

Tiroiditis Hashimoto: punca dan faktor risiko

Tiroiditis Hashimoto adalah penyakit tiroid autoimun di mana badan mula menghasilkan antibodi terhadap protein tiroid untuk sebab yang belum diketahui. Ini membawa kepada keradangan kronik kelenjar tiroid.

Selepas itu, kelenjar tiroid yang rosak tidak lagi menghasilkan hormon yang mencukupi, mengakibatkan hipotiroidisme. Malah, tiroiditis Hashimoto adalah penyebab paling biasa hipotiroidisme.

Tiroiditis Hashimoto mungkin berlaku dalam keluarga. Walaupun asal usul yang tepat tidak jelas, mutasi gen nampaknya mendasari penyakit Hashimoto. Jika faktor lain ditambah, contohnya jangkitan (terutamanya keradangan hati jenis C/hepatitis C) atau tekanan, ini memihak kepada perkembangan penyakit. Lebihan iodin dan merokok meningkatkan lagi risiko penyakit.

Jantina juga kelihatan memainkan peranan dalam perkembangan penyakit ini. Doktor menganggap bahawa estrogen wanita memihak kepada Hashimoto, manakala progesteron dan testosteron mengatasinya.

Kadangkala pesakit tiroiditis Hashimoto juga mengalami penyakit autoimun lain seperti penyakit Addison, diabetes jenis 1, penyakit seliak atau bentuk anemia yang teruk (anemia pernicious).

Tiroiditis Hashimoto adalah penyakit biasa, yang menjejaskan kira-kira lima hingga sepuluh peratus daripada populasi, kebanyakannya wanita (kira-kira sembilan kali lebih kerap daripada lelaki). Penyakit ini biasanya muncul antara umur 30 dan 50 tahun.

Tiroiditis Hashimoto: gejala

 • keletihan, kelemahan dan keletihan yang berterusan
 • tidak berminat dan tidak bersemangat
 • Masalah tumpuan dan daya ingatan yang lemah
 • Kekeringan
 • Hipersensitiviti terhadap sejuk
 • sembelit
 • berat badan bertambah walaupun tabiat pemakanan tidak berubah
 • kulit kering dan kuku rapuh
 • rambut rapuh dan rambut gugur meningkat
 • gangguan kitaran dan mengurangkan kesuburan
 • peningkatan tahap lipid darah

Peringkat awal dengan hipertiroidisme

Pada peringkat awal penyakit, pesakit juga mungkin mengalami hipertiroidisme sementara. Gejala yang mungkin termasuk:

 • kegelisahan, kegelisahan, kerengsaan, perubahan mood
 • Gangguan tidur
 • berdebar-debar dan debaran jantung (takikardia) sehingga aritmia jantung
 • tekanan darah meningkat
 • peningkatan berpeluh
 • kulit hangat dan lembap

Walau bagaimanapun, gejala-gejala ini reda selepas beberapa lama dan hipotiroidisme berkembang.

Encephalopathy Hashimoto

Penyakit otak mungkin berkembang bersamaan dengan tiroiditis Hashimoto. Encephalopathy Hashimoto ini membawa kepada pelbagai gejala neurologi dan psikiatri seperti defisit kognitif, keadaan kekeliruan, psikosis, mengantuk sementara hingga koma, sawan epilepsi dan gangguan pergerakan (ataxia). Pencetus mungkin adalah autoantibodi yang juga meradang kelenjar tiroid.

Tiroiditis Hashimoto: diagnosis

Ujian darah seterusnya boleh mengesan disfungsi tiroid. Kepekatan hormon tiroid T3 dan T4 serta TSH diukur. TSH adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari, yang merangsang kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai penentuan hormon tiroid dalam darah dalam artikel Tahap tiroid.

Di samping itu, sampel darah diuji untuk autoantibodi terhadap protein kelenjar tiroid. Ini menunjukkan penyakit autoimun. Dalam kebanyakan pesakit tiroiditis Hashimoto, antibodi terhadap dua protein tertentu ditemui, antara lain: Thyroperoxidase (TPO) dan Thyroglobulin (Tg). Kedua-duanya memainkan peranan penting dalam pengeluaran hormon tiroid.

Pemeriksaan ultrasound kelenjar tiroid menyokong diagnosis Hashimoto sebagai prosedur pengimejan. Ini adalah penemuan tipikal dalam Hashimoto: kelenjar tiroid lebih kecil daripada biasa dan dengan struktur gelap seragam pada ultrasound.

Dalam kes yang jarang berlaku, doktor juga melakukan scintigraphy tiroid. Pesakit dengan tiroiditis Hashimoto menunjukkan penurunan metabolisme.

Menggunakan biopsi jarum halus, doktor boleh mengambil sampel tisu kelenjar tiroid untuk memeriksanya dengan lebih teliti: Dalam tiroiditis Hashimoto, lebih banyak sel darah putih daripada biasa boleh ditemui dalam tisu.

Tiroiditis Hashimoto: Terapi

Tiada terapi untuk punca Hashimoto. Walau bagaimanapun, gejala akibat hipotiroidisme yang berlaku boleh dirawat dengan menggantikan hormon tiroid yang hilang: Pesakit diberi tablet yang mengandungi hormon tiruan levothyroxine. Ia sepadan dengan T4 dan ditukarkan dalam badan kepada T3 yang lebih aktif secara metabolik.

Sekiranya penyakit itu telah menyebabkan pembesaran kelenjar tiroid (goiter), organ (atau bahagiannya) dikeluarkan. Encephalopathy Hashimoto biasanya boleh dirawat dengan baik dengan kortison dos tinggi (prednisolone). Walau bagaimanapun, kortison tidak berguna terhadap tiroiditis Hashimoto.

Sesetengah doktor juga mengesyorkan mengambil selenium jika tahap tiroid T3 dan T4 adalah normal. Walau bagaimanapun, kajian tidak dapat disimpulkan.

Hidup dengan Hashimoto: Diet

Peningkatan pengambilan iodin mungkin memainkan peranan dalam perkembangan tiroiditis Hashimoto dan juga boleh menjejaskan perjalanan penyakit. Oleh itu, pesakit dengan Hashimoto harus mengelakkan iodin dalam dos yang berlebihan.

Ini bermakna tablet iodin tidak boleh diambil dan pengambilan iodin melalui makanan perlu dikawal. Contohnya, ikan laut (seperti makarel, herring, pollock), rumpai laut dan makanan laut sangat kaya dengan iodin.

Rawatan Hashimoto semasa kehamilan

Pakar biasanya mengesyorkan bahawa wanita hamil mengambil yodium tambahan. Ini juga terpakai kepada pesakit Hashimoto, yang sebaliknya harus mengekalkan pengambilan iodin mereka dalam had. Adalah lebih baik bagi mereka yang terjejas untuk berunding dengan doktor mereka sebelum mengambil suplemen.

Hashimoto pada kanak-kanak dan remaja

Jika kanak-kanak dan remaja dengan tiroiditis Hashimoto mengalami goiter atau hipotiroidisme, doktor akan menetapkan hormon tiroid.

Tiroiditis Hashimoto: prognosis

Perjalanan penyakit dalam tiroiditis Hashimoto tidak dapat diramalkan. Jarang sekali penyakit itu mundur secara spontan. Pemeriksaan tetap tahap tiroid adalah penting. Semasa kehamilan, tetapi juga pada usia tua, keperluan hormon berubah.

Kemusnahan tisu tiroid yang disebabkan oleh keradangan tidak boleh diterbalikkan. Hipotiroidisme yang berkembang semasa tiroiditis Hashimoto memerlukan penggunaan hormon tiroid sepanjang hayat. Kebanyakan pesakit menguruskan dengan baik dengan ini dan tidak mempunyai batasan lain serta jangka hayat normal.