Hatha Yoga | Gaya yoga

Hatha Yoga

Hatha Yoga adalah bentuk asli Yoga yang berkaitan dengan latihan fizikal. Ini mengenai postur yang sedar dan kuat yang dimaksudkan untuk membekalkan tenaga ke badan dan minda. Pergerakannya perlahan dan santai.

Walaupun begitu, otot dikuatkan, fleksibiliti ditingkatkan dan rasa seimbang dilatih. Tujuannya adalah untuk mencapai keadaan dalaman yang santai seimbang. Senaman pernafasan dan elemen meditasi juga boleh menjadi sebahagian daripada Hatha Yoga. Terdapat tahap kesukaran dan subformasi Hatha yang berbeza Yoga.

Yoga Sivananda

Sivanada Yoga telah wujud sejak tahun 1960-an dan dipengaruhi oleh seorang pelajar Swami Sivanada. Ia mengintegrasikan berbeza gaya yoga dan juga mengandungi unsur-unsur meditasi spiritual. Sivanada Yoga berdasarkan lima elemen: pergerakan yang betul (Asana), bernafas (Pranayama), kelonggaran (Savasana), pemakanan (Vegetarian), pemikiran positif (Vedenta) dan pengantaraan (Dhyana).

Untuk pencerahan utama, 4 jalur utama yoga (lihat di atas) dapat digunakan sebagai panduan rohani. Sinavada Yoga adalah bentuk yoga yang popular di Amerika Syarikat dan Eropah. Kelas yoga agak sunyi dan bertafakur tetapi juga mempunyai unsur-unsur aktif dan bertenaga.

Sahaja Yoga

Sahaja Yoga adalah bentuk yoga yang dikembangkan oleh seorang doktor India (Shri Mataji) yang menambahkan pengetahuan anatomi dan fisiologinya dengan pendekatan spiritual dan mengembangkan Sahaja Yoga. Kesedaran diri memainkan peranan penting dalam Sahaja Yoga. Chakra dan saluran individu juga penting.

Di Sahaja Yoga, kedamaian batin dan seimbang dijumpai terutamanya melalui meditasi. Sistem Yoga Sahaja didasarkan pada pengajaran 7 chakra asas dan saluran tenaga yang mempengaruhi aliran tenaga dalam badan. Terdapat hubungan antara cakra dan struktur anatomi perubatan. Dengan bermeditasi pada chakra tertentu, penyumbatan bertenaga dapat dilepaskan dan aliran tenaga dapat dikembalikan ke keseimbangan.

Surat Shabd Yoga

Dalam Vinyasa Yoga, yogi memasuki postur tertentu, yang kemudian ia tinggalkan dengan kuat dan dinamis dengan dorongan nafas untuk beralih ke postur berikutnya. Pernafasan dan pergerakan harus selaras agar minda dapat berehat. Melalui urutan pergerakan dan bernafas yogi menjadi meditasi, menguatkan dan menggerakkan tubuhnya.

Fikiran harus mengalir dan dilepaskan sehingga mereka bergabung menjadi keseluruhan. Pada masa yang sama, latihan fizikal melatih keseimbangan, menguatkan otot pernafasan dan pernafasan dan meningkatkan kesedaran tubuh seseorang. Vinsaya Yoga juga dapat dilakukan dengan iringan muzik ringan dan dengan itu mendapat watak koreografi yang sedikit.