Demam hay: Punca, petua

Gambaran ringkas

 • Penerangan: Alahan kepada debunga tumbuhan tertentu. Nama lain untuk demam hay: pollinosis, pollinosis, alahan debunga, rinitis alergi bermusim.
 • Gejala: Hidung berair, mata gatal dan berair, serangan bersin.
 • Punca dan faktor risiko: Salah peraturan sistem imun, yang disebabkan oleh sistem pertahanan melihat protein daripada debunga sebagai berbahaya dan melawannya. Kecenderungan untuk alahan ditentukan secara genetik. Pelbagai faktor mungkin menyumbang kepada permulaan penyakit (contohnya kebersihan yang berlebihan, asap tembakau).
 • Diagnosis: Mengambil sejarah perubatan, ujian alahan (cth ujian cucuk, RAST).
 • Rawatan: Ubat untuk mengurangkan simptom, mengurangkan sentuhan alergen (cth, ventilasi pada waktu malam dan bukannya pada siang hari, pasang skrin debunga pada tingkap); rawatan penyebab dengan hiposensitisasi (imunoterapi khusus)
 • Prognosis: Kebanyakannya demam hay berterusan seumur hidup dan meningkat tanpa rawatan. Di samping itu, perubahan lantai adalah mungkin (perkembangan asma alahan). Walau bagaimanapun, dengan rawatan yang betul, simptom boleh dikurangkan dan komplikasi dielakkan.
 • Pencegahan: Kecenderungan kepada alahan tidak dapat dicegah, tetapi faktor yang menyumbang kepada perkembangan alahan boleh. Ini bermakna, sebagai contoh, tidak merokok semasa mengandung dan selepas kelahiran, persekitaran bebas asap rokok untuk kanak-kanak, penyusuan penuh dalam tempoh empat hingga enam bulan pertama.

Dianggarkan secara purata hampir satu daripada empat orang di Eropah mengalami rinitis alahan, biasanya dicetuskan oleh debunga tertentu. Alahan debunga sedemikian (pollinosis, demam hay) adalah bentuk alahan yang paling biasa.

Seperti semua alahan, dalam demam hay sistem imun badan bertindak balas secara berlebihan terhadap bahan yang sebenarnya tidak berbahaya – tetapi bukan kepada jerami, seperti namanya, tetapi terhadap protein debunga tumbuhan tertentu di udara (seperti pelbagai rumput dan debunga pokok).

Debunga sedemikian tidak terdapat di udara sepanjang tahun, tetapi hanya semasa tempoh berbunga tumbuhan masing-masing. Oleh itu, gejala demam hay hanya berlaku pada bulan-bulan tertentu dalam setahun. Itulah sebabnya demam hay juga dipanggil rinitis alergi bermusim (= rinitis alergi bermusim, alahan rinitis bermusim).

Jika anda mempunyai simptom seperti demam hay sepanjang tahun, anda mungkin tidak mengalami demam hay, tetapi satu lagi bentuk alahan (contohnya, kepada hama habuk).

Demam hay: gejala

Orang yang tidak mengalami demam hay selalunya tidak dapat membayangkan betapa menyedihkan simptom alahan debunga sebenarnya: Mata yang gatal, berair dan serangan bersin yang ganas dengan hidung berair amat menyekat kualiti hidup mereka yang terjejas.

Anda boleh membaca semua yang penting tentang tanda-tanda tipikal demam hay dalam artikel Gejala demam hay.

Demam hay: Punca dan faktor risiko

Seperti semua alahan, simptom demam hay (alergi debunga) disebabkan oleh tindak balas sistem imun yang berlebihan: Pertahanan badan secara keliru mengklasifikasikan protein tidak berbahaya sebagai berbahaya dan melawannya seperti patogen:

Dalam proses itu, sel imun tertentu - yang dipanggil sel mast - merembeskan utusan keradangan (histamin, leukotrienes) apabila mereka menemui protein debunga. Ini kemudian menyebabkan simptom demam hay biasa: mata, hidung dan tekak terjejas kerana protein debunga memasuki badan terutamanya melalui membran mukus.

Selalunya, orang yang mengalami demam hay juga mengalami alahan terhadap makanan tertentu. Doktor kemudian bercakap tentang alahan silang.

Bagaimanakah disregulasi sistem imun berkembang?

Proses yang terlibat dalam perkembangan alahan debunga kini difahami dengan baik. Walau bagaimanapun, terdapat hanya andaian tentang apa yang akhirnya mencetuskan demam hay. Beberapa faktor risiko mungkin menyumbang dengan pasti kepada perkembangan demam hay:

Keturunan

 • Jika tiada ahli keluarga yang alah, kanak-kanak mempunyai risiko alahan kira-kira 5 hingga 15 peratus.
 • Jika salah seorang ibu bapa alah, risikonya adalah kira-kira 20 hingga 40 peratus.
 • Jika kedua-dua ibu bapa alah, kanak-kanak itu mempunyai kira-kira 40 hingga 60 peratus peluang untuk turut mengalami alahan.
 • Jika kedua-dua ibu bapa mempunyai alahan yang sama, risiko alahan anak adalah kira-kira 60 hingga 80 peratus.

Lebih-lebih lagi, mereka yang terdedah kepada alahan selalunya tidak mempunyai hanya satu. Sebagai contoh, pesakit neurodermatitis sering terdedah kepada demam hay, dan ramai penghidap alahan debunga juga tidak boleh bertolak ansur dengan bulu haiwan.

Kebersihan yang berlebihan

Ada kemungkinan bahawa tahap di mana sistem imun dicabar semasa zaman kanak-kanak juga memainkan peranan dalam perkembangan alahan (demam hay, dll.). Hipotesis kebersihan yang dipanggil mengandaikan bahawa pertahanan badan kurang dicabar apabila kebersihan sangat ketara pada zaman kanak-kanak dan oleh itu pada satu ketika juga bertindak terhadap bahan yang tidak berbahaya.

Asap tembakau dan bahan pencemar udara lain

Bahan-bahan dalam udara ambien yang merengsakan saluran pernafasan (habuk halus, asap rokok, ekzos kereta, dll.) boleh menyumbang kepada perkembangan alahan (demam hay, dll.) dan asma. Sebagai contoh, kanak-kanak yang membesar dengan ibu bapa yang merokok mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat asma, demam hay atau alahan lain.

Tetapi merokok semasa mengandung juga berbahaya untuk kanak-kanak. Bahan-bahan yang terkandung dalam asap tembakau boleh menyebabkan pelbagai kecacatan dan gangguan perkembangan pada bayi yang belum lahir (contohnya, dalam paru-paru). Oleh itu, ibu mengandung tidak boleh merokok semasa mengandung. Selepas kelahiran, merokok secara amnya harus menjadi tabu di hadapan kanak-kanak.

Semakin ramai orang mengalami demam hay

Pakar dari masyarakat alahan mengesyaki bahawa kejadian demam hay (alahan debunga) akan terus meningkat. Mereka melihat satu sebab untuk ini dalam perubahan iklim:

Peningkatan suhu di seluruh dunia memanjangkan musim debunga banyak tumbuhan dengan ketara. Kandungan karbon dioksida (CO2) yang lebih tinggi di udara juga merangsang tumbuhan untuk mengeluarkan lebih banyak debunga daripada sebelumnya.

Pencemaran udara oleh habuk halus atau pencemaran ozon juga menyebabkan protein debunga mencetuskan tindak balas yang lebih ganas pada manusia. Penyelidik di Institut Kimia Max Planck di Mainz menganggap bahawa debunga birch, sebagai contoh, adalah dua hingga tiga kali lebih agresif disebabkan oleh tindak balas kimia dengan ozon (O3).

Demam hay: pemeriksaan dan diagnosis

Orang yang boleh dihubungi untuk disyaki demam hay (pollinosis) ialah seorang doktor dengan gelaran tambahan "alahan". Mereka biasanya pakar dermatologi, doktor telinga, hidung dan tekak (ENT), pakar paru-paru, pakar internis atau pakar kanak-kanak yang telah menamatkan latihan tambahan sebagai pakar alahan.

Perundingan Awal

Semasa lawatan pertama, doktor akan terlebih dahulu mengambil sejarah perubatan pesakit (anamnesis) dalam perbincangan terperinci. Dalam kebanyakan kes, dia sudah dapat menilai sama ada demam hay adalah punca berdasarkan penerangan simptom. Soalan doktor mungkin contohnya:

 • Aduan mana yang anda ada?
 • Bilakah tepat aduan berlaku, iaitu pada masa hari dan musim?
 • Di manakah gejala berlaku - di luar atau di dalam rumah sahaja?
 • Adakah anda mempunyai sebarang alahan yang diketahui?
 • Adakah anda mempunyai neurodermatitis atau asma?
 • Adakah ibu bapa atau adik-beradik anda mempunyai penyakit alahan seperti asma, demam hay atau neurodermatitis?
 • Di manakah anda tinggal (di negara ini, bersebelahan jalan yang sibuk, dll.)?

Sama ada demam hay, doktor boleh menentukan secara relatifnya dengan temu bual anamnesis sahaja. Mengenal pasti alergen yang mencetuskan, sebaliknya, kadang-kadang sangat sukar dan menyerupai kerja detektif.

Langkah pertama ialah melihat kalendar debunga. Di sana, masa disenaraikan di mana pelbagai tumbuhan di rantau tertentu biasanya mengeluarkan debunga mereka: Sebagai contoh, sesiapa yang mempunyai simptom demam hay biasa seawal Januari mungkin hipersensitif kepada debunga alder dan/atau hazel.

Peperiksaan

Doktor memeriksa pesakit selepas perundingan awal. Dia melihat terutamanya pada hidung (dalam dan luar) dan mata.

Pelbagai ujian diagnostik tersedia untuk mengenal pasti jenis atau jenis debunga yang seseorang itu alah. Ujian alahan ini termasuk ujian kulit, ujian provokasi dan, jika perlu, ujian darah untuk antibodi kepada protein debunga (antibodi IgE).

Tiga hari sebelum ujian kulit atau ujian provokasi, pesakit harus berhenti mengambil ubat yang menyekat tindak balas alahan (contohnya, kortison atau antihistamin). Jika tidak, keputusan ujian akan dipalsukan. Doktor akan memberikan maklumat yang lebih terperinci.

Ujian tusukan

Baca lebih lanjut mengenai bentuk ujian kulit ini dalam artikel Pricktest.

Ujian intradermal

Jika ujian cucuk tidak memberikan keputusan konklusif dalam kes alahan debunga yang disyaki, larutan ujian juga boleh disuntik ke dalam kulit menggunakan jarum nipis.

Ujian provokasi

Doktor menggunakan bahan yang disyaki pada hidung, mukosa bronkial atau konjunktiva di mata pesakit. Sekiranya tindak balas positif, membran mukus membengkak dan ketidakselesaan berlaku. Ujian ini boleh membawa kepada tindak balas alahan yang lebih lanjut, kadangkala teruk (sehingga kejutan anaphylactic). Oleh itu, pesakit harus berada di bawah pengawasan perubatan sekurang-kurangnya setengah jam selepas itu.

Ujian darah untuk antibodi

Ujian “RAST” boleh digunakan untuk menentukan sama ada antibodi tertentu (imunoglobulin E, IgE) terhadap protein debunga terdapat dalam serum darah pesakit. Jika ini berlaku, ini menunjukkan pemekaan kepada alergen tertentu, yang, bagaimanapun, tidak semestinya perlu disertai dengan gejala alahan.

Demam Hay pada kanak-kanak

Demam hay juga boleh berlaku pada bayi dan kanak-kanak kecil. Biasanya, doktor tidak melakukan ujian kulit dan provokasi ke atas mereka. Kedua-dua prosedur tidak menyenangkan untuk kanak-kanak. Di samping itu, keturunan biasanya menentang keras.

Demam hay semasa mengandung

Demam hay: rawatan

Untuk merawat alahan debunga, doktor mempunyai beberapa pilihan. Ramai pesakit diberi ubat yang melegakan simptom demam hay. Untuk simptom ringan, antihistamin dalam bentuk tablet adalah pilihan pertama. Untuk simptom demam hay yang sederhana dan teruk, semburan hidung kortison digunakan – selalunya digabungkan dengan antihistamin.

Pilihan lain untuk rawatan demam hay ialah hiposensitisasi (juga dikenali sebagai imunoterapi khusus). Ini adalah percubaan untuk membiasakan secara beransur-ansur sistem imun orang yang terjejas dengan protein debunga.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pelbagai pilihan rawatan dalam artikel Demam hay - Terapi.

Mencegah gejala demam hay

Untuk mengelakkan gejala demam hay di tempat pertama sebagai penghidap alahan debunga, anda harus mengelakkan debunga kritikal sebanyak mungkin. Walau bagaimanapun, ini tidak begitu mudah, terutamanya kerana ia terapung ratusan kilometer di udara. Oleh itu, mereka boleh mencetuskan simptom demam hay walaupun tumbuhan berkenaan masih belum berbunga di tempat kediaman itu sendiri. Walau bagaimanapun, petua berikut boleh membantu untuk mengehadkan sentuhan alergen sebanyak mungkin:

Beri perhatian kepada ramalan debunga

Dapatkan kalendar debunga

Kalendar debunga menyediakan panduan anggaran kepada penghidap demam hay bila mereka boleh menjangkakan mengalami gejala. Ini boleh menjadi sangat berguna untuk perancangan percutian, contohnya. Kalendar debunga juga boleh didapati secara percuma di hampir semua farmasi.

Perjalanan

Mereka yang berpeluang harus pergi ke kawasan di mana tumbuhan berkenaan masih belum mekar atau tidak lagi mekar semasa musim debunga tumbuhan "mereka". Sebagai alternatif, penghidap alahan debunga juga boleh pergi ke kawasan di mana tumbuhan ini tidak berlaku sama sekali, seperti di pergunungan tinggi pada ketinggian melebihi 1,500 meter, di kawasan pantai atau di pulau. Di sana, udara biasanya rendah dalam debunga.

Pastikan tingkap ditutup pada siang hari

Kiraan debunga biasanya paling sengit pada siang hari. Oleh itu, orang yang mengalami demam hay harus menutup tingkap pada waktu siang dan sebaliknya mengudara pada waktu malam. Kemudian kurang debunga memasuki kawasan pedalaman.

Penghawa dingin dengan penapis udara

Penghawa dingin dengan penapis udara boleh menjadi sangat berguna untuk penghidap alahan. Mereka membersihkan udara dalaman daripada debunga, antara lain. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa sistem diservis secara berkala. Penapis yang rosak atau kotor juga boleh mencemarkan udara dengan alergen.

Skrin debunga pada tingkap

Pastikan bilik tidur bebas debunga

Jika anda menanggalkan pakaian jalanan anda di luar bilik tidur dan mencuci rambut anda sebelum tidur, anda akan menghalang debunga daripada merebak ke dalam bilik tidur. Dobi yang baru dibasuh (seperti linen katil) tidak boleh dibiarkan kering, kerana debunga boleh melekat padanya.

Ruang hidup yang bersih daripada debunga

Semasa musim debunga, ia boleh berguna untuk penghidap demam hay untuk membersihkan rumah mereka setiap hari. Jika boleh, tiada debunga harus dikacau - contohnya semasa mengosongkan. Lebih baik mop lantai dan perabot lembap.

Perlindungan debunga semasa memandu

Di dalam kereta, penghidap alahan debunga harus mematikan pengudaraan dan memastikan tingkap ditutup. Dalam kebanyakan model kereta, sistem pengudaraan dengan penapis debunga juga boleh diubah suai.

Gunakan hujan dan bukannya matahari

Hujan mengurangkan kepekatan debunga di udara. Oleh itu, orang yang mengalami demam hay harus memilih untuk menggunakan pancuran hujan dan masa tidak lama selepas itu untuk berjalan-jalan.

Demam hay: perjalanan penyakit dan prognosis

Ramai penghidap demam hay agak awal, iaitu pada zaman kanak-kanak atau remaja. Walau bagaimanapun, ia akhirnya boleh berlaku buat kali pertama pada mana-mana peringkat kehidupan.

Bolehkah demam hay dicegah?

Kerentanan kepada alahan (atopi) diwarisi. Tetapi sama ada alahan benar-benar merebak bergantung kepada faktor lain. Sebagai contoh, pemakanan ibu semasa mengandung dan menyusu mempengaruhi risiko alahan pada kanak-kanak. Pakar juga mengesyorkan supaya bayi diberi susu ibu sepenuhnya untuk empat hingga enam bulan pertama kehidupan dan terus menyusu selepas pengenalan makanan pelengkap. Ini juga boleh mengelakkan alahan seperti demam hay.

Anda boleh mengetahui langkah-langkah lain yang membantu untuk mencegah alahan dalam artikel Alahan – Pencegahan.