Terapi Demam Hay: Apa yang Membantu?

Terapi demam hay: Rawatan simptomatik

Demam hay bukanlah perkara kecil, tetapi penyakit yang boleh memberi kesan teruk kepada mereka yang terjejas. Sebagai contoh, kanak-kanak sekolah yang mempunyai alahan debunga yang tidak dirawat adalah 40 peratus lebih berkemungkinan untuk menurunkan keseluruhan gred semasa musim debunga.

Oleh itu, penghidap alahan tidak seharusnya menerima gejala demam hay yang menjengkelkan dan selalunya teruk. Dalam kebanyakan kes, mereka boleh dikurangkan dengan berkesan dengan bantuan ubat. Persediaan yang digunakan menyasarkan penghantar inflamasi histamin dan leukotrien. Ini dikeluarkan oleh sel imun khas (sel mast) sebagai sebahagian daripada tindak balas alahan dan mencetuskan gejala demam hay.

Ubat demam hay menghalang kesan atau pembebasan utusan radang. Ubat-ubatan berikut digunakan – kadangkala dalam kombinasi – dalam terapi demam hay simptomatik:

Antihistamin

Antihistamin menyekat tapak dok (reseptor) histamin penghantar radang pada permukaan sel badan. Ini menghalangnya daripada menggunakan kesannya. Ubat-ubatan ini berkuat kuasa dengan cepat, biasanya selepas kira-kira sejam.

Dahulu, antihistamin sering membuat orang letih, yang sangat berbahaya, terutama dalam lalu lintas. Apa yang dipanggil antihistamin generasi kedua dan ketiga, bagaimanapun, mempunyai sedikit atau tiada kesan sampingan sedemikian. Kesan mereka biasanya berlangsung selama kira-kira 24 jam.

Cortisone

Cortisone adalah hormon endogen yang melakukan banyak tugas dalam badan. Kesan anti-radangnya yang kuat juga digunakan dalam terapi demam hay: Bahan yang serupa dengan kortison (glukokortikoid) digunakan.

Glukokortikoid biasanya digunakan secara tempatan untuk demam hay (sebagai semburan hidung), dan kurang kerap secara sistemik (sebagai tablet). Dengan persediaan kortison tempatan (seperti beclometasone – atau semburan hidung budesonide), hampir tidak ada kesan sampingan yang dijangkakan.

Semburan hidung kortison adalah pilihan pertama untuk merawat gejala demam hay yang sederhana hingga teruk. Gabungan kortison dan azelastine antihistamin dalam semburan hidung dianggap sangat berkesan.

Gejala adalah sederhana hingga teruk jika ia membawa kepada gangguan tidur, kurang tumpuan di sekolah atau tempat kerja, gangguan dalam kehidupan seharian atau aduan lain yang mengganggu. Walau bagaimanapun, penghidap alahan juga boleh menggunakan semburan kortison sebagai alternatif kepada antihistamin walaupun untuk gejala ringan.

Antagonis reseptor leukotriene

Semburan hidung dekongestan dan bilas hidung

Semburan hidung dekongestan memberikan kelegaan cepat daripada demam hay apabila hidung bengkak ditutup. Walau bagaimanapun, ia harus digunakan untuk maksimum satu minggu. Jika tidak, terdapat risiko bahawa membran mukus hidung kering, yang boleh memburukkan lagi tindak balas alahan. Di samping itu, persediaan dekongestan sendiri boleh mencetuskan keradangan (rhinitis medicamentosa).

Bilas hidung juga merupakan sebahagian daripada terapi demam hay simptomatik: ia membersihkan mukosa hidung daripada debunga.

Pada siang hari, semburan hidung dengan larutan garam adalah sangat mudah. Walau bagaimanapun, membilas hidung dengan douche hidung, seperti yang terdapat di kedai ubat dan farmasi, adalah lebih berkesan. Gejala alahan selalunya boleh dikurangkan dengan ketara dengan ini.

Untuk menjaga kulit hidung (lendir) yang merengsa, penghidap boleh menggunakan salap yang mengandungi dexpanthenol.

Penstabil sel mast (cromones)

Apa yang dipanggil cromones (seperti asid cromoglisic, nedocromil) "menstabilkan" sel mast supaya mereka tidak lagi melepaskan bahan utusan radang. Kerana keberkesanannya yang rendah, penstabil sel mast bukanlah sebahagian daripada terapi standard untuk demam hay dan digunakan dalam kes luar biasa paling banyak.

Cromone boleh didapati dalam pelbagai bentuk (semburan hidung, titisan mata, penyedut dos bermeter, kapsul untuk pengingesan). Mereka bertindak secara tempatan sahaja - ini juga terpakai kepada asid cromoglisic, yang boleh didapati dalam bentuk kapsul. Ini hanya memberi kesan pada membran mukus dalam usus, tetapi tidak diserap ke dalam badan.

Terapi demam hay: Imunoterapi khusus (SIT, "penyahpekaan")

Imunoterapi khusus (SIT) kini merupakan satu-satunya pilihan untuk rawatan demam hay yang mengurangkan mekanisme asal simptom - tindak balas imun yang berlebihan. Oleh itu, doktor juga bercakap tentang terapi demam hay kausal. Prosedur itu sendiri, imunoterapi khusus, juga dipanggil imunoterapi khusus alergen (AIT). Dalam kes alahan debunga, seseorang juga bercakap tentang hiposensitisasi demam hay, desensitisasi demam hay atau vaksinasi demam hay.

Dalam kaedah rawatan ini, sistem imun secara beransur-ansur terbiasa dengan alergen yang sebenarnya tidak berbahaya (protein debunga) supaya ia akhirnya bertindak balas dengan kurang "sensitif" kepada mereka.

  1. Kesan desensitisasi adalah sangat baik, terutamanya dengan demam hay, seperti yang ditunjukkan oleh beberapa kajian saintifik yang besar.
  2. Dalam kes demam hay, adalah sukar untuk mengelakkan bahan penyebab alahan (pelepasan alahan), kerana debunga sering terbang ratusan kilometer melalui udara dan mereka yang terjejas hampir tidak dapat melindungi diri mereka daripadanya. Oleh itu, desensitisasi boleh meningkatkan kualiti hidup penghidap alahan.
  3. Dalam kebanyakan kes, demam hay bertukar menjadi asma alahan selepas beberapa ketika. Penyahpekaan demam hay yang berjaya boleh menghalang apa yang dipanggil perubahan peringkat ini.

Desensitisasi untuk demam hay: Bagaimana ia berfungsi?

Prinsip desensitisasi demam hay adalah untuk memperkenalkan bahan penyebab alahan (alergen) ke dalam badan dalam dos yang semakin meningkat. Dengan cara ini, sistem imun sepatutnya membiasakannya, boleh dikatakan, dan akhirnya tidak lagi melawan alergen. Tepat bagaimana pelaziman ini berlaku masih belum dijelaskan dengan pasti. Walau bagaimanapun, kejayaan desensitisasi untuk demam hay tidak dapat dipertikaikan.

Siapa yang melakukan desensitisasi untuk demam hay?

Penyahpekaan demam hay dilakukan oleh pakar perubatan yang terlatih khas untuk tujuan ini. Mereka ini biasanya pakar dermatologi, doktor telinga, hidung dan tekak (ENT) atau pakar dalam yang pakar dalam perubatan pulmonari. Mereka biasanya menjalankan rawatan secara pesakit luar di pejabat doktor. Walau bagaimanapun, dalam kes alahan yang teruk atau untuk rawatan jangka pendek (lihat di bawah), penginapan pesakit dalam mungkin diperlukan.

Memandangkan imunoterapi khusus boleh membawa kepada tindak balas alahan yang mengancam nyawa (tindak balas anafilaksis) dalam kes yang sangat jarang berlaku, doktor mesti mempunyai pengetahuan dan ubat yang sesuai untuk merawat kecemasan sedemikian.

Bila dan berapa lama penyahpekaan dilakukan?

Masa tepat untuk memulakan hiposensitisasi bergantung pada jenis debunga yang mana pesakit yang dirawat adalah alah kepada. Tumbuhan yang berbeza mengeluarkan debunga mereka pada masa yang berbeza dalam setahun, yang mana doktor perlu mengambil kira dalam bentuk terapi demam hay ini.

Biasanya, desensitisasi demam hay dimulakan beberapa bulan sebelum permulaan musim alergen "peribadi" dan oleh itu biasanya sudah pada musim luruh.

Untuk siapa desensitisasi untuk demam hay sesuai?

Penyahpekaan sebagai terapi demam hay pada dasarnya boleh dilakukan pada sebarang umur. Pada kanak-kanak, bagaimanapun, ia biasanya hanya digunakan dari umur lima tahun. Salah satu sebab untuk ini ialah terdapat sedikit data sistematik yang tersedia untuk kanak-kanak yang lebih muda, dan tindak balas anafilaksis yang boleh berlaku akibat terapi adalah lebih sukar untuk dikenali di sini.

Pada dasarnya, desensitisasi demam hay pada zaman kanak-kanak sangat berkesan. Walau bagaimanapun, sesetengah orang tidak mengalami demam hay sehingga mereka lebih tua. Tiada had umur atas yang ketat untuk desensitisasi demam hay. Apa yang penting ialah keadaan fizikal am yang baik. Sekiranya terdapat keraguan, doktor anda akan memberitahu anda sama ada imunoterapi khusus boleh dilakukan dalam kes anda atau tidak.

Untuk siapa desensitisasi demam hay tidak sesuai?

Penyahpekaan demam hay tidak digalakkan dalam kes di mana potensi risiko rawatan melebihi manfaat yang dijangkakan. Kes-kes ini termasuk, sebagai contoh:

  • kanser semasa
  • penyakit sistem imun yang teruk (penyakit autoimun atau gangguan imun yang diperoleh disebabkan oleh ubat-ubatan atau penyakit seperti AIDS)
  • asma yang tidak terkawal
  • penyakit psikiatri yang teruk

Wanita tidak boleh memulakan hiposensitisasi semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, AIT untuk alahan debunga yang telah dimulakan boleh diteruskan jika ia diterima dengan baik.

Desensitisasi untuk demam hay: Bagaimanakah ia berfungsi dengan tepat?

Sebelum desensitisasi untuk demam hay dipertimbangkan, dua perkara mesti dipastikan: Pertama, aduan itu benar-benar alah. Kedua, debunga manakah yang mencetuskan mereka. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini di bawah Hay fever: Pemeriksaan dan diagnosis.

Sebelum penyahpekaan bermula, perundingan penerangan diadakan: Doktor memaklumkan kepada pesakit tentang prosedur serta kemungkinan risiko dan kesan sampingan terapi demam hay penyebab. Walaupun penyahpekaan adalah prosedur berisiko rendah, tindak balas alahan berlebihan (tindak balas anafilaksis) boleh berlaku dalam kes yang sangat jarang berlaku.

Semasa perundingan penerangan, doktor juga akan bertanya kepada pesakit tentang sejarah perubatannya (anamnesis). Ini membantunya menilai sama ada penyahpekaan untuk terapi demam hay selamat dalam kes tertentu. Selepas temu bual, pesakit mesti menandatangani borang - untuk mengesahkan bahawa doktor telah memaklumkan kepadanya tentang rawatan dan kemungkinan kesan sampingannya.

Imunoterapi subkutaneus (SCIT).

Dalam SCIT, doktor menggunakan picagari dengan jarum yang sangat halus (jarum 26G). Selepas membasmi kuman kawasan kulit, doktor menyuntik alergen ke dalam lipatan kulit di bahagian belakang lengan atas. Tusukan hanya menyakitkan seketika; semasa suntikan, pesakit merasakan paling banyak sedikit sensasi tekanan.

Atas sebab keselamatan, pesakit mesti berada di pejabat sekurang-kurangnya 30 minit selepas suntikan sekiranya berlaku tindak balas alergi yang berlebihan. Kemerahan dan bengkak tempatan di tapak suntikan adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, sesiapa yang berasa amat tidak selesa harus memberitahu doktor atau kakitangan perubatan dengan segera.

Selepas 30 minit, doktor akan memeriksa semula tapak suntikan sebelum pesakit dibenarkan pulang. Suntikan ini biasanya diberikan kira-kira sekali seminggu selama beberapa bulan. Jumlah suntikan yang diperlukan bergantung kepada penyediaan yang digunakan.

Imunoterapi sublingual (SLIT)

Dalam SLIT, doktor meletakkan alergen dalam bentuk titisan atau tablet di bawah lidah pesakit. Ia kekal di sana selama dua hingga tiga minit jika boleh, yang bermaksud bahawa pesakit tidak boleh menelan selama itu. Selepas itu, dia tidak boleh minum apa-apa selama sekurang-kurangnya lima minit. Permohonan pertama dilakukan di bawah pengawasan doktor. Selepas itu, pesakit boleh melakukan SLIT sendiri.

Imunoterapi subkutaneus (SCIT).

Dalam SCIT, doktor menggunakan picagari dengan jarum yang sangat halus (jarum 26G). Selepas membasmi kuman kawasan kulit, doktor menyuntik alergen ke dalam lipatan kulit di bahagian belakang lengan atas. Tusukan hanya menyakitkan seketika; semasa suntikan, pesakit merasakan paling banyak sedikit sensasi tekanan.

Atas sebab keselamatan, pesakit mesti berada di pejabat sekurang-kurangnya 30 minit selepas suntikan sekiranya berlaku tindak balas alergi yang berlebihan. Kemerahan dan bengkak tempatan di tapak suntikan adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, sesiapa yang berasa amat tidak selesa harus memberitahu doktor atau kakitangan perubatan dengan segera.

Selepas 30 minit, doktor akan memeriksa semula tapak suntikan sebelum pesakit dibenarkan pulang. Suntikan ini biasanya diberikan kira-kira sekali seminggu selama beberapa bulan. Jumlah suntikan yang diperlukan bergantung kepada penyediaan yang digunakan.

Imunoterapi sublingual (SLIT)

Dalam SLIT, doktor meletakkan alergen dalam bentuk titisan atau tablet di bawah lidah pesakit. Ia kekal di sana selama dua hingga tiga minit jika boleh, yang bermaksud bahawa pesakit tidak boleh menelan selama itu. Selepas itu, dia tidak boleh minum apa-apa selama sekurang-kurangnya lima minit. Permohonan pertama dilakukan di bawah pengawasan doktor. Selepas itu, pesakit boleh melakukan SLIT sendiri.

Terdapat banyak kajian tentang keberkesanan homeopati untuk demam hay dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, kajian ini tidak memasukkan nilai sasaran objektif; sebaliknya, subjek hanya menyatakan persepsi subjektif mereka tentang keberkesanan homeopati - dan ini sukar untuk disahkan dan bergantung kepada pelbagai faktor yang mempengaruhi.

Oleh itu pendekatan yang berbeza telah diambil dalam kajian dari India (Gosh et al., 2013). Ia dapat menemui perubahan yang boleh disahkan dalam nilai makmal hasil rawatan homeopati: Terapi demam hay selama setahun dengan pelbagai ubat homeopati (termasuk Natrium muriaticum, Allium cepa dan Euphrasia officinalis) mengurangkan kepekatan yang dipanggil antibodi IgE dan eosinofilik. granulosit (subkumpulan sel darah putih) dalam darah subjek. Parameter ini biasanya dinaikkan dalam penyakit alahan seperti demam hay.

Walau bagaimanapun, kajian ini adalah sangat kecil dengan 34 subjek. Lebih banyak kajian saintifik dengan bilangan subjek yang lebih besar diperlukan untuk membuktikan keberkesanan homeopati dalam demam hay.

Homeopati organotropik

Sesetengah doktor melihat terapi demam hay sebagai bidang aplikasi yang sesuai untuk apa yang dipanggil homeopati organotropik (homeopati berasaskan petunjuk).

Di satu pihak, rawatan itu lebih kurang disesuaikan secara individu untuk pesakit masing-masing. Sebaliknya, arah homeopati ini membolehkan rawatan yang cepat. Rawatan sendiri juga lebih mungkin dilakukan.

Pada dasarnya, bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan homeopati untuk demam hay tanpa nasihat doktor atau homeopati.

Homeopati untuk demam hay: persediaan yang kerap digunakan

Bidang permohonan

Kawasan permohonan

Galphimia glauca

Untuk mata berair, gatal dan serangan bersin yang ganas. Juga boleh diambil sebagai pencegahan - bermula enam hingga lapan minggu sebelum musim debunga.

Allium cepa (bawang dapur)

Aduan terutamanya di hidung: terbakar, hidung berair

Euphrasia (cerah mata)

Aduan terutamanya pada mata: mata terbakar, berair

Wyethia helenoides

Gatal di kerongkong atau jauh di leher

Arundo mauritanica (paip air)

Gatal di telinga

Ubat homeopati ini biasanya digunakan dalam potensi D6 atau D12. Pesakit perlu mengambil lima globul setiap satu kira-kira tiga hingga lima kali sehari. Sekiranya aduan sangat kuat, pesakit boleh mengambil lima globul setiap jam selama enam hingga sepuluh jam. Dari hari kedua dia kemudian mengurangkan dos kembali ke tahap biasa (tiga hingga lima kali sehari setiap lima globul).