HbA1c: Maksud Nilai Makmal Anda

Apakah HbA1c dan bagaimana ia terbentuk?

Hemoglobin adalah pigmen darah merah dan membolehkan pengangkutan oksigen dan karbon dioksida dalam badan. Terdapat pelbagai jenis hemoglobin, dengan hemoglobin dewasa normal dipanggil HbA.

Walau bagaimanapun, pesakit diabetes mempunyai paras glukosa darah yang tinggi untuk jangka masa yang lebih lama. Akibatnya, ikatan antara gula dan hemoglobin menjadi kuat dan tidak larut. Ia kekal di tempatnya sehingga sel darah merah dipecahkan pada akhir hayat mereka. Ini berlaku selepas kira-kira tiga bulan. Oleh itu, nilai HbA1c memberikan maklumat tentang purata kepekatan gula dalam darah pesakit dalam beberapa minggu yang lalu.

HbA1c: unit ukuran

Walau bagaimanapun, kaedah baharu Persekutuan Kimia Klinikal Antarabangsa (IFCC) kini dianggap sebagai titik rujukan antarabangsa: ia memberikan nilai dalam milimol per mol hemoglobin (mmol/mol Hb). Unit ukuran boleh ditukar kepada satu sama lain menggunakan formula:

Hemoglobin A1c (IFCC) dalam mmol/mol Hb = (%HbA1c -2.15) : 0.0915

HbA1c: Nilai rujukan

HbA1c: Jadual dengan nilai normal dan had.

Terdapat dua garis panduan penilaian yang berbeza di sini:

Menurut Deklarasi St. Vincent, nilai HbA1c dinilai seperti berikut:

Nilai peratusan HbA1c

Penilaian

<6,5%

Diabetes dikawal dengan baik

6,5 - 7,5%

Diabetes diselaraskan secara sederhana

> 7,5%

Diabetes kurang diselaraskan

Menurut cadangan Suruhanjaya Pakar Eropah, sebaliknya, nilai dinilai seperti berikut:

Nilai peratusan HbA1c

Penilaian

<6%

tiada penyakit kencing manis

6 - 7%

7 - 8%

Diabetes diselaraskan dengan baik

8 - 9%

Diabetes diselaraskan dengan baik

9 - 10%

Diabetes diselaraskan dengan memuaskan

> 10%

Diabetes kurang diselaraskan

Pada kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes, HbA1c hendaklah di bawah 7.5%. Nilai sasaran yang tepat ditentukan secara individu untuk setiap pesakit.

HbA1c untuk susulan

Palsu semua jelas mungkin

Malangnya, jika HbA1c adalah normal, ini tidak secara automatik bermakna keadaan glukosa darah adalah baik. Kenaikan singkat dalam glukosa darah (kurang daripada empat jam) tidak menjejaskan HbA1c. Oleh itu, kemungkinan besar saraf dan saluran darah telah rosak oleh gula yang tinggi, tanpa ia dapat dilihat dalam penemuan makmal.