Kolesterol HDL: Maksud Nilai Makmal Anda

Apa itu kolesterol HDL?

Kolesterol HDL ialah sistem pengangkutan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) untuk kolesterol dalam darah. Ia mengangkut kolesterol dari sel badan ke hati, di mana lemak darah boleh dipecahkan. Selain itu, HDL mampu membuang kolesterol berlebihan yang telah termendap di dinding salur darah. Oleh itu, kolesterol HDL melindungi daripada "pengerasan arteri" (arteriosklerosis atau aterosklerosis) dan oleh itu sering dirujuk sebagai kolesterol baik.

Akibat berbahaya arteriosklerosis ialah gangguan peredaran darah dalam pelbagai tisu dan organ, contohnya penyakit jantung koronari (asas serangan jantung) dan strok.

Bilakah kolesterol HDL ditentukan?

Tahap HDL ditentukan apabila doktor ingin menilai risiko aterosklerosis dan khususnya penyakit jantung koronari (CHD). Risiko ini meningkat jika kolesterol HDL terlalu rendah. Tetapi risiko aterosklerosis juga nampaknya meningkat pada tahap yang sangat tinggi (melebihi kira-kira 90 mg/dl).

Kolesterol HDL: nilai standard

Untuk mengukur kolesterol HDL, doktor mengambil sampel darah. Oleh kerana lemak memasuki darah melalui pengambilan makanan, sampel darah harus diambil pada perut kosong, sekurang-kurangnya untuk penentuan pertama. Penggunaan berlebihan makanan berlemak atau alkohol pada hari-hari sebelumnya juga harus dielakkan, kerana ia boleh memalsukan keputusan. Namun, menurut pendapat pakar semasa, pemeriksaan susulan khususnya juga boleh dilakukan tanpa berpuasa.

Umur atau jantina

Nilai normal kolesterol HDL

Baru lahir

22 – 89 mg/dl

Bayi

13 – 53 mg/dl

Bayi

22 – 89 mg/dl

Wanita

45 – 65 mg/dl

Tetapi

35 – 55 mg/dl

Untuk memudahkan, seseorang boleh ingat: kepekatan darah kolesterol HDL pada wanita hendaklah sekurang-kurangnya 45 mg/dl, pada lelaki 40 mg/dl.

Selain kolesterol HDL, doktor juga menentukan jumlah kolesterol dan kolesterol LDL "buruk" - untuk anggaran yang lebih baik tentang risiko aterosklerosis. Untuk tujuan ini, dia juga boleh mengira hasil bagi jumlah kolesterol dan kolesterol HDL (sasaran: < 4.5) serta hasil bagi LDL/HDL. Untuk yang terakhir:

Sementara itu, quotient LDL/HDL telah kehilangan beberapa kepentingannya ketika datang untuk menganggar risiko kardiovaskular. Nampaknya, paras kolesterol HDL "baik" yang sangat tinggi (melebihi kira-kira 90 mg/dl) sebenarnya meningkatkan risiko aterosklerosis. Dengan kolesterol HDL, oleh itu, peraturannya bukan: lebih banyak, lebih baik.

Bagaimanakah saya boleh meningkatkan kolesterol HDL?

Jika HDL terlalu rendah, terdapat keperluan untuk bertindak. Pesakit dengan faktor risiko lain untuk aterosklerosis khususnya harus meningkatkan kolesterol HDL mereka. Ini termasuk diabetes mellitus, gangguan metabolisme lipid kongenital dan obesiti.

Menahan diri daripada nikotin juga menyebabkan nilai darah HDL meningkat. Jika langkah asas ini tidak berkesan, ubat penurun kolesterol tambahan digunakan, tetapi pengaruhnya terhadap kolesterol HDL adalah kurang daripada kolesterol LDL.

Bagaimana jika kolesterol HDL terlalu tinggi?

Kolesterol HDL hanya terlalu tinggi dalam kes yang jarang berlaku: menurut kajian, nilai melebihi lebih kurang. 90 mg/dl boleh meningkatkan risiko aterosklerosis dan kemungkinan penyakit sekunder seperti serangan jantung.