Kulat Kepala: Punca, Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

  • Penerangan: Kulat kulit kepala (tinea capitis) adalah penyakit kulat pada kulit kepala berbulu yang disebabkan oleh jangkitan kulat kulit. Kanak-kanak sering terjejas.
  • Simptom: Simptom termasuk tompok bulat, botak pada kulit kepala (rambut gugur) dengan sisik kelabu, kawasan kulit yang meradang dan gatal-gatal.
  • Rawatan: Dalam kes ringan, doktor merawat kulat kepala dengan agen antikulat dalam bentuk syampu, krim atau penyelesaian. Dalam kes yang lebih teruk, agen antikulat dalam bentuk tablet atau suntikan diperlukan.
  • Punca: Kulat kepala disebabkan oleh jangkitan kulit kepala dengan kulat kulit. Pembawa biasanya haiwan seperti anjing, kucing, hamster, arnab dan guinea pig.
  • Diagnosis: Perundingan dengan doktor, pemeriksaan fizikal (cth. pemeriksaan di bawah mikroskop, penyediaan kultur kulat di makmal).
  • Pencegahan: Elakkan daripada bersentuhan dengan haiwan yang mempunyai tompok botak yang ketara pada kulit, jangan berkongsi objek (cth. berus, tuala) dengan orang sakit dan nyah kuman dengan kerap, basuh pakaian pada suhu 95 darjah Celsius.

Apa itu kulat kepala?

Kulat kepala, secara perubatan dikenali sebagai tinea capitis, adalah penyakit kulat berjangkit (mikosis) yang menjejaskan kawasan berbulu kepala (cth rambut kulit kepala, kening, bulu mata, janggut). Ia adalah subjenis penyakit kulit kulat dan disebabkan oleh kulat kulit seperti kulat berfilamen (dermatophytes), jarang juga kulat (Aspergillus) dan yis (Candida).

Haiwan seperti anjing dan kucing sering dijangkiti patogen kulat yang dihantar kepada manusia melalui sentuhan (cth. membelai). Kulat kepala sangat menular dan juga disebarkan dari orang ke orang.

Siapa yang terjejas terutamanya?

Pemilik haiwan dan orang yang bekerja dengan haiwan (cth. dalam pertanian, di ladang pembiakan) juga sering jatuh sakit dengan kulat kepala. Di Jerman, kulat kepala juga semakin banyak berlaku pada orang yang lebih tua.

Bagaimana anda mengenali kulat kepala?

Gejala kulat kepala sangat berbeza. Pada mulanya, nodul kemerahan (papula) biasanya terbentuk di sekitar batang rambut. Selepas beberapa hari, papula menjadi lebih pucat dan mengelupas. Rambut menjadi rapuh dan putus. Akibatnya, satu atau lebih jelas, tompok botak bulat (alopecia) terbentuk pada kulit kepala. Kawasan kulit yang terjejas biasanya ditutup dengan sisik kelabu. Kulit kepala sering kemerahan, gatal dan menyakitkan.

Dalam sesetengah kes, abses yang menyakitkan, yang biasanya ditutup dengan kerak (tinea barbae), muncul pada rambut janggut lelaki akibat jangkitan.

Dalam kes yang teruk, nodus limfa di leher dan tekak membengkak dan sensitif kepada tekanan. Kadang-kadang, demam juga berlaku.

Keradangan yang teruk boleh menyebabkan kerosakan kekal pada akar rambut. Dalam kes yang teruk, kulit kepala di kawasan ini kekal botak selama-lamanya selepas sembuh. Parut selalunya kekal di kulit kepala.

Serangan kulat kulit kepala yang teruk khususnya menjejaskan kualiti hidup ramai penghidap. Mereka berasa malu dengan tompok botak di kepala mereka dan oleh itu sering mengalami tekanan psikologi.

Bagaimana kulat kulit kepala dirawat?

Adalah penting untuk merawat kulat kepala secepat mungkin dan selama mungkin. Ini kerana gejala sering reda dengan cepat akibat rawatan menyebabkan ramai pesakit menghentikan rawatan awal. Walau bagaimanapun, ini membolehkan kulat merebak semula. Jika haiwan peliharaan adalah pembawa kulat, ia juga perlu untuk merawatnya untuk mengelakkan jangkitan semula.

Adalah penting untuk memulakan rawatan secepat mungkin untuk mengelakkan jangkitan kulat daripada terus merebak dan mengurangkan risiko jangkitan.

Syampu, penyelesaian dan krim

Pertama sekali, doktor merawat kulat kepala secara luaran dengan agen antikulat (antimikotik) dalam bentuk syampu, larutan dan krim yang digunakan secara tempatan pada kulit. Ini membunuh kulat (fungicidal) atau menghalang pertumbuhan kulat (fungistatic).

Bahan aktif seperti terbinafine, itraconazole dan fluconazole digunakan.

Dalam kebanyakan kes, rawatan tambahan dengan ubat antikulat dalam bentuk tablet, larutan minuman (penggantungan) dan suntikan (terapi sistemik) diperlukan untuk kulat kepala. Adalah penting untuk mengambil ubat untuk tempoh masa yang cukup lama sehingga tiada lagi patogen dapat dikesan.

Rawatan berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Memandangkan sesetengah ubat boleh merosakkan hati dalam kes yang jarang berlaku, adalah dinasihatkan untuk doktor memeriksa nilai darah secara berkala.

Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan gabungan rawatan tempatan dan sistemik dengan agen antikulat untuk rawatan kulat kepala.

Antibiotik dan kortison

Dalam kes jangkitan bakteria, doktor biasanya juga menetapkan antibiotik untuk digunakan pada kulit (cth. salap, krim). Ini menghalang pertumbuhan bakteria (antibiotik bacteriostatic) atau membunuh patogen (antibiotik bakteria).

Pemulihan rumah

Sesetengah ubat rumah juga boleh membantu melegakan kerengsaan kulit kepala dan gatal-gatal yang disebabkan oleh kulat kepala. Mampat sejuk, gel aloe vera atau gel witch hazel mempunyai kesan penyejukan dan boleh membantu melegakan kegatalan.

Jangan menggaru kawasan kulit yang gatal. Ini memburukkan lagi gejala dan boleh menyebabkan jangkitan bakteria dan keradangan.

Semasa mencuci rambut, adalah penting untuk tidak menggunakan air yang terlalu panas. Ini merengsakan kulit kepala yang sudah tertekan dan meningkatkan kegatalan. Untuk memendekkan tempoh rawatan, selalunya masuk akal untuk memotong rambut panjang pendek.

Relaksasi mengurangkan gejala bagi sesetengah pesakit. Sebagai contoh, latihan autogenik atau kelonggaran otot progresif boleh membantu.

Bagaimanakah kulat kepala berkembang?

Kulat kulit kepala berlaku apabila kulat kulit seperti kulat berfilamen (dermatophytes), acuan (Aspergillus) dan yis (Candida) menyerang kulit kepala dan menembusi folikel rambut. Selalunya kulat berfilamen, contohnya Microsporum canis, Trichophyton tonsurans, lebih jarang Trichophyton violaceum, menyebabkan penyakit ini. Di Jerman, peningkatan penyebaran patogen Microsporum canis boleh diperhatikan, yang kebanyakannya disebarkan oleh kucing dan anjing.

Bagaimanakah kulat kepala dihantar?

Dalam kebanyakan kes, jangkitan berlaku melalui haiwan seperti anjing, kucing, hamster, arnab dan guinea pig. Anak lembu di ladang juga merupakan pembawa yang berpotensi. Haiwan itu dijangkiti dengan patogen, yang dihantar kepada manusia melalui sentuhan langsung. Kanak-kanak khususnya yang bermain dengan haiwan sering terkena kulat kepala dan menjadi pembawa kepada orang lain. Oleh kerana kulat kepala sangat menular, wabak semakin banyak berlaku di sekolah dan taska.

Untuk mengelakkan keguguran rambut kekal atau parut yang disebabkan oleh kulat kepala, adalah penting untuk berunding dengan doktor secepat mungkin pada tanda-tanda pertama. Jika anda mengesyaki anda menghidap kulat kepala, GP anda ialah pelabuhan pertama anda. Mereka akan merujuk anda kepada pakar dermatologi jika perlu atau untuk pemeriksaan lanjut.

Banyak penyakit kulit lain (cth. psoriasis, ekzema atopik, seborrhea, ekzema kontak) mempunyai simptom yang sama, tetapi biasanya memerlukan rawatan yang berbeza secara asasnya. Oleh itu, doktor akan menjalankan pemeriksaan terperinci.

Rundingan dengan doktor

Pemeriksaan fizikal

Doktor kemudian memeriksa kawasan kulit yang terjejas untuk keabnormalan penglihatan (contohnya kemerahan). Dia akan memeriksa kulit dengan teliti (cth. dengan kaca pembesar kulit khas atau mikroskop) dan merabanya. Perubahan kulit yang tipikal selalunya memberi petunjuk awal kepada doktor tentang penyakit kulat.

Mewujudkan budaya kulat

Untuk diagnosis yang boleh dipercayai, doktor kemudiannya akan mengambil budaya kulat untuk menentukan patogen yang tepat. Untuk melakukan ini, dia mengambil rambut atau tunggul rambut dan kepingan kulit dari kawasan yang terjejas. Kultur kemudian ditanam di makmal pada medium kultur khas untuk menentukan jenis kulat yang tepat. Budaya kulat memberikan doktor maklumat penting tentang patogen dan ubat yang berkesan terhadapnya.

Pemerhatian di bawah cahaya UV

Ahli keluarga dan orang lain yang mempunyai hubungan rapat dengan orang yang mempunyai kulat kepala juga perlu diperiksa.

Bolehkah kulat kepala diubati?

Kulat kepala biasanya berkembang selama beberapa hari dan, jika dirawat awal, reda selepas beberapa minggu. Walau bagaimanapun, jika kulat kepala tidak dirawat dan kawasan yang terjejas sudah dijangkiti kulat atau bakteria, ia mungkin kekal tidak berbulu (botak) selama-lamanya selepas jangkitan itu sembuh.

Dalam sesetengah kes, jangkitan teruk boleh meninggalkan parut pada kulit kepala. Oleh itu, dapatkan nasihat doktor secepat mungkin pada tanda-tanda awal kulat kepala.

Walaupun kulat kepala berjaya sembuh, adalah mungkin untuk dijangkiti semula!

Bagaimana anda boleh mencegah kulat kepala?

Sebaik-baiknya basuh pakaian (cth. bantal, tuala, topi) pada suhu 95 darjah Celsius atau gunakan detergen kebersihan khas untuk membunuh kulat dengan selamat. Elakkan sentuhan dengan haiwan yang mempunyai tompok botak, bulat, bersisik pada badan mereka.

Selagi anda mempunyai kulat kepala, lebih baik elakkan pergi ke pendandan rambut. Kanak-kanak yang dijangkiti tidak boleh kembali ke sekolah atau tadika sehingga sekurang-kurangnya seminggu selepas doktor memulakan rawatan. Pastikan anda memaklumkan pihak sekolah atau tadika untuk memaklumkan ibu bapa dan guru tentang kemungkinan jangkitan.