Penyembuhan | Fisioterapi untuk kelemahan otot jantung

Healing

Sebagai peraturan, mereka yang terkena akan mengalami kronik jantung kelemahan otot sepanjang hayat mereka. Walau bagaimanapun, jika penyebab sebenar penyakit dapat dijumpai dan dibendung dalam masa dengan prosedur diagnostik yang sesuai, pemulihan penyakit tersebut jantung otot mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Walaupun kemungkinan penyembuhan lengkap agak kecil, namun jantung kelemahan otot dapat diselaraskan dengan baik kerana perkembangan perubatan dan terapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sehingga orang yang terjejas dapat memperoleh kembali kualiti hidup yang tinggi dan juga jangka hayat mereka dapat meningkat dengan ketara.

Walau bagaimanapun, faktor yang paling penting untuk kursus ini adalah kepatuhan pesakit (kepatuhan terhadap terapi). Pesakit harus bersikap sesuai dengan penyakit, yang dalam kebanyakan kes disertai dengan perubahan dalam kehidupan sehari-hari. Terapi ubat sama seperti latihan biasa, tabiat makan yang sihat dan penghindaran sumber bahaya yang berpotensi.

Jangka hayat

Jangka hayat kekurangan jantung terutamanya bergantung pada jenis penyakit, tahapnya dan kemungkinan penyakit bersamaan. Umur dan gaya hidup peribadi pesakit serta penyertaan aktif dalam terapi juga memainkan peranan penting. Menurut kajian oleh Robert Koch Institute, kira-kira 50% pesakit dengan kelemahan otot jantung mati dalam empat tahun pertama selepas diagnosis. Dengan rancangan terapi yang mapan dan sikap yang tepat dengan ubat-ubatan yang memerangi penyebab yang menyebabkan kelemahan otot jantung, prognosis jangka hayat dapat ditingkatkan dengan ketara, sehingga banyak pesakit masih dapat mencapai usia yang relatif tinggi walaupun ada penyakit.

Dadah

Untuk rawatan kekurangan miokard, terdapat pelbagai ubat yang boleh digunakan untuk rawatan. Beta-blocker Beta-blocker melambatkan dan menguatkan degupan jantung sehingga dilindungi oleh terapi. Penting agar ubat-ubatan tersebut meningkat secara beransur-ansur dan tidak dihentikan secara tiba-tiba.

ACE inhibitors Ini menghalang enzim tertentu (asetilkolinesterase) yang membawa kepada pembentukan angiotensin II. Mengambil ubat ini mencegah penyempitan darah kapal supaya jantung tidak perlu mengepam daya tahan yang terlalu banyak. Sartane Sartane atau antagonis angiotensin terutamanya digunakan untuk rawatan hipertensi.

Mereka juga merupakan alternatif untuk ACE inhibitors sekiranya mereka tidak bertoleransi dengan baik. Diuratics Ini adalah agen penyahhidratan yang digunakan terutamanya pada pesakit yang cenderung terkena air kerana kegagalan jantung. Dengan mengeluarkan air berlebihan, jantung berasa lega. Glikosida jantung Glikosida jantung menguatkan dan melambatkan degupan jantung dan dengan itu melegakan tekanan dari darah kapal supaya tidak berlaku kesesakan darah.