Masa penyembuhan | Alveolitis sicca

Masa penyembuhan

Penyembuhan dari alveolitis sicca biasanya memakan masa sekitar 7-10 hari dengan rawatan yang betul, tetapi juga boleh memakan masa beberapa minggu. Ejen pembilasan yang mempunyai kesan pembasmi kuman dapat digunakan untuk menyokong proses penyembuhan. Tamponade mesti diganti secara berkala oleh doktor gigi untuk mengelakkan jangkitan baru.

Luka kemudian akan tumbuh dari masa ke masa. Lazimnya kesakitan sudah lega setelah rawatan pertama, tetapi ini tidak bermakna ia sembuh dengan segera. Penyembuhan yang lengkap memerlukan masa dan arahan doktor yang merawat mesti dipatuhi dalam apa jua keadaan.

Semasa mengeluarkan gigi, luka terbuka yang lebih besar dibuat, yang mesti sembuh semula ketika rehat. Anda harus menahan diri dari rokok selama ini, sebagai nikotin dibekalkan boleh menyebabkan penyembuhan luka gangguan. Proses penyembuhan boleh berpanjangan atau luka mungkin meradang.

Nikotin menyebabkan kemerosotan darah peredaran. Sekiranya anda pernah rokok untuk jangka masa yang lebih lama, risiko berkembang alveolitis sicca meningkat, kerana pada umumnya ada yang lebih miskin darah peredaran dalam tisu. Penyembuhan luka bertambah buruk kerana gusi, yang sebelumnya mengelilingi gigi, boleh mati.

Di samping nikotin, ada bahan lain dalam rokok yang disedut dan dengan itu mencemarkan luka. Amat berbahaya apabila rokok secara langsung selepas operasi atau sekiranya berlaku alveolitis sicca. Komponen yang kotor menyebabkan keradangan, kembung dan kematian tisu. Untuk mengelakkan alveolitis sicca, merokok harus dielakkan untuk beberapa hari pertama. Sekali utama penyembuhan luka selesai, kurang teruk, tetapi paling selamat menunggu sehingga luka sembuh sepenuhnya.

Punca

Kebarangkalian mendapat alveolitis sicca adalah antara 1 hingga 4 peratus. Setelah gigi dicabut, luka biasanya terisi darah, yang menyebabkan a darah beku terbentuk semasa proses penyembuhan. Ini melindungi luka dari bakteria, virus dan kulat sehingga membran mukus tumbuh di atas luka.

Dalam kes alveolitis sicca ini tidak berlaku dengan tepat. Dalam proses "penyembuhan" tidak "darah beku"Bentuk atau yang sedia ada hancur lagi. Pembilasan berlebihan juga boleh mengeluarkan pelindung darah beku.

Oleh itu lubang tidak dilindungi dan makanan tetap terkumpul di dalamnya. Di samping itu, tulang dan saraf terdedah. Ini adalah permulaan keradangan, kerana bakteria boleh menembusi tanpa halangan dan merengsakan tulang dan saraf.

Sejarah

3-4 hari selepas operasi, yang pertama kesakitan muncul, yang boleh bertahan selama beberapa minggu. Dari masa pertama kesakitan gejala disarankan berjumpa doktor gigi. Setelah rawatan dimulakan, memerlukan beberapa minggu sehingga selaput lendir tumbuh sepenuhnya di atas luka.

Sekiranya tidak dirawat, keradangan akan bertambah teruk. Ia boleh menyebabkan pembentukan nanah atau bahkan sebuah abses, Pada abses menerangkan rongga terbungkus yang diisi dengan nanah.