Masa penyembuhan | Fisioterapi untuk patah jari-jari

Masa penyembuhan

Masa penyembuhan sangat bergantung pada sejauh mana kecederaan dan terapi yang dipilih: Ia boleh menjadi masalah jika patah tidak sembuh atau sembuh secara tidak betul dengan terapi konservatif. Mungkin diperlukan untuk beroperasi. Ini melambatkan penyembuhan.

Komplikasi seperti Penyakit Sudeck (gangguan trofik yang boleh menyebabkan kesakitan dan kehilangan kepekaan atau kehilangan fungsi sepenuhnya) juga memperburuk prognosis untuk penyembuhan. Pada prinsipnya, penyembuhan juga bergantung pada pesakit umum keadaan. Fraktur radial pada kanak-kanak biasanya sembuh lebih cepat daripada patah tulang pada orang tua.

Pada prinsipnya, penyembuhan juga bergantung pada umum keadaan pesakit. Fraktur radial pada kanak-kanak biasanya sembuh lebih cepat daripada patah tulang pada orang tua.

  • Selepas pembedahan, terapi fungsional awal mungkin dilakukan setelah kira-kira 2 minggu, dan bahan fiksasi dapat dikeluarkan setelah 1-2 minggu lagi.

    Melalui fisioterapi, penyembuhan dan pemulihan fungsi dapat diselesaikan setelah beberapa bulan.

  • Pada patah tulang yang pecah atau patah yang tidak stabil, memerlukan masa lebih lama untuk memulihkan fungsi sepenuhnya. Sekiranya saraf terjejas, tempoh penyembuhan yang lebih lama juga dapat dijangkakan.
  • Penyembuhan konservatif biasanya memakan masa lebih lama kerana patah mesti menjana semula dirinya. Biasa Sinar X kawalan adalah penting.

    Imobilisasi boleh memakan masa sekitar 4-6 minggu. Seorang doktor akan melepaskan pergerakan jika Sinar X menunjukkan bahawa patah telah sembuh dengan cukup. Fisioterapi juga dilakukan selepas itu untuk memulihkan fungsi. Di sini juga, mobiliti sebahagian besarnya dapat dipulihkan setelah beberapa bulan.

Ringkasan

. patah jari-jari distal adalah patah tulang yang paling biasa pada manusia dan berlaku terutamanya pada orang yang berisiko jatuh (kanak-kanak dan orang tua). Bergantung pada tahap dan kestabilan patah tulang, rawatan boleh dilakukan secara konservatif atau pembedahan. Setelah imobilisasi, rawatan susulan fisioterapeutik dilakukan untuk memulihkan fungsi dan mobiliti.

Kurang biasa daripada patah jari-jari distal adalah keretakan radial kepala, yang merupakan sebahagian daripada sendi siku. Di sini juga, pilihan boleh dibuat antara terapi konservatif atau pembedahan. Dalam kes yang teruk mungkin perlu mengeluarkan radial kepala.

Kecederaan saraf boleh dikecualikan. Masa penyembuhan bergantung pada terapi yang dipilih, sejauh mana kecederaan dan umum keadaan pesakit. Prognosis untuk patah tulang kecil biasanya baik.