Masa penyembuhan | Fisioterapi untuk ligamen koyak atau regangan pergelangan kaki

Masa penyembuhan

Masa penyembuhan kecederaan pada ligamen sendi pergelangan kaki boleh berbeza-beza bergantung pada jenis dan tahap kecederaan dan kaedah terapi yang dipilih. Walau bagaimanapun, pada dasarnya dapat dibahagikan kepada tiga fasa utama. Keradangan /kesakitan fasa Fasa ini adalah fasa akut secara langsung setelah kecederaan.

Ia boleh berlangsung antara 1-7 hari. Selama ini, kecederaan menyebabkan kesakitan dan bengkak di kawasan buku lali sendi. Penstabilan dan imobilisasi sangat penting di sini.

  1. Keradangan /kesakitan fasa Fasa ini adalah fasa akut sejurus selepas kecederaan.

    Ia boleh berlangsung antara 1-7 hari. Selama ini, kecederaan menyebabkan kesakitan dan pembengkakan di kawasan buku lali sendi. Penstabilan dan imobilisasi sangat penting di sini.

pita

Mengetik juga merupakan kaedah yang baik untuk menyokong proses penyembuhan dari buku lali kecederaan dan untuk melindungi dan menstabilkan sendi yang rosak. Dalam klasik pembalut pita, pemampatan pita meningkatkan fungsi dan sokongan otot limfa mengalir sehingga pembengkakan berlebihan pada sendi dicegah. Pita klasik juga menyekat kebebasan pergerakan pergelangan kaki dan dengan itu melindungi daripada pergerakan ceroboh.

Penggunaan a kinesiotape juga boleh menyokong dan bermanfaat untuk proses penyembuhan. Kerana fleksibiliti tinggi Kinesiotape, ia dapat diaplikasikan secara fleksibel, bergantung pada jenis dan lokasi cedera, untuk memberi kestabilan pada sendi dan merangsang otot dan tisu yang mendasari. Walau bagaimanapun, apa-apa jenis pita mesti selalu digunakan oleh ahli terapi yang berpengalaman untuk memastikan bahawa tidak terlalu ketat atau terlalu longgar dan ia menyokong sendi secara optimum dalam fungsinya.

Sukan / Ski

Selepas satu sendi buku lali cedera, tidak kira sama ada hanya ligamen peregangan atau koyakan atau air mata yang lengkap, sukan harus dielakkan untuk melegakan sendi dan memberi masa untuk sembuh. Sebagai peraturan, pesakit harus menahan diri sepenuhnya dari sukan biasa dan tekanan berlebihan semasa tempoh pemulihan (antara 3-12 minggu bergantung pada tahap kecederaan). Keadaannya agak berbeza ketika bermain ski.

Oleh kerana kaki di kasut ski mempunyai kestabilan yang serupa dengan pembalut, bermain ski mungkin dilakukan. Namun, penting untuk tidak bermain ski di fasa akut, kerana berdiri lama boleh menyebabkan pembengkakan teruk dan sakit di pergelangan kaki. Sekiranya percutian ski yang dirancang, orang yang terjejas harus berbincang dengan doktor dan / atau ahli terapi yang merawatnya untuk mengetahui sama ada ski boleh dilakukan dalam keadaan tertentu. Sebagai sebahagian dari proses pemulihan, pesakit pada umumnya diperkenalkan kembali ke aktiviti sukan ketika proses penyembuhan berlangsung, sehingga berenang, berbasikal, mendaki dan berjoging lebih mungkin dilakukan lagi daripada bersentuhan dengan sukan seperti bola sepak atau bola keranjang, di mana perubahan arah dan berhenti yang cepat memberi tekanan tambahan pada pergelangan kaki.