Masa penyembuhan | Tendon Achilles koyak

Masa penyembuhan

Masa penyembuhan dari Tendon Achilles pecah bergantung kepada keparahan pecahnya. Sekiranya tendon terkoyak sepenuhnya, tempoh terapi biasanya sekurang-kurangnya 6-8 minggu. Ketegangan pada tendon harus perlahan-lahan meningkat lagi dan hanya kembali ke tahap awal setelah kira-kira 3 bulan. Beban berat, seperti dalam sukan berprestasi tinggi, hanya boleh digunakan semula setelah kira-kira 6 bulan.

Langkah kecemasan

Selepas awal kuat, menikam kesakitan, pesakit hampir tidak sakit setelah sekejap. Bengkak yang disebutkan dalam gejala tidak selalu ada. Walaupun begitu, doktor mesti mendapatkan nasihat secepat mungkin dalam setiap kes. Ini sangat penting bagi diagnosis dan terapi seterusnya yang betul (lihat: Diagnosis). Selepas satu Tendon Achilles pecah, hanya pertolongan cemas langkah-langkah dapat dilakukan, yang terbatas untuk menyejukkan kawasan tumit dan mengelakkan terjadinya luka kaki, menyokong pesakit semasa berjalan (dengan menyokong pesakit, berjalan bantuan (tongkat, jika perlu juga dengan sofa pengangkutan).

Profilaksis

Secara profilik hanya dapat dinyatakan di sini bahawa aktiviti sukan biasa mempunyai kesan positif terhadap keanjalan keseluruhan alat otot dan tendon. Pada titik ini, penghindaran strain tiba-tiba dan kuat dapat disebutkan. Juga penghindaran "sukan berisiko" khas (permainan skuasy) dapat disebutkan. Orang yang aktif dalam sukan harus memperhatikan fasa pemanasan yang betul sebelum sukan ini. Peregangan senaman - terutamanya selepas aktiviti sukan - juga berfungsi sebagai profilaksis.

Ramalan

Prognostik, pecahnya Tendon Achilles boleh dianggap baik. Sekiranya terapi ideal dan langkah-langkah pemulihan yang sesuai, tahap prestasi sebelum kemalangan dapat dicapai lagi dalam keadaan tertentu. Namun, seringkali, pecahnya tendon Achilles bermaksud akhir karier untuk atlet teratas, terutama bagi mereka yang berkelayakan dalam lompatan dan / atau berlari sukan.

Berkenaan dengan bentuk terapi, harus dikatakan bahawa prognosis secara statistik lebih baik setelah terapi pembedahan daripada selepas terapi konservatif. Walaupun kira-kira 4% pesakit dengan terapi pembedahan mengalami air mata baru, kadar terapi konservatif sekitar 15%. Walau bagaimanapun, pembengkakan pasca operasi sering mengakibatkan pembengkakan yang lebih lama. Pesakit juga melaporkan kebas pada tumit dan buku lali kawasan.

Bersejarah mengenai istilah Achilles

Nama tendon Achilles kembali kepada pahlawan Achilles kuno Yunani. Dia adalah putra dewi laut abadi Thetis dan Peleus yang fana. Untuk menjadikan anaknya abadi juga, ibunya membenamkannya sebagai seorang anak di perairan Styx sungai bawah.

Melalui hubungan dengan air sungai Achilles menjadi kebal dan kemudian menjadi salah satu pahlawan terbesar Troy. Satu-satunya bahagian tubuhnya yang lemah adalah tumitnya. Di situlah ibunya menahannya ketika dia tenggelam di sungai ketika itu. Menurut legenda, Achilles dibunuh oleh anak panah Paris di tumitnya.