Pemeriksaan kesihatan - apa yang berlaku

Ini termasuk kencing manis, darah tinggi dan masalah buah pinggang. Dengan cara ini, penyakit dapat dielakkan atau dikesan dan dirawat seawal mungkin. Ketahui di sini peperiksaan yang boleh anda jangkakan semasa pemeriksaan kesihatan, bila peperiksaan itu perlu dibuat dan siapa yang menjalankannya.

Apakah pemeriksaan kesihatan?

Pemeriksaan kesihatan adalah pemeriksaan pencegahan yang penting untuk lelaki dan wanita. Ia berfungsi untuk mengesan penyakit seperti darah tinggi, kencing manis atau masalah jantung pada peringkat awal. Pemeriksaan kesihatan juga menyediakan skop untuk nasihat perubatan mengenai topik seperti sejarah keluarga dan risiko penyakit lain. Pemeriksaan kesihatan dijalankan oleh doktor keluarga atau pakar dalaman.

Bilakah saya boleh membuat pemeriksaan kesihatan?

Antara umur 18 dan 34 tahun, insurans kesihatan melindungi kos pemeriksaan kesihatan sekali sahaja. Sesiapa yang berumur lebih dari 35 tahun berhak mendapat pemeriksaan setiap tiga tahun. Semua pemeriksaan adalah percuma untuk pesakit.

Apakah peperiksaan yang dijalankan semasa pemeriksaan?

Pada permulaan pemeriksaan kesihatan, doktor bertanya kepada pesakit tentang sebarang penyakit dan penyakit terdahulu yang berlaku dalam keluarga mereka. Tumpuan utama adalah kepada penyakit biasa seperti

  • tekanan darah tinggi
  • tahap lipid darah meningkat
  • Kencing manis
  • Penyakit jantung koronari
  • Penyakit oklusif arteri
  • Penyakit paru-paru
  • Kanser

Dengan cara ini, doktor menentukan profil risiko penyakit individu pesakit dan menilai risiko peribadi.

Selain sejarah perubatan, doktor memeriksa gaya hidup pesakit. Dia mengukur berat badan dan ketinggian, bertanya kepada pesakit tentang nikotin, alkohol dan penggunaan dadah dan menentukan sama ada dia mendapat senaman yang mencukupi. Dia juga menilai keadaan mental pesakit.

Pemeriksaan fizikal

Temu bual diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Doktor terlebih dahulu memeriksa dada dan mendengar jantung, paru-paru dan arteri karotid. Doktor biasanya mengambil nadi di kaki. Dia juga memeriksa postur pesakit dan memeriksa kulit. Pemeriksaan refleks memberikan maklumat tentang kemungkinan kerosakan saraf. Fungsi organ deria juga diperiksa.

Pengukuran tekanan darah

Pemeriksaan kesihatan termasuk pengukuran tekanan darah. Doktor menentukan tekanan darah sistolik dan diastolik. Tekanan darah optimum ialah 120/80 mmHg (milimeter merkuri), sehingga 129/84 nilainya masih normal. Dari 140/90, tekanan darah meningkat (hipertensi).

Maklumat lanjut boleh didapati dalam artikel Mengukur tekanan darah.

Ujian darah (nilai lipid darah, gula darah puasa)

Anda boleh membaca maksud nilai dalam artikel Nilai kolesterol.

Sebagai tambahan kepada nilai lipid darah, paras glukosa darah puasa ditentukan daripada sampel darah. Pada orang yang mempunyai metabolisme yang sihat, paras gula darah puasa adalah di bawah 100 mg/dl. Jika lebih tinggi, ini mungkin petunjuk diabetes mellitus.

Status vaksinasi

Pada setiap pemeriksaan kesihatan, doktor memeriksa status vaksinasi pesakit. Sijil vaksinasi kuning diperlukan untuk ini. Jika perlu, vaksinasi penggalak perlu dibuat.

Anda boleh mengetahui bila vaksinasi yang perlu ditingkatkan dalam kalendar vaksinasi.

Pemeriksaan 35

Pemeriksaan 35 adalah permulaan pemeriksaan kesihatan biasa. Pemeriksaan kini perlu dijalankan setiap tiga tahun.

Pemeriksaan kesihatan 35+ juga termasuk ujian air kencing: Doktor memeriksa sampel air kencing daripada pesakit dengan jalur air kencing untuk mengesan kesan protein, glukosa, sel darah merah dan putih serta nitrit . Ujian ini memberikan maklumat tentang kesihatan buah pinggang, pundi kencing, ureter dan uretra.

Lelaki berumur 65 tahun ke atas

Dari umur 65 tahun, pemeriksaan kesihatan termasuk pemeriksaan aneurisma aorta sekali sahaja [Pautan]. Doktor menggunakan alat ultrabunyi untuk memeriksa saluran darah dalam perut bagi mengesan kemungkinan bonjolan pada peringkat awal.