Profesion Kesihatan: Sejarah Ringkas Profesion Kesihatan

Sama seperti sejarah umat manusia disertai dengan penyakit, kelahiran dan kematian, profesi penyembuhan juga merupakan salah satu yang tertua dari semua. Juga penyelewengan dan perbalahan undang-undang sepertinya bukan hanya berkaitan dengan kehidupan sehari-hari di zaman moden - set peraturan undang-undang yang disusun secara sistematik pertama yang diketahui oleh kita termasuk juga peraturan untuk kesejahteraan, di atas semua pekerjaan doktor: Koleksi hampir 4000 tahun Hak Babilonia, Codex Hammurapi yang terkenal, mengandungi contohnya pernyataan mengenai peraturan bayaran dan pertanyaan mengenai tanggungjawab.

Antara kebenaran dan larangan

Pada Abad Pertengahan, selain doktor, ahli farmasi dan bidan juga menemukan jalan masuk ke dalam peraturan profesional hukum: Pernyataan mengenai tugas bantuan dan mengenai biaya, peraturan dalam hal komplikasi dan tentang kewajiban kerahsiaan, petunjuk mengenai peraturan peperiksaan. Banyak peraturan ini masih berlaku hingga kini. Pada pertengahan abad ke-16, asas diletakkan untuk profesi pengamal bukan perubatan: Amalan perubatan oleh orang awam diatur oleh undang-undang untuk pertama kalinya. Selama berabad-abad berikutnya, terdapat penggantian berterusan antara apa yang disebut kebebasan kurir dan larangan kurir, yang jarang dimotivasi oleh kumpulan pekerjaan individu untuk mendapatkan status mereka sendiri atau untuk membatasi regimentasi.

Kebebasan kurir bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh mempraktikkan seni penyembuhan tanpa lesen atau bukti latihan, selagi tidak ada yang dirugikan.

Kebebasan kurir aktif bermaksud larangan mempraktikkan seni penyembuhan tanpa latihan yang betul, sementara kebebasan kurir pasif melarang mereka yang mencari penyembuhan daripada diperlakukan oleh orang awam. Pada tahun 1869, kebebasan kurir diperkenalkan, sehingga hanya mereka yang ingin menggunakan gelaran tertentu seperti doktor atau ahli farmasi yang memerlukan lesen khas (Persetujuan); ada yang dibenarkan untuk merawat. Akibatnya, jumlah pengamal awam meningkat dengan mendadak dan tidak stagnan hingga diperkenalkannya kesihatan insurans, yang hanya menanggung kos rawatan yang diberikan oleh doktor atau diperintahkan oleh doktor.

Heilpraktikergesetz

Kemudian pada tahun 1939, Heilpraktikergesetz (yang pada prinsipnya masih berlaku hingga kini) sekali lagi menghapuskan kebebasan untuk menyembuhkan. Rancangannya adalah untuk sepenuhnya membongkar profesion Heilpraktiker dengan ini selama jangka waktu tertentu. Kedua-duanya sudah berlatih pengamal bukan perubatan dan calon baru hanya boleh mendapatkan lesen untuk berlatih setelah mengesahkan pengetahuan mereka; calon baru tidak boleh dilesenkan sama sekali. Pada tahun 1950-an, ditentukan bahawa bar semasa masuk ke profesion tidak sesuai dengan hak untuk mempraktikkan profesion secara percuma, dan ia dihapuskan. Sejak itu, sesiapa sahaja yang memenuhi syarat boleh mendapatkan lesen Heilpraktiker di Jerman.

Di Jerman, gelaran profesional dilindungi dan hanya beberapa profesion penyembuhan (seperti doktor, pengamal bukan perubatan, psikoterapi, ahli fisioterapi, bidan) dibenarkan oleh undang-undang untuk membuat diagnosis dan menjalankan rawatan penyembuhan; semua yang lain hanya dibenarkan bertindak mengikut kemampuan. Namun, judul "terapis" tidak dilindungi, sehingga dapat juga digunakan oleh orang-orang dengan latihan yang tidak mencukupi atau tidak profesional yang tidak diizinkan untuk memberikan perawatan. Walau bagaimanapun, hari-hari larangan kurir pasif sudah berakhir - setiap pesakit boleh memutuskan sendiri dengan siapa dan bagaimana dia ingin dirawat.