Kesihatan Hari Ini: Tanggungjawab Sekarang

Zaman mentaliti liputan penuh di kesihatan penjagaan sudah lama tiada. Sistem sosial kita memberikan kedaulatan kepada pesakit - tanggungjawab yang lebih penting untuk menjaga mereka kesihatan. Perubahan dari masa ke masa, seperti pembayaran bersama untuk kesihatan perkhidmatan penjagaan, juga menjadikan penjagaan pencegahan sebagai keperluan ekonomi bagi pesakit. Perkembangan banyak penyakit peradaban bergantung kepada tingkah laku individu. Bercanggah dengan ini adalah praktik, yang kadang-kadang sering berlaku pada masa ini, pesakit menyerahkan masalah kesihatannya kepada doktor, sehingga boleh dikatakan - dengan kata lain, menjadikan doktor bertanggungjawab untuk menyelesaikan masalahnya.

Tanggungjawab terhadap kesihatan diri

Sikap ini bukan sahaja tidak sihat - ia boleh membawa maut. Bagaimanapun, tidak ada doktor di dunia yang dapat mengambil tanggungjawab untuk gaya hidup pesakit, dan dengan itu untuk kesihatannya. Tanggungjawab ini selalu dipikul oleh setiap individu, tetapi hanya menjadi jelas penjagaan kesihatan pembaharuan. Gaya hidup yang tidak sihat, hidup berisiko atau berlebihan tekanan di tempat kerja atau dalam kehidupan seharian mempunyai harga kesihatan mereka, yang mesti dibayar oleh semua orang. Tetapi bukan hanya gaya hidup yang diuji. Mengembangkan perasaan untuk tubuh sendiri, memanfaatkan pemeriksaan pencegahan dan mengambil yang mencukupi langkah-langkah sekiranya berlaku masalah kesihatan - ini juga diperlukan. Walau bagaimanapun, tanggungjawab peribadi juga menawarkan peluang besar. Sebagai contoh, jika penyakit dikenali dan dirawat dengan lebih cepat, pesakit juga dapat diselamatkan dari nasib kronik yang teruk, atau mereka dapat dicegah dari merebak dari awal.

Semak pertama, kemudian tukar

 • Seberapa penting kesihatan saya untuk saya? Seberapa berhati-hati saya merawat diri?
 • Apakah gaya hidup saya, berapa banyak aktiviti fizikal yang saya lakukan?
 • Apa diet saya?
 • Seberapa penting gaya hidup sihat bagi saya?
 • Apa tujuan hidup yang saya ada dan batasan apa yang saya terima?
 • Bagaimana saya sedar kesihatan saya hidup?
 • Berapa banyak saya bersedia melabur untuk mengubah gaya hidup yang tidak menguntungkan? Katakan: Sejauh mana saya sebenarnya bernilai?

Siapa yang kerap bersenam, makan dengan betul dan bersantai secara sedar, menjaga gaya hidup sihat - dia memperhatikan kesihatannya. Siapa yang memotivasi dirinya dan anak-anaknya untuk bersikap sihat terhadap kehidupan dan hidup sesuai dengannya, menunjukkan dirinya bertanggungjawab untuk mengambil langkah berjaga-jaga seumur hidup untuk kesihatan.

Bagaimana perubahan boleh dilakukan?

Betul: kurangnya tanggungjawab peribadi hari ini adalah masalah dasar kesihatan. Tetapi itu juga benar: orang memerlukan sokongan yang kompeten untuk mempelajari tingkah laku baru dan menerapkannya secara kekal:

 • Peluang maklumat yang lebih baik
 • Pendekatan baru untuk pendidikan, pencegahan dan terapi.
 • Insurans tambahan kepada GKV untuk masalah kesihatan. Dalam tawaran terdapat perbezaan yang besar, jadi jangan hanya melihat sumbangannya, tetapi maklumkan mengenai faedahnya.
 • Latihan langkah-langkah untuk pesakit dengan penyakit kronik. Syarat khas ada di sini untuk kualiti kursus latihan ini.

Pandangan ke masa depan

Orang-orang pada masa kini jauh lebih berhadapan dengan perubahan keadaan mereka dan dengan itu permulaan baru yang diperlukan daripada pada masa lalu. Oleh itu, penting untuk melihat ke hadapan. Bukan untuk meratapi apa yang ada, tetapi untuk mengambil kesempatan sekarang untuk memilih jalan keluar yang tepat untuk masalah ini, yaitu untuk hidup lebih mandiri. Contoh yang baik ialah kencing manis. Pada masa lalu, pendapatnya adalah kencing manis harus diuruskan mengikut peraturan yang diatur dengan ketat. Hari ini berbeza, pesakit harus "menguruskan" penyakitnya sendiri setelah berunding dengan doktor. Tetapi ini tidak bermaksud berakhirnya semua pembaharuan. Satu lagi senario yang mungkin berlaku adalah bahawa orang yang jatuh sakit akibat gaya hidup mereka, misalnya perokok atau orang yang terlibat dalam sukan berisiko, di masa depan harus menanggung kos penyakit atau kemalangan yang ditimbulkan sendiri, sehingga tidak lagi beban kepada komuniti insurans. Sebaliknya, pada masa akan datang, gaya hidup yang lebih bertanggungjawab sendiri akan dihargai. Atas sebab ini, sudah masuk akal hari ini untuk memeriksa gaya hidup seseorang untuk kemungkinan risiko dan memikul lebih banyak tanggungjawab peribadi. Dengan satu cara atau yang lain, kita tidak akan mempunyai pilihan lain!