EPEC - Apa itu?

Apa itu EPEC? EPEC bermaksud Escherichia coli enteropatogenik. Escherichia coli adalah sekumpulan bakteria yang dibahagikan kepada subkumpulan yang berbeza, termasuk EPEC dan EHEC (enterohaemorrhagic E. coli). EPEC adalah jenis bakteria khas Escherichia coli. Bakteria Escherichia Coli juga boleh dijumpai di usus orang yang sihat. Di sana, mereka ... EPEC - Apa itu?

EHEC - Apa itu?

Pendahuluan Singkatan EHEC adalah singkatan dari "enterohaemorrhagic Escherichia coli". Ini adalah bentuk bakteria yang terutama terdapat di usus lembu, domba, kambing, rusa atau rusa roe. Bakteria mampu menghasilkan pelbagai toksin, tetapi ini tidak mendatangkan bahaya kepada haiwan. Walau bagaimanapun, penyebaran toksin tersebut ke… EHEC - Apa itu?

Sejauh manakah penularan EHEC? | EHEC - Apa itu?

Sejauh manakah penularan EHEC? Oleh kerana bakteria EHEC dapat bertahan selama beberapa minggu di luar bangkai, risiko tinggi dijangkiti dan berhati-hati diperlukan, terutama pada profesi yang mempunyai banyak hubungan dengan lembu, kambing atau rusa. Setelah bakteria memasuki badan anda sendiri, biasanya bakteria itu dapat dikeluarkan ... Sejauh manakah penularan EHEC? | EHEC - Apa itu?

Komplikasi apa yang boleh berlaku? | EHEC - Apa itu?

Komplikasi apa yang boleh berlaku? Mungkin komplikasi paling serius yang disebabkan oleh jangkitan enterohaemorrhagic Escheria coli adalah sindrom hemoragik (sindrom HU). Di sini, toksin bakteria EHEC menyerang sel darah merah, menyebabkannya binasa, yang boleh menyebabkan anemia. Selain itu, dinding saluran darah dan trombosit… Komplikasi apa yang boleh berlaku? | EHEC - Apa itu?

Ini adalah bagaimana diagnosis dibuat | EHEC - Apa itu?

Ini adalah bagaimana diagnosis dibuat Sekiranya disyaki patogen EHEC, orang yang terkena bencana biasanya menghadirkan diri kepada doktor keluarganya kerana gejala cirit-birit yang teruk. Untuk akhirnya dapat mendiagnosis jangkitan EHEC, pelbagai ujian dilakukan. Pertama, pemeriksaan sampel najis diambil. Sampel najis ... Ini adalah bagaimana diagnosis dibuat | EHEC - Apa itu?