Penyebab oklusi arteri periferal menyebabkan

Sebagai faktor risiko dipertimbangkan: Penyebab utama penyakit oklusi arteri periferal (PAD) adalah kalsifikasi arteri (arteriosclerosis). Ini menyebabkan penyempitan (stenosis) atau penyumbatan arteri, yang kini hanya dapat membekalkan darah ke kawasan bekalannya dengan tidak mencukupi. Oleh kerana darah mengangkut oksigen di dalam badan dan tisu… Penyebab oklusi arteri periferal menyebabkan

Diagnosis penyakit oklusi arteri periferal

Sinopsis Diagnostik pAVK, pemeriksaan penyakit oklusi arteri periferal, Diagnosis ujian penyimpanan Ratschow Pada awalnya doktor meminta riwayat perubatan pesakit (anamnesis). Jarak berjalan kaki yang masih boleh dilalui tanpa rasa sakit sangat penting di sini. Ini sangat penting untuk klasifikasi tahap pAVK (lihat klasifikasi tahap mengikut… Diagnosis penyakit oklusi arteri periferal

Terapi penyakit oklusi arteri periferal (pAVK)

Bagaimana penyakit oklusi arteri perifer dirawat? Terapi bergantung pada tahap penyakit oklusi arteri periferal. Pada peringkat I dan II, tujuannya adalah untuk meningkatkan jarak berjalan kaki dan dengan itu mengurangkan ketidakselesaan pesakit. Sebaliknya, pada tahap III dan IV tujuannya adalah untuk menjaga ekstremiti yang terjejas (biasanya yang lebih rendah). … Terapi penyakit oklusi arteri periferal (pAVK)

Langkah tempatan | Terapi penyakit oklusi arteri periferal (pAVK)

Langkah-langkah tempatan Langkah-langkah tempatan juga harus diambil untuk mencegah kecederaan dan meningkatkan penyembuhan luka. Ini termasuk penjagaan kaki yang teliti (contohnya penggunaan krim secara berkala untuk kulit yang pecah-pecah, pedikur dan memakai kasut yang selesa). Langkah selanjutnya dapat diambil, terutama pada tahap III dan IV. Sebagai contoh, kedudukan kaki yang dalam membantu meningkatkan darah… Langkah tempatan | Terapi penyakit oklusi arteri periferal (pAVK)

Prosedur invasif minimum | Terapi penyakit oklusi arteri periferal (pAVK)

Prosedur invasif minimum Untuk menangani penyempitan arteri secara langsung, tindakan invasif adalah mungkin. Ini dibahagikan kepada prosedur kateter dan prosedur pembedahan. Prosedur yang berbeza mungkin berlaku dalam setiap kes, bergantung pada tahap dan panjang penyempitan: Prosedur kateter digunakan dari tahap IIb dan seterusnya. Dalam pelbagai prosedur, kateter adalah… Prosedur invasif minimum | Terapi penyakit oklusi arteri periferal (pAVK)

Prognosis | Terapi penyakit oklusif arteri perifer (pAVK)

Prognosis Oleh kerana PAVK bergantung pada banyak faktor, sukar untuk membuat prognosis temporal yang tepat. Walau bagaimanapun, ini tidak hanya bergantung pada tahap penyakit tetapi juga sejauh mana penyebabnya dapat dirawat. Sebagai contoh, terdapat prognosis buruk jika merokok tidak berhenti. Ini dan… Prognosis | Terapi penyakit oklusif arteri perifer (pAVK)