Apa simptom yang anda ada? | Gigitan kutu yang meradang - apa yang harus anda lakukan?

Apa simptom yang anda ada? Sekiranya gigitan kutu telah dijangkiti, gejala tempatan seperti kemerahan dan pembengkakan pada mulanya berlaku. Sekatan pergerakan sendi yang berdekatan juga boleh berlaku. Sekiranya keradangan menyebar lebih jauh, reaksi umum sistem kekebalan tubuh mungkin berlaku. Ini terutama disebabkan oleh demam, tetapi juga… Apa simptom yang anda ada? | Gigitan kutu yang meradang - apa yang harus anda lakukan?

Bagaimana rawatan gigitan kutu yang meradang? | Gigitan kutu yang meradang - apa yang harus anda lakukan?

Bagaimana gigitan kutu yang dirawat? Selepas gigitan kutu, penghapusan kutu adalah yang paling penting pada mulanya. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan pinset kutu atau kad centang. Penyingkiran harus dilakukan dengan hati-hati mungkin agar kutu dapat dikeluarkan sepenuhnya. Seseorang tidak boleh menekan ... Bagaimana rawatan gigitan kutu yang meradang? | Gigitan kutu yang meradang - apa yang harus anda lakukan?

Apakah penyakit ini? | Gigitan kutu yang meradang - apa yang harus anda lakukan?

Apakah penyakit ini? Gigitan kutu yang meradang biasanya merupakan ungkapan jangkitan dengan virus TBE atau borrelia (bakteria). Jangkitan dengan TBE berlanjutan dalam dua fasa: Setelah sekitar satu hingga dua minggu, demam dapat terjadi bersamaan dengan gejala seperti selesema yang lain. Ini diikuti dengan fasa tanpa gejala. Selepas itu, demam… Apakah penyakit ini? | Gigitan kutu yang meradang - apa yang harus anda lakukan?

Gejala lain yang menyertainya | Demam selepas gigitan kutu

Gejala lain yang menyertainya Sekiranya demam berlaku selepas gigitan kutu, ini biasanya merupakan tanda jangkitan dengan virus Borrelia atau TBE. Pada fasa awal penyakit ini, gejala seperti selesema biasanya timbul dengan sakit kepala, sakit sendi dan otot serta keletihan dan penurunan prestasi. Di tempat ini juga terdapat… Gejala lain yang menyertainya | Demam selepas gigitan kutu

Tempoh dan prognosis | Demam selepas gigitan kutu

Tempoh dan prognosis Demam selepas gigitan kutu biasanya hilang selepas beberapa hari. Bagi kebanyakan mereka yang terkena, jangkitan yang mendasari seperti penyakit TBE atau Lyme juga sembuh tanpa akibat selanjutnya. Kadang-kadang, ada komplikasi serius, seperti penyebaran patogen ke otak. Kerosakan saraf dan juga ensefalitis… Tempoh dan prognosis | Demam selepas gigitan kutu

Ruam kulit selepas gigitan kutu

Pengenalan Apabila orang bercakap mengenai kutu, mereka selalu takut dengan penyakit yang ditularkan. Pada prinsipnya, ada banyak yang disebut "zoonosis", yaitu penyakit menular yang ditularkan kepada manusia melalui binatang, yang disebarkan oleh kutu. Walau bagaimanapun, di Eropah Tengah, yang paling biasa adalah meningoencephalitis awal musim panas (TBE) dan borreliosis Lyme. TBE, sebuah… Ruam kulit selepas gigitan kutu

Apakah kursus khas? | Neuroborreliosis - Apa itu?

Apakah kursus khas? Satu membezakan 3 peringkat. Pada peringkat pertama, perubahan kulit berkembang di tempat gigitan kutu. Dalam beberapa kes, mungkin terdapat juga kulit yang berwarna merah dan timbul di bahagian badan yang lain. Gejala yang disertakan mungkin termasuk peningkatan suhu, keletihan, perasaan sakit umum, sakit kepala dan sakit otot,… Apakah kursus khas? | Neuroborreliosis - Apa itu?

Terapi | Neuroborreliosis - Apa itu?

Terapi Oleh kerana neuroborreliosis adalah penyakit berjangkit bakteria, ia dirawat dengan antibiotik. Persediaan yang sesuai ialah penisilin, sefalosporin dan doxycycline. Rawatan ubat biasanya memakan masa sekitar tiga minggu. Walau bagaimanapun, dalam bentuk yang teruk, terutama jika otak juga terkena, kerosakan kekal mungkin berlaku. Terapi peringkat akhir terdiri daripada pelbagai langkah. Sebagai peraturan, antibiotik… Terapi | Neuroborreliosis - Apa itu?