Adakah barah kolon dengan metastasis masih boleh disembuhkan? | Adakah kanser kolon boleh disembuhkan?

Adakah barah usus dengan metastasis masih boleh disembuhkan? Malangnya, metastasis pada kanser kolorektal mempunyai prognosis yang sangat buruk. Selagi hanya satu organ yang terkena metastasis, masih ada peluang untuk disembuhkan. Walau bagaimanapun, ini rendah pada kadar 10%. Adakah metastasis boleh dikeluarkan secara pembedahan bergantung pada lokasinya. Organ biasa ... Adakah barah kolon dengan metastasis masih boleh disembuhkan? | Adakah kanser kolon boleh disembuhkan?

Adakah kanser kolon boleh disembuhkan?

Pengenalan Kanser usus cukup dapat disembuhkan. Berbanding dengan jenis barah yang lain, peluang untuk menjalani terapi adalah sangat baik. Sekiranya barah kolorektal dikesan dan dirawat lebih awal, mereka adalah sekitar 90%. Dengan menyaring kanser kolorektal, barah dapat dikesan sebelum menyebabkan gejala. Di samping itu, peringkat awal barah kolorektal… Adakah kanser kolon boleh disembuhkan?

Pembedahan untuk barah kolorektal - Semua yang penting!

Pendahuluan Diagnosis barah kolorektal, seperti barah lain, adalah sukar dan memerlukan tahap penyesuaian yang tinggi dari orang yang terkena. Kanser kolorektal adalah barah ketiga yang paling biasa pada lelaki dan barah kedua yang paling biasa pada wanita. Secara amnya, pembedahan dianggap sebagai pilihan rawatan untuk diagnosis… Pembedahan untuk barah kolorektal - Semua yang penting!

Prosedur pembedahan | Pembedahan untuk barah kolorektal - Semua yang penting!

Prosedur pembedahan Pembedahan untuk barah kolorektal dapat dilakukan dengan pendekatan yang berbeza. Pilihan pertama adalah pembedahan terbuka, di mana sayatan kulit besar dibuat dan perut tetap terbuka dengan cangkuk semasa operasi. Pendekatan kedua adalah laparoskopi. Dalam jenis pembedahan ini, saluran kerja dimasukkan melalui beberapa… Prosedur pembedahan | Pembedahan untuk barah kolorektal - Semua yang penting!

Sakit selepas pembedahan | Pembedahan untuk barah kolorektal - Semua yang penting!

Sakit selepas pembedahan Kesakitan selepas pembedahan besar adalah perkara biasa. Melalui sayatan dan reaksi keradangan normal berikutnya, ujung saraf jengkel, menyebabkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, rasa sakit harus reda dengan masa. Pelbagai kaedah boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan selepas pembedahan. Ini termasuk pam kesakitan yang memberikan ubat bius ke kawasan sekitar… Sakit selepas pembedahan | Pembedahan untuk barah kolorektal - Semua yang penting!

Parut apa yang diharapkan? | Pembedahan untuk barah kolorektal - Semua yang penting!

Parut apa yang diharapkan? Parut mana yang tinggal selepas pembedahan usus bergantung pada kaedah pembedahan mana yang dipilih. Sekiranya operasi dilakukan secara laparoskopi, hanya bekas luka kecil yang biasanya tertinggal. Sayatan yang lebih besar dibuat di kawasan kemaluan, di mana usus diambil dari rongga perut. Ini meninggalkan sedikit… Parut apa yang diharapkan? | Pembedahan untuk barah kolorektal - Semua yang penting!

Adakah pemulihan perlu dilakukan selepas itu? | Pembedahan untuk barah kolorektal - Semua yang penting!

Adakah pemulihan perlu dilakukan selepas itu? Pemulihan biasanya disarankan selepas pembedahan besar. Terutama semasa membuang bahagian usus, penting untuk mendapatkan kembali kekuatan anda. Dalam pemulihan, kami berusaha menjadikan orang yang terkena bencana itu sesuai untuk kehidupan seharian lagi. Selepas operasi besar, badan dilemahkan dan memerlukan sokongan untuk kembali… Adakah pemulihan perlu dilakukan selepas itu? | Pembedahan untuk barah kolorektal - Semua yang penting!

Kemoterapi untuk kanser usus besar

Pengenalan Kemoterapi untuk barah kolorektal merupakan tonggak penting ketiga dalam rawatan barah selain pembuangan dan penyinaran pembedahan. Kemoterapi adalah campuran ubat yang berbeza, yang disebut sitostatics, yang diberikan kepada pesakit dalam beberapa peringkat dalam jangka masa yang lebih lama. Mereka dirancang untuk mengenal pasti dan membunuh sel-sel ganas pada… Kemoterapi untuk kanser usus besar

Kesan sampingan khas kemoterapi untuk barah kolorektal | Kemoterapi untuk kanser usus besar

Kesan sampingan khas kemoterapi untuk barah kolorektal Ubat-ubatan yang digunakan dalam kemoterapi menyerang sel yang membelah dengan cepat dan mempunyai sifat yang serupa dengan sel barah. Dalam banyak kes, sel-sel sihat tubuh sendiri juga rosak, yang boleh mengakibatkan pelbagai kesan sampingan. Kesan sampingan yang paling penting dari kemoterapi adalah: Dengan mencegah sel cepat ... Kesan sampingan khas kemoterapi untuk barah kolorektal | Kemoterapi untuk kanser usus besar

Apa yang boleh anda lakukan sekiranya kemoterapi tidak berfungsi? | Kemoterapi untuk kanser usus besar

Apa yang boleh anda lakukan sekiranya kemoterapi tidak berfungsi? Dalam rawatan barah usus besar, kemoterapi digunakan dalam kebanyakan kes apabila semua bahagian barah yang dapat dilihat telah dibuang melalui pembedahan. Walaupun kemoterapi berikutnya mengurangkan risiko berulang, kambuhan masih boleh berlaku bertahun-tahun kemudian, terutama pada peringkat lanjut. Di dalam … Apa yang boleh anda lakukan sekiranya kemoterapi tidak berfungsi? | Kemoterapi untuk kanser usus besar

Apakah kesan sampingan radioterapi? | Radioterapi untuk barah kolorektal

Apakah kesan sampingan radioterapi? Fungsi radioterapi adalah untuk merawat tisu ganas dengan apa yang disebut radiasi "mengion" sehingga pembahagian sel barah terganggu dan sel-selnya hancur. Oleh kerana sel-sel kanser kadang-kadang terletak di antara tisu yang sihat dan radiasi tidak terhad kepada tumor, reaksi dan sampingan… Apakah kesan sampingan radioterapi? | Radioterapi untuk barah kolorektal