Tahap PSA pada barah prostat

Kepentingan tahap PSA dalam barah prostat Karsinoma prostat adalah karsinoma yang paling biasa pada lelaki di Jerman. Setiap lelaki kelapan didiagnosis menghidap barah prostat sepanjang hayatnya, yang menjadikannya sebanding dengan frekuensi dengan barah payudara pada wanita. Oleh kerana terlambat muncul gejala, tindakan pencegahan sangat penting untuk pengesanan awal. … Tahap PSA pada barah prostat

Sejauh mana nilai PSA boleh dipercayai? | Tahap PSA pada barah prostat

Sejauh mana nilai PSA boleh dipercayai? Seperti yang telah dijelaskan, tahap PSA tidak spesifik tumor tetapi hanya khusus organ. Setiap lelaki dengan prostat juga mempunyai tahap PSA yang dapat diukur. Dalam amalan klinikal sehari-hari, nilainya biasanya digunakan sebagai penanda tindak lanjut dan perkembangan, dan oleh itu lebih mungkin digunakan jika prostat… Sejauh mana nilai PSA boleh dipercayai? | Tahap PSA pada barah prostat

Kesakitan peringkat akhir pada barah prostat | Apakah peringkat akhir kanser prostat?

Kesakitan peringkat akhir pada barah prostat Dalam konteks barah prostat terminal, sakit yang pelbagai dan sangat kuat boleh berlaku. Bahagian rawatan yang sangat penting adalah terapi kesakitan yang mencukupi. Pesakit harus menghubungi doktor yang merawatnya secara langsung apabila rasa sakit berlaku dan bukan hanya ketika sakit itu tidak dapat ditanggung. Kerana kemajuan perubatan, kesakitan… Kesakitan peringkat akhir pada barah prostat | Apakah peringkat akhir kanser prostat?

Gejala barah prostat

Karsinoma prostat adalah penyakit tumor yang paling biasa pada lelaki. Pada peringkat awal penyakit ini, barah prostat biasanya berlaku secara asimtomatik dan tidak menyebabkan sebarang gejala. Tidak ada tanda amaran khas yang secara khusus menunjukkan barah prostat. Oleh itu, pemeriksaan dengan pemeriksaan digital-dubur, yang melibatkan doktor melakukan palpasi prostat melalui… Gejala barah prostat

Gejala apa yang boleh menyebabkan metastasis? | Gejala barah prostat

Gejala apa yang boleh menyebabkan metastasis? Metastasis karsinoma prostat sangat kerap menyebabkan keluhan di samping gejala yang telah disebutkan. Sel-sel tumor boleh menyebar ke seluruh badan melalui saluran darah dan sistem limfa. Selalunya, karsinoma prostat metastasis pertama kali ke kelenjar getah bening, di mana stesen nodus limfa tempatan pelvis… Gejala apa yang boleh menyebabkan metastasis? | Gejala barah prostat

Pemeriksaan kanser prostat: Sejak bila? Untuk siapa? Prosedur!

Definisi - Apakah pemeriksaan barah prostat? Pemeriksaan kanser prostat merangkumi pemeriksaan tahunan prostat dan alat kelamin luar dan digunakan untuk pengesanan awal kanser prostat. Pemeriksaan saringan ini dibayar oleh syarikat insurans kesihatan dari usia 45 tahun. Pemeriksaan ini merangkumi konsultasi untuk menentukan gejala dan risiko… Pemeriksaan kanser prostat: Sejak bila? Untuk siapa? Prosedur!

Bagaimana saya harus membuat persediaan untuk pemeriksaan kanser prostat? | Pemeriksaan kanser prostat: Sejak bila? Untuk siapa? Prosedur!

Bagaimana saya harus membuat persediaan untuk pemeriksaan kanser prostat? Pemeriksaan barah ini tidak memerlukan persiapan khas. Namun, dalam beberapa kes, mungkin disarankan untuk menghindari berbasikal atau melakukan hubungan seksual yang kerap pada hari-hari sebelum pemeriksaan untuk mencegah kerengsaan prostat. Ini mungkin memalsukan keputusan peperiksaan. Kalau ada apa-apa … Bagaimana saya harus membuat persediaan untuk pemeriksaan kanser prostat? | Pemeriksaan kanser prostat: Sejak bila? Untuk siapa? Prosedur!

Mengapa pemeriksaan barah prostat kadangkala dianggap kontroversial? | Pemeriksaan kanser prostat: Sejak bila? Untuk siapa? Prosedur!

Mengapa pemeriksaan barah prostat kadangkala dianggap kontroversial? Sayangnya, dapat diasumsikan bahwa banyak pasien yang terlalu banyak menjalani terapi penyaringan barah prostat, yaitu beberapa jenis barah yang dijumpai tidak akan pernah menyebabkan keluhan sepanjang masa pesakit tersebut. Oleh itu, disarankan agar pesakit diberitahu tentang kemungkinan pengesanan awal, tetapi dia… Mengapa pemeriksaan barah prostat kadangkala dianggap kontroversial? | Pemeriksaan kanser prostat: Sejak bila? Untuk siapa? Prosedur!